6 obiceiuri de evitat pe stomacul gol - Doza de Sănătate
 

6 obiceiuri de evitat pe stomacul gol

Chiar dacă ți se pare că dimineața, pe stomacul gol, este cel mai bun moment pentru a practica anumite activități, anumite obiceiuri trebuie evitate pe stomacul gol dacă vrei să îți protejezi sănătatea. 
6 obiceiuri de evitat pe stomacul gol

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Adeseori, adoptăm obiceiuri nepotrivite pentru anumite părți ale zilei. În multe cazuri, este vorba despre orele dimineții. În cele ce urmează îți prezentăm câteva obiceiuri de evitat pe stomacul gol. Ia aminte și încearcă să le eviți.

1. Administrarea medicamentelor antiinflamatoare

Anumite medicamente nu sunt recomandate pe stomacul gol, iar în această categorie sunt incluse și antiinflamatoarele. Vorbim aici despre paracetamol, aspirină și alte medicamente cu aceleași caracteristici.

  • Luate pe stomacul gol, antiinflamatoarele își pierd eficiența și pot cauza probleme grave de sănătate, cum ar fi sângerările gastrice.
  • Laptele reduce efectele negative ale acestor medicamente, astfel încât le poți lua cu acest lichid. O altă opțiune ar fi apa.

2. Obiceiuri de evitat pe stomacul gol: consumul de cafea

Consumul de cafea pe lista de obiceiuri de evitat pe stomacul gol

Obișnuiești să bea o ceașcă de cafea de cum te trezești? Ei bine, consumul de cafea se află pe lista de obiceiuri de evitat pe stomacul gol. Chiar și decofeinizată, această băutură stimulează producția de acid gastric. Astfel, consumată pe stomacul gol, cafeaua poate provoca arsuri la stomac și alte probleme digestive.

În plus, dacă bei cafea pe stomacul gol și nu iei micul dejun după aceea, poți crea un deficit de serotonină, fapt care îți provocă o dispoziție proastă pe tot parcursul zilei.

  • Dacă nu poți renunța la obiceiul de a bea cafea de cum te trezești, încearcă să adaugi lapte sau smântână în ea. Datorită grăsimilor din compoziția lor, aceste alimente diminuează efectele negative ale cafelei pe stomacul gol.
  • Totodată, este important să consumi cafea naturală, nu solubilă (ness).

3. Consumul de alcool

Băuturile alcoolice pot fi o bombă pentru stomac dacă nu ai mâncat nimic. Alcoolul se absoarbe de două ori mai repede pe stomacul gol, ca și cum ți-ai face o injecție intravenoasă cu această substanță.

În plus, dacă este consumat pe stomacul gol, alcoolul se elimină mult mai greu din organism, provocând o mahmureală mai accentuată. Totodată, îți sunt afectate ficatul, inima și rinichii.

Dacă dintr-un motiv sau altul ești nevoit să bei ceva pe stomacul gol, optează pentru băuturi necarbogazoase, care se servesc reci și se absorb mai încet în organism.

4. Mestecatul gumei

Obiceiuri de evitat pe stomacul gol precum mestecatul gumei

Mestecatul gumei nu este benefic pentru stomac, deoarece stimulează producția de acid clorhidric. Dacă nu ai mâncat nimic, acesta îți irită mucoasa gastrică, putând duce la dezvoltarea gastritei.

Dacă vrei să mesteci gumă, optează pentru sortimente care conțin îndulcitori naturali, cum ar fi xilitol și sorbitol, în loc de zahăr, ciclamat și aspartam.

În orice caz, nu este recomandat să mesteci gumă pentru mai mult de 10 minute, chiar dacă ai mâncat.

5. Exerciții fizice

Când vorbim de obiceiuri de evitat pe stomacul gol, trebuie să menționăm și exercițiile fizice intense. Acestea duc la o pierdere accentuată a masei musculare.

În plus, te antrenezi într-un mod inactiv deoarece, dacă nu ai mâncat, corpul tău nu are energie. În loc de exerciții fizice intense, încearcă să faci aerobic pe stomacul gol. 

Dacă ai probleme digestive, este recomandat să mănânci înainte de a face orice tip de sport, deoarece activitatea fizică stimulează producția de acid gastric, lucru care afectează stomacul.

6. Cumpărături de alimente

Obiceiuri de evitat pe stomacul gol precum cumpărăturile de alimente

Dacă mergi la magazin când îți este foame, ajungi să cumperi mai multe produse decât ar trebui. Tocmai de aceea nu este recomandat să mergi la cumpărături pe stomacul gol. 

S-a dovedit că senzația de foame ne face să cumpărăm mai multă mâncare decât avem nevoie. Pentru a evita să cazi în această capcană, este indicat să mănânci înainte de merge la magazin, dar și să îți faci o listă de cumpărături. În acest fel, vei cumpăra exact ce îți trebuie și vei economisi bani.

Totodată, o idee bună este să plătești cu bani gheață, și nu cu cardul. În acest fel, ai o percepție mai veridică asupra cheltuielilor făcute, spre deosebire de momentele în care folosești cardul.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.