Obiceiurile alimentare în funcție de vârstă - Doza de Sănătate
 

Obiceiurile alimentare în funcție de vârstă

Obiceiurile alimentare se schimbă pe măsura înaintării în vârstă, adaptându-se nevoilor fiecărui deceniu de viață. Trebuie să conștientizezi care sunt aceste modificări pentru a putea preveni creșterea în greutate și alimentația necorespunzătoare. 
Obiceiurile alimentare în funcție de vârstă
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În fiecare etapă a vieții, organismul suferă anumite modificări cu care ești nevoită să te confrunți. Printre cele mai cunoscute schimbări sunt cele care vizează obiceiurile alimentare în funcție de vârstă. Motivul este o interacțiune complexă între hormoni, lipsa somnului, stresul și schimbările în rutina zilnică.

Unii dintre acești factori sunt greu de evitat, însă mai jos îți prezentăm anumite schimbări în obiceiurile alimentare în funcție de vârstă care se observă de-a lungul trecerii anilor. Vei afla că nu ești singura persoană care se confruntă cu aceste lucruri, iar în majoritatea cazurilor, ele sunt absolut normale.

Obiceiurile alimentare în funcție de vârstă – 30 de ani

Obiceiurile alimentare în funcție de vârstă diferă

Împlinirea vârstei de 30 de ani este un eveniment care nu trece neobservat. Când intri în acest deceniu al vieții, există două extreme cu care te poți confrunta: fie ai o dorință incontrolabilă de a mânca tot ce găsești, fie îți pierzi pofta de mâncare.

Hormonul anxietății, cortizolul, poate influența tendința de a înclina spre una dintre cele două extreme. În urma creșterii sau scăderii nivelului acestui hormon din cauza ciclului menstrual, apetitul tău suferă modificări. În jurul vârstei de 35 de ani, greutatea corporală se poate schimba în mod considerabil. 

Lipsa vitaminelor și a nutrienților poate duce la o poftă acută de ciocolată, bomboane, dulciuri și alimente sărate. Dacă nu îți ții sub control aceste pofte, poți să te îngrași foarte mult, confruntându-te în același timp cu un deficit de calciu și magneziu.

În această perioadă a vieții, multe femei încearcă să rămână însărcinate, fapt care provoacă și mai multă anxietate din cauza vârstei. În realitate, nu este nevoie să mănânci mai mult pentru binele bebelușului tău. Sarcina nu trebuie să fie o scuză pentru excesul alimentar. Important este să consumi alimente sănătoase, bogate în calciu, fier și vitamine.

Corpul tău este îndeajuns de puternic pentru a hrăni de unul singur copilașul care se dezvoltă în pântecele tău.

Obiceiurile alimentare în funcție de vârstă – 40 de ani

Când ajungi la 40 de ani, treci prin multe schimbări, atât fizice, cât și psihice. Este important să conștientizezi că nu este logic să te aștepți să ai aceeași greutate ca la 20 de ani.

Trebuie să accepți, de asemenea, că orice dietă ai urma, important este să consumi mai multe fructe și legume, să bei lapte și, oricât de greu ar părea, să renunți la alimentele nesănătoase (junk food).

În acest deceniu al vieții ești mai predispusă la probleme digestive, iar apetitul tău crește considerabil. Poți, de asemenea, să dezvolți și o rezistență la insulină. Când corpul tău nu secretă suficientă insulină, nivelul de glucoză din sânge crește.

Dacă celulele nu primesc glucoza de care au nevoie, corpul consumă energie din alte surse, fapt care duce la schimbarea obiceiurilor alimentare, mai ales în ceea ce privește consumul de carbohidrați.

Obiceiurile alimentare în funcție de vârstă – 50 de ani

Obiceiurile alimentare în funcție de vârstă

În cazul anumitor femei, nivelul de estrogen crește considerabil ca urmare a instalării menopauzei. Aceasta se instalează de obicei în jurul vârstei de 50 sau 51 de ani. Pofta de dulciuri și de carbohidrați crește, mai ales dacă ai dezvoltat deja o rezistență la insulină. 

Tocmai de aceea, multe femei încep să câștige foarte mult în greutate la această vârstă.

Totuși, această modificare poate avea și o latură pozitivă, întrucât poate deveni un instrument protector sau un mecanism de apărare împotriva oaselor fragile și mușchilor slăbiți. De ce? Grăsimea te poate proteja împotriva unei căderi și vânătăilor provocate, accidentele de acest fel fiind mult mai periculoase după 50 de ani.

Îți recomandăm să alegi varianta cea mai sănătoasă: menține o dietă echilibrată și mărește aportul de alimente bogate în calciu. Deși grăsimea îți protejează oasele, ea îți afectează sănătatea.

Obiceiurile alimentare în funcție de vârstă – 60 de ani

Indiferent de ceea ce ai auzit, stomacul nu se micșorează odată cu înaintarea în vârstă, însă se produc anumite schimbări în ceea ce privește elasticitatea abdomenului.

Care este motivul? Sistemul digestiv transmite creierului un mesaj eronat, și anume că ai mâncat suficient, chiar dacă nu este așa. Astfel, vei observa că ai tendința să mănânci din ce în ce mai puțin. 

La această vârstă, este foarte important să-ți ții sub control greutatea. Kilogramele în plus te predispun la căderi, internări în spital și pot duce chiar la deces.

Dacă din contră, ești subponderală sau ai o greutate mică, este posibil să suferi de o boală cronică.

Monitorizează-ți obiceiurile alimentare

Salată de legume și fructe

Înaintarea în vârstă are anumite efecte asupra tractului gastrointestinal, ducând la modificarea nevoilor nutriționale pe măsura trecerii timpului. Corpul tinde să acumuleze din ce în ce mai multă grăsime în zona abdominală.

Începi să-ți pierzi capacitatea cardiovasculară. După vârsta de 35 de ani, o persoană cu un stil de viață sedentar și o alimentație nesănătoasă își pierde treptat puterile.

Tocmai de aceea este important să fii conștientă de modificările apărute în obiceiurile tale alimentare în funcție de vârstă și să iei măsurile de precauție necesare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Singer J., Grinev M., Silva V., Cohen J., et al., Safety and efficacy of coffee enriched with inulin and dextrin on satiety and hunger in normal volunteers. Nutrition, 2016. 32 (7-8): 754-60.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.