Oboseala matinală: cauze și remedii - Doza de Sănătate
 

Oboseala matinală: cauze și remedii

Somnul odihnitor din timpul nopții este absolut esențial, însă oboseala matinală are alte cauze. Citește mai departe pentru a afla mai multe!
Oboseala matinală: cauze și remedii

Ultima actualizare: 28 ianuarie, 2019

Ți s-a întâmplat și ție vreodată? Să te trezești dimineața obosit, cu o dispoziție proastă și simțindu-te incapabil să înfrunți provocările zilei? Este adevărat că e absolut indispensabil să te odihnești bine noaptea, dar oboseala matinală este cauzată de alți factori. Vrei să știi mai multe despre acest subiect?

Dacă ai dormit suficient, nu e normal să te trezești obosit. Potrivit specialiștilor, acest lucru poate fi un simptom al anumitor boli, motiv pentru care ar trebui să-i spui medicului tă despre această stare. Îți vom explica acum care pot fi cauzele sale.

Simptomele oboselii matinale

Oboseala matinală nu este cauzată neapărat de lipsa de somn
  • O posibilă stare de amețeală când te ridici din pat
  • Gura uscată
  • Ușoare dureri musculare
  • Disconfort gastrointestinal
  • Frisoane
  • Tensiune arterială scăzută dimineața (Hipotensiune)
  • Ochi uscați
  • Oboseală excesivă care se diminuează pe măsură ce trece dimineața

Posibilele cauze ale oboselii matinale

Oboseala matinală prelungită nu este o boală în sine, ci un semn că este ceva în neregulă cu organismul tău. Îți vine greu să-ți revii și nu ai destulă energie pentru a-ți îndeplini obligațiile zilnice.

Cu toții știm că principala cauză o reprezintă somnul insuficient, dar există și alți factori care pot duce la probleme mai grave de sănătate. Pentru a te raporta la acești factori, este important ca oboseala matinală de care suferi să fie de durată. Acest lucru înseamnă că o simți de cel puțin două săptămâni consecutive.

1. Probleme cardiace

Oboseala matinală poate indica prezența unei probleme cardiace

Doctorii spun că, în general, primele ore ale dimineții sunt cele mai periculoase. Aceștia vorbesc adesea despre așa numită „sincopă” cauzată de tensiunea arterială scăzută care apare ca urmare a reducerii presiunii fluxului sanguin la nivelul creierului. Deci, trebuie să fii atent.

Dacă suferi de oboseală matinală în fiecare dimineață și nu ai energie suficientă sau te simți ușor amețit, du-te imediat la medic.

2. Probleme hormonale: Hipotiroidism

Oboseala matinală poate fi cauzată de hipotiroidism

Atunci când suferi de hipotiroidism, organismul prezintă o deficiență de hormoni tiroidieni, fapt care modifică funcțiile sale. Această lipsă de hormoni încetinește metabolismul, lucru care îți reduce capacitatea de funcționare.

Te vei simți obosit și apatic, această stare fiind mult mai frecventă în orele dimineții.

3. Probleme emoționale

Legătura dintre oboseala matinală și depresie

Experții susțin că felul în care te simți dimineața reflectă starea ta de sănătate fizică și psihică. În acele momente, ai în fața ta o zi întreagă de muncă,  activitățile zilnice, îngrijirea copiilor, toate obligațiile cu care te confrunți. Dacă nu ai o stare psihică optimă, orice minim efort poate părea uriaș.

Depresia se manifestă, de obicei, prin dureri musculare și oboseală extremă, apatie și o stare de tristețe generală. Când suferi de depresie, unul dintre cele mai dificile momente sunt cele în care te trezești dimineața.

4. Alimentație inadecvată, diete extreme

Oboseala matinală poate fi cauzată de diete restrictive

Trebuie să fii foarte atent atunci când vine vorba de diete. Unele persoane decid să urmeze niște diete foarte stricte care duc la crearea unui dezechilibru nutrițional sever.

