Oamenii maturi doresc să aibă relații de calitate

20 ianuarie 2017

Contrar preconcepțiilor, trecerea timpului nu ne face neapărat mai înțelepți și mai maturi. Maturizarea presupune, în primul rând, să devenim conștienți de tot ceea ce am făcut până la momentul de față. A fi matură înseamnă să tragi învățături de pe urma experiențelor tale de viață și să înveți să ai relații de calitate.

Oamenii umili sunt cei care reușesc să se maturizeze. Doar aceștia sunt capabili să își recunoască propriile greșeli fără regrete, deoarece ei realizează că nimic în viață nu se întâmplă fără motiv. Toate aceste întâmplări creează, în cele din urmă, un echilibru.

Din ce în ce mai multe persoane au ajuns să realizeze un adevăr fundamental: ca să fim fericiți, nu trebuie să acumulăm bunuri materiale și să avem succes, ci să iubim și să fim iubiți. Acest adevăr este, din păcate, cunoscut deocamdată doar de un grup restrâns de oameni.

Nu este o dovadă de egoism să fii selectiv când vine vorba de a oferi dragostea de care ești capabil. Din contră, această selectivitate te ajută să stabilești relații de calitate. Ea te apără de dezamăgire și îți permite să obții echilibrul personal la care aspiri. În articolul de azi te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.

Pe măsură ce trece timpul, învățăm și descoperim lucruri noi

În adolescență și tinerețe, ne ies în cale tot felul de persoane, pe care le acceptăm în viața noastră fără discernământ.

 • Vrem să avem noi experiențe, să râdem, să iubim, să descoperim și să simțim. În această perioadă, stabilirea unor limite și ridicarea barierelor poate însemna pierderea unor oportunități valoroase și atragerea antipatiei celorlalți.
 • Iubirea are intensitatea unei furtuni. Tânjim după libertate și iubire și ne lăsăm „duși de val”, inclusiv când vine vorba să ne facem noi prieteni.

Însă, pe măsură ce trece timpul, începem să fim mai conștienți de lumea din jurul nostru. Începem să o privim cu un ochi mai critic și cu mai multă înțelepciune. Realizăm că avem nevoie de relații de calitate în viața noastră.

Un grup social aflat într-o creștere continuă nu ne va aduce fericire. Avem nevoie de relații de calitate!

Când devenim maturi, începem să tânjim după relații de calitate

Avem la dispoziție numeroase moduri de a scăpa de singurătate. Din păcate, „colecționarea” de prieteni nu este cea mai bună idee dacă vrem să nu ne simțim singuri. Acest obicei, în primul rând, presupune să primim în viața noastră oameni care s-ar putea să nu fie întru totul sinceri sau compatibili cu noi.

 • Singurătatea reprezintă un fel de gol interior pe care, pe măsură ce ne maturizăm, simțim nevoia să îl umplem prin stabilirea unor relații autentice cu ceilalți.
 • În timp, nu este exclus să pierdem prieteni. Devenim mai înțelepți și ne dăm seama că anumite persoane pur și simplu nu au ce căuta în viața noastră.
 • Numai după ce începem să apreciem autenticitatea și dragostea sinceră vom reuși să avem relații de calitate.
 • Valori precum respectul, reciprocitatea și complicitatea (adică abilitatea de a înțelege nevoile altei persoane) nu sunt interiorizate de toată lumea.
 • De îndată ce vom reuși să stabilim relații de calitate cu persoane compatibile cu noi, nu vom dori niciodată să renunțăm la acestea. Acești oameni aduc lumină în viața noastră zi de zi.

Este mai important să ai relații de calitate decât relații numeroase

Indivizii extrovertiți, care au nevoie permanent de stimuli sociali, apreciază interacțiunile cu grupuri mari de oameni. Activitățile de grup le oferă acestora ocazia să vorbească și să râdă.

 • Cu cât interacționează mai mult cu alți oameni, cu atât un extrovertit va fi mai fericit. Aceste persoane doresc să aibă un număr mare de prieteni, să iasă în oraș cât mai frecvent, să se distreze și să înceapă proiecte noi.
 • Dar în timp, chiar și acest tip de persoană realizează că este mai important să ai relații de calitate decât prieteni mulți.
 • Nu este nevoie să renunți la anumite legături sau să eviți diverși prieteni și membri de familie. Însă, când ai de-a face cu o legătură care nu îți aduce fericire, este indicat să te distanțezi de persoana respectivă.
Dacă ai relații de calitate, în viața ta va domni echilibru

Când te maturizezi, îți dai seama că nu contează ce cred ceilalți despre tine. Știi că este mai important să ai relații de calitate decât relații numeroase. Dacă reușești să descoperi care sunt acele lucruri mărunte ce îți aduc fericire, nu o să mai ai nevoie de nimic altceva.

Citește și: Relații toxice pe care trebuie să le eviți

„Mă mulțumesc cu mai puțin pentru că știu că este mai BINE pentru mine”

Având relații de calitate, o să fii mai fericit

Dacă ai doar doi prieteni apropiați, dar aceștia sunt persoane sincere, nobile și autentice, deja poți să spui că ești bogat. Același lucru se aplică și dacă ai alături de tine un partener care te ajută să crești, să fii tu însuți și să te bucuri de fiecare clipă din viața ta.

 • Nu este rău să îți restrângi cercul de apropiați la partenerul tău de viață și la câțiva prieteni și membri de familie. Cineva care știe ce vrea și ce este important pentru el sau ea nu are nevoie să aibă alături decât acele ființe care contează cu adevărat.
 • Mulți nu vor înțelege niciodată acest lucru. Câteodată lucrurile cele mai frumoase se află deja la dispoziția noastră.

Fii umil, caută să ai relații de calitate și o să reușești să descoperi ce te face cu adevărat fericit în viață!

Te-ar mai putea interesa