Obiceiuri care te pot îmbolnăvi fără să îți dai seama

Chiar dacă suntem convinși că sunt sănătoase și le-am practicat toată viața, anumite obiceiuri sunt dăunătoare sănătății. Prin urmare, este indicat să renunțăm la ele. 

Știi deja că, dacă ieși iarna afară îmbrăcat subțire poți răci sau dacă mănânci prea mult faci indigestie. Însă există și alte obiceiuri care te pot îmbolnăvi în orice zi.

În articolul de azi, îți prezentăm câteva dintre aceste practici nesănătoase. În acest fel, poți începe să le eviți sau poți afla măcar care sunt cauzele dezvoltării anumitor boli.

Care sunt obiceiurile aparent inofensive care te pot îmbolnăvi?

Nimeni nu vrea să fie bolnav sau să aibă dureri și alte simptome neplăcute. Însă, dacă nu știi consecințele anumitor obiceiuri zilnice, poți avea multe probleme.

Sănătatea ta poate fi afectată de următoarele lucruri:

Îți pui hainele la uscat în casă

Obiceiul de a pune rufele la uscat în casă te poate îmbolnăvi

Dacă obișnuiești să îți pui hainele pe sârmă, ce faci atunci când plouă afară, iar tu speli rufe? Le pui în apropierea caloriferului sau în baie. Poate le așezi chiar în bucătărie aproape de cuptor sau în sufragerie, cu fereastra întredeschisă pentru a pătrunde aerul de afară.

Lăsarea hainelor ude în casă creează un mediu nesănătos care favorizează dezvoltarea mucegaiului și înmulțirea acarienilor de praf.

Sari peste micul dejun

Unele persoane fac acest lucru pentru că nu au timp. Altele și-au format un obicei. Oricare ar fi motivele, există mulți oameni care sar peste micul dejun și nu procedează în mod corect.

În primul rând, organismul are nevoie de energie pentru a face față zilei abia începute. În al doilea rând, dacă nu iei micul dejun, stomacul are nevoie de mai mulți nutrienți în orele următoare. Drept urmare, vei servi un prânz copios sau mai multe gustări. Rezultatul este creșterea în greutate și toate bolile asociate ei: colesterol mărit, hipertensiune, etc.

Îți minți doctorul

Probabil s-a întâmplat să mai spui câte „o minciună nevinovată” în cadrul unui consult medical. În acest caz, doctorul nu te poate ajuta să îți rezolvi problema. 

Totodată, poți primi un diagnostic sau un tratament greșit. Astfel, boala ta se poate agrava și este posibil chiar să îți pui viața în pericol.

Porți pantofi incomozi

Obiceiul de a purta pantofi incomozi te poate îmbolnăvi

Unele femei preferă mai degrabă să fie frumoase cu tocuri de 20 cm decât să aibă grijă de picioarele lor. Poate sunt și bărbați care își cumpără pantofi sport cum au văzut la televizor și ajung să dezvolte infecții fungice.

Încălțămintea trebuie să fie întotdeauna comodăAcest aspect trebuie să aibă prioritate în fața modei. În caz contrar, te poți confrunta cu numeroase probleme: bătături, micoza piciorului, exfolierea pielii, miros urât, mâncărimi și chiar răsucirea degetelor.

Te speli pe dinți după ce mănânci

Este adevărat că igiena orală este importantă, însă contează și momentul în care te ocupi de acest aspect.

Unele persoane se spală pe dinți imediat după ce servesc prânzul sau cina. Acest obicei împiedică saliva să neutralizeze nivelul de pH din gură. Astfel, acizii din alimente distrug smalțul dentar. 

Așteaptă cel puțin 30 de minute după ce mănânci înainte de a te spăla pe dinți (între timp, poți bea apă).

Mănânci chiar înainte de culcare

Să servești ultima îmbucătură în timp ce ești deja în pijamale și te-ai băgat în pat este un alt obicei dăunător care te poate îmbolnăvi. De ce?

  • Vei avea indigestie.
  • Vei adormi greu.
  • Cel mai probabil te vei îngrășa (procesul digestiv este mult mai lent în timpul nopții).

În plus, nu este bine nici să mănânci prea mult la cină, mai ales dacă vrei să previi insomnia și urmările negative asupra organismului.

Mănânci pe fond nervos

Un alt obicei alimentar dăunător este să mănânci în funcție de starea emoțională, adică atunci când ești plictisit, trist sau agitat.

Fără să îți dai seama, poți consuma cantități mari de mâncare, poți face combinații alimentare nepotrivite și îți poți provoca o indigestie severă. Obiceiul de a mânca atunci când ai emoții, ești deprimat sau stresat poate duce la îngrășare sau poate provoca dureri de stomac.

Lucrezi noaptea

Obiceiul de a lucra noaptea te poate îmbolnăvi

Ne referim aici și la studiat. Multe persoane susțin că lucrează mai bine după miezul nopții. Adevărul este că noaptea corpul și creierul își încetinesc metabolismul.

În plus, dacă stai treaz toată noaptea, somnul din timpul zilei nu îl poate înlocui pe cel nocturn. Astfel, obiceiul de a lucra noaptea îți dă peste cap ceasul biologic. Consecințele pot fi un nivel ridicat de stres, irascibilitate sau chiar creștere în greutate.

Ții cartofii în frigider

Această legumă foarte cunoscută are un secret care trebuie dezvăluit. Atunci când ții cartofii în frigider, amidonul din compoziția lor se transformă într-un tip de glucidă care, atunci când îi gătești, devine cancerigenă.

Studiile au arătat că, atunci când sunt ținuți în frigider, iar apoi prăjiți, cartofii produc o substanță asociată dezvoltării cancerului.

Îți rozi unghiile

Acest tic des întâlnit este, la rândul său, foarte dăunător. Pe lângă faptul că poate duce la deformarea degetelor, rosul unghiilor sau onicofagia îți poate afecta sănătatea dinților. Smalțul dentar este distrus puțin câte puțin atunci când îl „razi” de unghii.

În plus, rosul unghiilor te poate îmbolnăvi, întrucât degetele tale murdare intră în contact cu membrana mucoasă din cavitatea bucală.

Deschizi geamurile dimineața

Obiceiul de a deschide geamurile dimineața te poate îmbolnăvi

Poate ai învățat de la mama sau de la bunica ta că este necesar să îți aerisești casa când te trezești. Acest sfat era binevenit în alte vremuri. În prezent, oamenii care trăiesc în mediul urban nu au parte de un aer curat, ci de unul încărcat de toxine care îi pot îmbolnăvi.

Îți încălzești mâncarea în recipiente de plastic

Pentru a economisi bani, probabil că preferi să îți iei un pachet la serviciu. Recipientul de plastic în care îți pui gustarea are și rolul de farfurie și de vas în care încălzești mâncarea în cuptorul cu microunde.

Cuptorul cu microunde în sine are efecte negative asupra sănătății, însă faptul că pui în el un vas din plastic este și mai dăunător. Plasticul conține Bisfenol A, un compus chimic care devine toxic la temperaturi ridicate. Acesta trece foarte ușor în alimentul încălzit.

Te-ar mai putea interesa