Osteoartrita gleznei – o boală tăcută și frecventă - Doza de Sănătate
 

Osteoartrita gleznei – o boală tăcută și frecventă

Sănătatea și rezistența structurilor complexe ale articulației gleznei pot fi afectate de diverși factori, ducând la diminuarea calității vieții.
Osteoartrita gleznei – o boală tăcută și frecventă
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 17 ianuarie, 2019

Osteoartrita gleznei reduce calitatea vieții persoanelor afectate. Această boală tăcută și persistentă limitează mobilitatea. Durerea resimțită nu poate fi mereu ameliorată cu ajutorul analgezicelor.

Deși auzim mai des discuții despre uzura șoldurilor și a articulațiilor, osteoartrita gleznei este o formă foarte răspândită a osteoartritei, asociată cu bolile degenerative.

Nu trebuie să uităm faptul că articulațiile gleznelor sunt foarte importante în ceea ce privește mobilitatea. În plus, acestea îndeplinesc o funcție esențială, menținând o armonie a axei posturale alcătuite de șolduri, genunchi și labele picioarelor.

Din păcate, sănătatea și rezistența structurilor complexe ale articulației gleznei pot fi afectate de diverși factori. Osteoartrita gleznei este, cu siguranță, un veritabil „blestem” care diminuează calitatea vieții.

În cele ce urmează îți prezentăm mai multe informații cu privire la acest subiect. Suntem siguri că le vei găsi utile.

Cum se declanșează osteoartrita gleznei?

Acest tip de osteoartrită este cauzat de uzura progresivă a cartilajelor articulației gleznei. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, articulațiile pot deveni rigide sau se pot deforma. Clasicii pinteni osoși reprezintă un simptom frecvent care poate cauza durere, limitând abilitatea de mișcare.

Osteoartrita gleznei poate fi cauzată de mai mulți factori

Factorii care favorizează apariția osteoartritei gleznei sunt numeroși:

  • Ai suferit entorse multiple. 
  • Ești sportiv de performanță.
  • Prezinți chisturi și o creștere anormală a oaselor. 

Însă și bolile autoimune, cum ar fi poliartrita reumatoidă sau psoriazisul, favorizează declanșarea progresivă a osteoartritei gleznei.

  • Traumatologii susțin că există o formă deosebită a osteoartritei gleznei care  presupune deformarea gleznei propriu-zise. În timp, și platfusul poate cauza osteoartrita gleznei.

Nu în ultimul rând, osteoartrita gleznei nu prezintă mereu o cauză specifică. Mulți pacienți suferă de așa-zisa „osteoartrită primară”, care afectează în principal persoanele în vârstă.

Care sunt simptomele osteoartritei gleznei?

Primul semnal de alarmă al uzurii cartilajelor de la nivelul gleznei este reprezentat de o senzație de durere în timpul mersului. Inițial, acest simptom va surveni doar după o plimbare lungă.

  • Când pacientul merge pe jos, o presiune sau o durere ascuțită se declanșează la nivelul gleznei. Aceste simptome forțează pacientul să se odihnească pentru câteva minute pentru a ameliora durerea.
  • Mai târziu, glezna se poate inflama. Este posibil ca pacientul să nu mai poată purta anumite tipuri de încălțăminte.
  • Numeroși pacienți se plâng de durere în timpul nopții.
  • Pacientul poate dezvolta pinteni calcaneeni dureroși, precum cei menționați anterior. Această problemă se dezvoltă treptat din cauza deformării progresive a gleznei.

Tratamente pentru osteoartrita gleznei

Osteoartrita gleznei trebuie tratată în mod adecvat

Injecții în articulația gleznei

Unul dintre cele mai populare tratamente împotriva osteoartritei gleznei o reprezintă injecțiile cu acid hialuronic sau corticosteroizi. Aceste injecții îmbunătățesc temporar mobilitatea articulațiilor, lubrifiindu-le. Nu uita totuși că efectul acestui tratament este doar temporar.

Te invităm să citești și:

6 tratamente naturiste pentru artrită

Tălpi interioare speciale

Pentru a putea combate osteoartrita gleznei, este esențial să ceri opinia unui specialist. Acesta îți va recomanda un tratament adecvat în funcție de simptomele acuzate.

  • Un alt remediu popular pentru această problemă sunt tălpile interioare ortopedice. Scopul folosirii acestora este corectarea deformării picioarelor.
  • În plus, tălpile interioare ortopedice reduc impactul mersului asupra gleznelor și ameliorează durerea.
  • Există și anumite tipuri de încălțări cu tălpi interioare speciale pentru îngrijirea gleznelor.

Intervenție chirurgicală

Dacă traumatologul îți recomandă să te supui unei intervenții chirurgicale, vei avea posibilitatea să ameliorezi simptomele cu ajutorul unei proceduri numite artroscopie.

  • Acest tratament este eficient în fazele timpurii ale bolii, când glezna poate fi corectată prin intermediul unei intervenții chirurgicale simple și rapide.

Pe de altă parte, în cazurile cele mai severe (atunci când degradarea articulațiilor a avansat foarte mult), este posibil să fii nevoit să optezi pentru o proteză totală pentru gleznă. În acest mod, îți vei recăpăta total mobilitatea articulațiilor.

Cum se previne osteoartrita gleznei?

Exercițiile în piscină te ajută să eviți osteoartrita gleznei

Nu uita, osteoartrita gleznei poate deveni debilitantă. Cel mai bine este să luăm anumite măsuri preventive pentru a-i încetini progresul. Iată câteva strategii simple:

  • Execută exerciții de mobilitate în piscină.
  • Plimbă-te pe suprafețe plate, fără asperități. 
  • Menține o greutate corporală sănătoasă.
  • Evită să porți pantofi cu toc înalt. 
  • Încearcă să mergi desculț prin casă pentru câteva ore, aceasta fiind modalitatea ideală de a merge pe jos.

Ține seama de următorul aspect important: osteoartrita este, în general, cauzată de moștenirea noastră genetică. Cel mai probabil, vom începe să experimentăm simptomele acestei boli în jurul vârstei de 55 de ani.

Consultă un traumatolog pentru a descoperi ce măsuri trebuie să iei ca să îți protejezi sănătatea. Trebuie, pe cât posibil, să încerci cel puțin să încetinești progresia bolii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hintermann, B., & Ruiz, R. (2014). Artrosis de tobillo y su tratamiento con artroplastía total de tobillo. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(14)70113-0
  • Zadegan, F., Raould, A., & Hannouche, D. (2014). Fracturas maleolares del adulto y luxaciones del tobillo. EMC – Aparato Locomotor. https://doi.org/10.1016/S1286-935X(14)67554-7
  • Giovanni Carcuro, U., Sergio Eckholt, G., & Rodrigo Millán, P. (2014). Opciones no protésicas en el tratamiento de la artrosis de tobillo. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(14)70109-9

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.