Originea, simptomele și tratamentul gurii de tranșee
 

Originea, simptomele și tratamentul gurii de tranșee

Gura de tranșee este o boală bacteriană care se manifestă prin inflamație, sângerare a gingiilor și halitoză acută - printre altele. Abordarea sa este simplă.
Originea, simptomele și tratamentul gurii de tranșee

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Gura de tranșee, cunoscută și sub numele de gingivită ulcerativă acută necrozantă (ANUG), este o boală rară în zilele noastre. Obișnuia să afecteze soldații în timpul războiului din cauza condițiilor și obiceiurilor nesănătoase pe care trebuiau să le suporte în timpul conflictelor. Care sunt originea, simptomele și tratamentul gurii de tranșee?

Gingivita ulcerativă necrotizantă acută se manifestă ca o infecție dureroasă în care gingiile sângerează din cauza necrozei papilelor și atacului general asupra sănătății bucale. Potrivit studiilor, în zilele noastre, boala este asociată cu SIDA. Imunodeficiența dobândită cauzează afecțiuni orale la 90% dintre pacienți.

Ce provoacă gura de tranșee sau gingivita ulcerativă necrotizantă acută?

Gingivita ulcerativă necrotizantă acută este o formă dureroasă de inflamație a gingiilor. Speciile bacteriene Bacillus fusiformis și Borrelia Vincentii sunt asociate cu leziunile prezente în cadrul acestei boli. Dar nu sunt singurele.

Conform studiilor științifice, există patru zone în regiunea afectată:

 • Zona bacteriană este o masă mare de bacterii cu morfologii și caracteristici distincte. La început, acestea nu sunt neapărat dăunătoare, dar proliferarea lor excesivă cauzează boala.
 • Zona bogată în neutrofile, cele mai abundente leucocite din sânge și primele care ajung la focarele infecțioase. Acestea fac parte din puroi și sunt prezente, în acest caz, în zona bacteriană.
 • Zona necrotică este locul în care apare moartea celulară. Spirochetele, bacterii cu o formă alungită, elicoidală, domină această zonă.
 • Infiltrarea spirochetală are loc în ultimul strat, în care nu există alte tipuri de bacterii.
Dinți afectați de gura de tranșee
Această afecțiune este o formă de gingivită severă, o inflamație a gingiilor cu sângerare și implicarea profundă a țesuturilor moi ale gurii.

Care sunt simptomele gurii de tranșee?

Manualul MSD precizează că infecția apare brusc, cu durere și sângerare a gingiilor, plus salivație excesivă. Unele dintre cele mai frecvente semne clinice sunt următoarele:

 • Respirație urât mirositoare
 • Ulcere de tip crater între dinți
 • Febră
 • Gust neplăcut în gură perceptibil de pacient (unii îl descriu ca un gust metalic)
 • Filme cenușii pe gingii, care sunt roșii și sângerânde

Pacientul va avea dificultăți în desfășurarea unor activități comune, cum ar fi vorbitul, mâncatul și înghițitul din cauza acestor simptome. Ganglionii limfatici de la nivelul gâtului se umflă ca răspuns la infecție (limfadenopatie).

Posibile complicații

Având în vedere dificultatea de a mânca și de a trăi normal, alte complicații frecvente sunt pierderea în greutate, deshidratarea și pierderea dinților. Este posibil ca bacteriile să se infiltreze în sânge dacă o persoană cu această afecțiune ignoră simptomele, ceea ce duce la bacteremie.

Răspândirea infecției poate fi devastatoare, deoarece afectează mai multe organe. În plus, poate apărea șocul septic. Acest lucru se întâmplă atunci când corpul reacționează excesiv și tensiunea arterială scade.

Diagnosticul gurii de tranșee

După cum indică portalul științific Drugs , examinarea fizică este primul pas în detectarea bolii. Profesionistul va căuta ulcere, plăci cenușii în jurul dinților și distrugerea țesutului gingival. Diagnosticul este rapid și deloc complicat.

Medicul poate solicita analize de sânge și radiografii. Acestea din urmă servesc la evaluarea daunelor cauzate de infecție, deoarece amploarea leziunilor este evidentă. Abordarea va depinde de severitatea tabloului clinic.

Când să soliciți ajutorul medical pentru tratamentul gurii de tranșee?

Orice tip de inflamație a gingiilor necesită intervenție medicală și nu toate inflamațiile sunt cauzate de infecții. Cu toate acestea, trebuie să excluzi boala în timp util. O infecție orală se poate agrava considerabil dacă nu este abordată la timp, deoarece bacteriile pot pătrunde în sânge.

Tratamentul gurii de tranșee

Potrivit portalului de sănătate Siegfried Rhein, obiectivele tratamentului sunt vindecarea infecției și ameliorarea disconfortului simptomatologic. Oamenii pot face acest lucru prin utilizarea antibioticelor, dar pilonii principali ai tratamentului sunt:

 • Curățare profesională temeinică, pe parcursul mai multor zile consecutive. Această boală răspunde bine la igiena orală profundă.
 • Pacientul trebuie să efectueze clătiri periodice cu apă sărată sau soluție de peroxid de hidrogen.
 • Medicii sfătuiesc pacientul să nu se spele pe dinți cu mișcări dure din cauza fragilității aparatului oral cauzate de tulburare. Igiena strictă trebuie aplicată tot restul vieții pentru a preveni recidiva.

 

Bărbat care aplică tratamentul gurii de tranșee
Periajul dentar previne bolile orale și este un instrument simplu cu costuri reduse pentru a descuraja infecțiile gingivale și dentare.

Prevenirea gurii de tranșee

Acest lucru este simplu și se bazează pe o alimentație corectă, o igienă orală adecvată și vizite regulate la dentist pentru controale. Profesioniștii recomandă ca pacienții să rămână activi și să renunțe la fumat.

Pe lângă toate acestea, gingivita ulcerativă necrotizantă acută are o componentă psihologică importantă, deoarece este legată de stres în multe cazuri. Pacienții trebuie să caute ajutor dincolo de domeniul farmacologic pentru a aborda astfel de patologii.

Gura de tranșee aproape a dispărut

Această boală nu este la fel de obișnuită ca pe vremuri, întrucât standardele de igienă personală continuă să se îmbunătățească. Trebuie să te speli pe dinți în fiecare zi și să mergi periodic la medicul dentist. Acesta va putea evalua posibilele riscuri pentru a preveni apariția acestei boli.

S-ar putea să te intereseze...
Sfaturi pentru igiena orală cu aparat dentar
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Sfaturi pentru igiena orală cu aparat dentar

Igiena orală cu aparat dentar nu este deloc ușor de întreținut. Însă menținerea dinților și a bracketurilor curate este esențială.
Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.