Oamenii buni ne fac fericiți - Doza de Sănătate
 

Oamenii buni ne fac fericiți

Poți trece prin momente grele și dureroase în care ar fi foarte ușor să dai dovadă de egoism, cruzime sau chiar mândrie. Însă tu alegi să fii bun.
Oamenii buni ne fac fericiți
Valeria Sabater

Scris și verificat de psihologul Valeria Sabater.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Atât a primi, cât și a dărui este important. Trebuie să ne distanțăm de oamenii care ne provoacă disconfort și să ne apropiem de oamenii buni, să oferim sentimente pozitive celor care ne ajută să ne dezvoltăm din punct de vedere emoțional. 

Începem prin a menționa că, într-adevăr, nimeni nu este bun sau rău. Nu există un dispozitiv științific de măsurare a bunătății sau a răutății unui om.

Însă un lucru este clar: știm cu toții că anumiți oameni emană o energie pozitivă sau negativă, fapt care se reflectă și în relațiile interumane pe care aceștia le stabilesc.

Uneori, oamenii acționează doar în interes propriu. Iar atunci când se pun pe ei înșiși pe primul loc, atacându-i sau înșelându-i pe cei din jur, poți spune că aceștia au un impact negativ asupra celorlați. În plus, tot ei sunt și cei care îți fac morală.

Însă cu toții avem alături și persoane modeste și sincere, care nu ne fac niciun rău. Aceștia sunt oamenii buni, care înțeleg ce înseamnă reciprocitatea și respectul. Ei sunt cei care ne fac fericiți.

Persoanele care ne țin predici și lasă cicatrici în sufletele noastre

Citind acest titlu, probabil ți-au venit în minte anumite persoane din trecutul tău. Însă trebuie să te gândești și dacă nu cumva ai făcut chiar tu rău altor oameni.

  • Nu ești obligat să te înțelegi bine cu toată lumea. Iar uneori poți ajunge să dezamăgești oamenii buni din jurul tău.
  • Dacă ești nevoit să iei o decizie care știi că într-un fel sau altul va răni o persoană, trebuie să poți justifica acest gest. De exemplu, te desparți de cineva pentru că ești nefericit, pentru că ai încetat să îl/o iubești.
  • Unele hotărâri trebuie luate, chiar dacă știi că vor face rău anumitor oameni. În caz contrar, poți provoca mai multă suferință.

Asta înseamnă că la un moment dat toți avem un comportament pe care alții îl consideră negativ. Fiecare situație are diverse nuanțe, laturi și niveluri.

Oamenii buni nu se tem de greutăți
  • Unele persoane nu încetează niciodată să se comporte în acest fel. Nu urmăresc decât să-și satisfacă propriile nevoi, înțelegând că provoacă suferință celor din jur.
  • Acești oameni își petrec întreaga viață în acest mod, lăsând uneori cicatrici în sufletele altor persoane. Prin urmare, nu ai altă soluție decât să-i îndepărtezi din viața ta și, mai presus de toate, din mintea ta. În caz contrar, vei rămâne mereu prizonierul influenței lor nocive.

Există și acea categorie de oameni care pur și simplu nu știu cum să întrețină relații pozitive. Nu sunt suficient de maturi din punct de vedere emoțional. Nu sunt capabili să dea dovadă de respect și empatie. De multe ori nu sunt conștienți de vorbele și acțiunile lor.

Nu privi aceste momente ca pe niște drame sau eșecuri care îți schimbă viața. Percepe-le ca pe niște lecții importante care te ajută să capeți mai multă încredere în tine și mai multă stăpânire de sine.

Oamenii buni și simpli care aduc fericire

Oamenii buni sunt modești. Este ca și cum ar avea un praf magic în buzunare și nu știu cum să fie egoiști sau ipocriți. Suntem siguri că și tu cunoști câteva persoane de acest fel. Nu sunt prea multe pe lumea asta, dar nici nu este nevoie, deoarece una singură îți poate oferi totul.

Importanța reciprocității

Un lucru pe care trebuie să-l reții este faptul că nimic nu poate fi oferit fără a primi ceva în schimb. Dacă un om se poartă frumos cu tine, fă și tu la fel. Sunteți o echipă, trebuie să existe un echilibru pentru ca niciunul dintre voi să nu aibă de pierdut sau de câștigat ceva în plus.

Reciprocitatea presupune înțelegerea completă a persoanei de lângă tine. Înțelegi că merită respect, o prețuiești ca și cum ar fi o parte din tine și apreciezi tot ceea ce face pentru tine.

Iar conștientizarea acestor lucruri te va determina și pe tine să te comporți la fel.

Încrederea leagă oamenii unul de celălalt

Oamenii buni, care îți îmbogățesc viața și te ajută și pe tine să fii un om mai bun, creează între voi o legătură intimă și specială.

  • Te privesc ca pe o persoană respectabilă, puternică și admirabilă, care se bucură de sprijinul oamenilor dragi.
  • Oamenii care te iubesc nu te judecă, nu încearcă să te schimbe și nu te trădează. Se gândesc la tine ca la ei înșiși, sunt empatici și maturi din punct de vedere emoțional.

În concluzie, vei întâlni de-a lungul vieții oameni buni și oameni răi deopotrivă și trebuie să înveți ceva de la fiecare dintre ei.

Recomandarea noastră este să citești și:

Relații toxice cu familia și cum să vă apărați

Oamenii buni sunt și frumoși

Evită să porți pe umeri poveri care nu te ajută cu nimic și îți limitează dezvoltarea personală. Renunță la lucrurile negative, învață din ele și pornește pe un alt drum.

Lumea este plină de oameni buni. Dacă dintr-un motiv sau altul nu găsești niciunul, nu uita să fii tu însuți un om bun. Fii cel mai bun.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bigman, Y. E., & Tamir, M. (2016). The road to heaven is paved with effort: Perceived effort amplifies moral judgment. Journal of Experimental Psychology: General, 145(12), 1654.
  • Ni, P. (2004). How to successfully handle manipulative people. Preston Ni Communication.
  • Ni, P. (14). Signs of psychological and emotional manipulation. Psychology Today.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.