10 motive să consumi oțet de mere în mod regulat
Oțetul de mere este un produs natural disponibil în toată lumea, utilizat atât în scopuri culinare, cât și medicinale. În ultimele decenii, cercetările științifice au scos la iveală numeroase proprietăți benefice ale oțetului de mere, motiv pentru care popularitatea acestui produs a crescut considerabil. Descoperă principalele motive să consumi oțet de mere!
Oțetul de mere este bogat în nutrienți precum vitamine, minerale, enzime și pectină, fiind un aliat de nădejde în ceea ce privește menținerea sănătății. Dacă până acum ai ezitat să incluzi acest produs în dieta ta zilnică, în cele ce urmează îți vom prezenta 10 motive să consumi oțet de mere pentru a-ți proteja sănătatea.
Cele mai bune motive să consumi oțet de mere
Îmbunătățește digestia
Suferi de probleme digestive? Un amestec simplu de apă și oțet de mere te poate ajuta în acest sens. Pentru a-l prepara, diluează o lingură de oțet de mere într-un pahar de apă și bea amestecul cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă. Cu ajutorul acestei băuturi, îți vei stimula sistemul digestiv și vei avea o digestie mai ușoară.
Pentru a prepara acest remediu, te sfătuim să folosești oțet de mere nerafinat și nepasteurizat deoarece celui filtrat îi lipsesc anumite enzime importante. Oțetul de mere, dacă este nepasteurizat, conține o cantitate semnificativă de acid acetic, aminoacizi, proteine și enzime.
Ameliorează hiperaciditatea gastrică
Oțetul de mere este un produs alcalinizant, util pentru a controla pH-ul gastric și a preveni arsurile la stomac. Însă, având o aciditate puternică, acest produs poate fi prea dur pentru cei care suferă de arsuri gastrice cronice sau ulcer. Din acest motiv, te sfătuim să-l diluezi înainte de a-l consuma.
Oțetul de mere organic are abilitatea de a ameliora hiperaciditatea gastrică, putând fi folosit și ca laxativ pentru a trata probleme precum constipația.
Îți recomandăm și:
Ucide bacteriile intestinale și oferă protecție împotriva candidozei
Acizii malic și acetic din componența oțetului de mere sunt foarte benefici pentru flora intestinală. Oțetul de mere are proprietăți antibacteriene, antifungice și antimicrobiene, putând ucide bacteriile intestinale și preveni boli precum candidoza, ce deseori afectează intestinele.
Întărește sistemul imunitar
Oțetul de mere întărește sistemul imunitar și facilitează prevenirea mai multor infecții și boli, inclusiv a gripelor și a răcelilor. Acest beneficiu se datorează conținutului său de acid malic. Acidul malic oferă protecție împotriva virușilor și bacteriilor.
Reglează glicemia
Acidul acetic este una din componentele active ale oțetului de mere, iar una din proprietățile benefice ale acestuia este abilitatea de a reduce nivelul de zahăr din sânge. Oțetul de mere poate ajuta organismul să digere mai ușor carbohidrații, reducând în același timp glicemia.
Studiile recente au demonstrat că oțetul de mere poate avea și un efect antiglicemic, facilitând secreția de insulină, hormon indispensabil organismului.
Reduce tensiunea arterială
Diverse studii au scos la iveală faptul că un consum regulat de oțet de mere ecologic poate ameliora hipertensiunea arterială. Oțetul de mere crește cantitatea de oxid de azot din organism, substanță ce produce o relaxare a vaselor sanguine. Acesta este unul dintre cele mai importante motive să consumi oțet de mere.
Facilitează curățarea și detoxifierea organismului
Oțetul de mere conține enzime, minerale și vitamine ce facilitează curățarea și detoxifierea organismului în mod natural. Pentru a profita de acest beneficiu, diluează o lingură de oțet de mere într-un pahar cu apă și bea amestecul rezultat înainte de fiecare masă.
Susține pierderea în greutate
Grație abilității sale de a stimula arderea grăsimilor, acest ingredient natural poate fi unul dintre cei mai utili aliați împotriva kilogramelor în plus. Acidul acetic din componența oțetului de mere facilitează curățarea ficatului și previne acumularea de lipide și grăsimi în organism. Mai mult, oțetul de mere este foarte sățios, putând să te ajute să eviți mâncatul în exces.
Citește și:
Elmină respirația urât mirositoare
Oțetul de mere poate fi folosit pe post de apă de gură. Cu ajutorul său poți să ucizi bacteriile care se acumulează în cavitatea bucală și provoacă halitoză (respirație urât mirositoare).
Acest produs are proprietăți antibacteriene, putând neutraliza și elimina mirosul neplăcut al gurii. Nu trebuie decât să faci gargară cu oțet de mere timp de 20 de minute.
Este benefic pentru piele
Oțetul de mere poate regla pH-ul pielii, fiind util pentru a preveni probleme ca acneea. Profită din plin de toate aceste minunate beneficii ale oțetului de mere!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Madhuri, S., & Pandey, G. (2009). Some anticancer medicinal plants of foreign origin. Current Science.
- Joshi, V. K., & Sharma, S. (2009). Cider vinegar: Microbiology, technology and quality. In Vinegars of the World. https://doi.org/10.1007/978-88-470-0866-3_12
- Salbe, A. D., Johnston, C. S., Buyukbese, M. A., Tsitouras, P. D., & Harman, S. M. (2009). Vinegar lacks antiglycemic action on enteral carbohydrate absorption in human subjects. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2009.10.021
- Hlebowicz, J., Darwiche, G., Björgell, O., & Almér, L. O. (2007). Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. BMC gastroenterology, 7(1), 46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2245945/
- Schwalfenberg, G. K. (2012). The alkaline diet: is there evidence that an alkaline pH diet benefits health?. Journal of environmental and public health, 2012. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/
- Ozen, B., & Baser, M. (2017). Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Alternative Therapies in Health & Medicine, 23(7). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29112940
- White, A. M., & Johnston, C. S. (2007). Vinegar ingestion at bedtime moderates waking glucose concentrations in adults with well-controlled type 2 diabetes. Diabetes care, 30(11), 2814-2815. https://care.diabetesjournals.org/content/30/11/2814
- Kondo, S., Tayama, K., Tsukamoto, Y., Ikeda, K., & Yamori, Y. (2001). Antihypertensive effects of acetic acid and vinegar on spontaneously hypertensive rats. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 65(12), 2690-2694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11826965
- Östman, E., Granfeldt, Y., Persson, L., & Björck, I. (2005). Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. European journal of clinical nutrition, 59(9), 983. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276
- Bae, J. Y., & Park, S. N. (2016). Evaluation of anti‐microbial activities of ZnO, citric acid and a mixture of both against Propionibacterium acnes. International journal of cosmetic science, 38(6), 550-557. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26940755
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.