Acesta poate fi atât de accentuat, încât poate cauza: leșin, tulburări ale echilibrului hidroelectrolitic cu sodiu și potasiu, care pot provoca probleme cardiace, aritmie și chiar atacuri de cord. Trebuie să ții cont de aceste lucruri.

Află mai multe! Citește și:

Lipsa de vitamine provoacă oboseală

Cum să combați oboseala matinală

Mic dejun care combate oboseala matinală
  • Mai întâi, constată dacă simți oboseală matinală de cel puțin două săptămâni; dacă da, vorbește cu medicul tău. Starea se poate datora unei boli diagnosticate anterior: o problemă cardiacă, hipotensiune, aritmie…
  • Ai grijă de sănătatea ta psihică. Dacă atunci când te trezești nu ai energie pentru a face față zilei respective și ai prefera să stai în pat toată ziua, întreabă-te de ce. Înfruntă-ți problemele și caută sprijin emoțional din partea familiei și a prietenilor. Creează-ți entuziasm pentru fiecare zi. Pacea și fericirea sunt cele mai puternice energii care luptă împotriva oboselii.
  • Fii atent la dietele pe care le urmezi. Asigură-te că îi oferi organismului toate substanțele nutritive necesare, că ai o alimentație variată și că te hidratezi în mod corespunzător.
  • Nu uita să iei micul dejun. Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale zilei, întrucât îți va oferi suficientă energie pentru a combate oboseala matinală. Include fructe și fibre în alimentația ta. Nu consuma lapte de vacă, ci înlocuiește-l cu lapte pe bază de plante. Consumă fibre, cum ar fi ovăzul, mere cu coajă, căpșuni sau afine și nuci, care îți oferă la rândul lor energie și îți îmbunătățesc starea de spirit.
  • Pregătește-ți toate lucrurile cu o seară înainte pentru ca atunci când te trezești să ai totul pregătit și să-ți iei micul dejun în liniște.
  • Bea infuzii de ginseng, ghimbir sau maca, de cel puțin trei ori pe săptămână la micul dejun. Acestea oferă vitalitate, energie și îți întăresc corpul.
  • Respectă un program în viața ta. Mănâncă mereu la aceleași ore, odihnește-te 8 ore pe noapte, fă-ți timp pentru tine, fă o plimbare de cel puțin jumătate de oră pentru a te bucura de lumina soarelui… și, așa cum am menționat deja, consultă un medic dacă apar simptome neobișnuite.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • RM, B. (2013). Fatiga. 4-21-2013.
  • Martínez Mesa, J. A. (2013). Fatiga tipos y causas. Revista Cubana de Medicina Del Deporte y La Cultura Física. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004.
  • Useche Mora, L. G. (2010). Fatiga laboral. Avances En Enfermeria. https://doi.org/10.1109/HICSS.2009.100.
  • Boksem MAS, Meijman TF, Lorist MM. Mental fatigue, motivation and action monitoring. Biol Psychol. 2006;
  • Van Cutsem, J., Marcora, S., De Pauw, K., Bailey, S., Meeusen, R., & Roelands, B. (2017). The effects of mental fatigue on physical performance: a systematic review. Sports medicine, 47(8), 1569-1588.
  • Rose, D. M., Seidler, A., Nübling, M., Latza, U., Brähler, E., Klein, E. M., … & Beutel, M. E. (2017). Associations of fatigue to work-related stress, mental and physical health in an employed community sample. BMC psychiatry, 17(1), 1-8.
  • Campagnolo, N., Johnston, S., Collatz, A., Staines, D., & Marshall‐Gradisnik, S. (2017). Dietary and nutrition interventions for the therapeutic treatment of chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis: a systematic review. Journal of human nutrition and dietetics, 30(3), 247-259.
  • Huibers, M. J., Kant, I. J., Knottnerus, J. A., Bleijenberg, G., Swaen, G. M., & Kasl, S. V. (2004). Development of the chronic fatigue syndrome in severely fatigued employees: predictors of outcome in the Maastricht cohort study. Journal of Epidemiology & Community Health, 58(10), 877-882.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.