Oțetul de mere – 10 beneficii pentru sănătate

· 20 aprilie 2016

Oțetul de mere este un produs natural disponibil în toată lumea, utilizat atât în scopuri culinare, cât și medicinale. În ultimele decenii, cercetările științifice au scos la iveală numeroase proprietăți benefice ale oțetului de mere, motiv pentru care popularitatea acestui produs a crescut considerabil.

Oțetul de mere este bogat în nutrienți precum vitamine, minerale, enzime și pectină, fiind un aliat de nădejde în ceea ce privește menținerea sănătății. Dacă până acum ai ezitat să incluzi acest produs în dieta ta zilnică, în cele ce urmează îți vom prezenta 10 motive pentru care oțetul de mere este benefic pentru sănătatea ta.

10 motive pentru care oțetul de mere este indispensabil

Îmbunătățește digestia

Oțetul de mere oferă numeroase beneficii nebănuite

Suferi de probleme digestive? Un amestec simplu de apă și oțet de mere te poate ajuta în acest sens. Pentru a-l prepara, diluează o lingură de oțet de mere într-un pahar de apă și bea amestecul cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă. Cu ajutorul acestei băuturi îți vei stimula sistemul digestiv și vei avea o digestie mai ușoară.

Pentru a prepara acest remediu, te sfătuim să folosești oțet de mere nerafinat și nepasteurizat deoarece celui filtrat îi lipsesc anumite enzime importante. Oțetul de mere, dacă este nepasteurizat, conține o cantitate semnificativă de acid acetic, aminoacizi, proteine și enzime, printre altele.

Ameliorează hiperaciditatea gastrică

Oțetul de mere este un produs alcalinizator, util pentru a controla pH-ul gastric și a preveni arsurile la stomac. Însă, având o aciditate puternică, acest produs poate fi prea dur pentru cei care suferă de arsuri gastrice cronice sau ulcer. Din acest motiv, te sfătuim să-l diluezi înainte de a-l consuma.

Oțetul de mere organic are abilitatea de a ameliora hiperaciditatea gastrică, putând fi folosit și ca laxativ pentru a trata probleme precum constipația.

Ucide bacteriile intestinale și oferă protecție împotriva candidozei

Oțetul de mere poate preveni infecțiile cu bacterii

Acidul malic și cel acetic din componența oțetului de mere sunt foarte benefice pentru flora intestinală. Oțetul de mere are proprietăți antibacteriene, antifungice și antimicrobiene, putând ucide bacteriile intestinale și preveni boli precum candidoza, ce deseori afectează intestinele.

Întărește sistemul imunitar

Oțetul de mere întărește sistemul imunitar și facilitează prevenția mai multor infecții și boli, inclusiv a gripelor și răcelilor. Acest beneficiu se datorează conținutului său de acid malic. Acidul malic oferă protecție împotriva virușilor și bacteriilor.

Reglează glicemia

Acidul acetic este una din componentele active ale oțetului de mere, iar una din proprietățile benefice ale acestuia este abilitatea de a reduce nivelul de zahăr din sânge. Oțetul de mere poate ajuta organismul să digere mai ușor carbohidrații, reducând în același timp glicemia.

Studii recente au demonstrat că oțetul de mere poate avea și un efect antiglicemic, facilitând secreția de insulină, hormon indispensabil organismului.

Reduce tensiunea arterială

Oțetul de mere te ajută să-ți ții sub control tensiunea arterială

Diverse studii au scos la iveală faptul că un consum regulat de oțet de mere ecologic poate ameliora hipertensiunea arterială. Acest beneficiu se datorează faptului că acest produs crește cantitatea de oxid de azot din organism, substanță ce produce o relaxare a vaselor sanguine.

Facilitează curățarea și detoxifierea organismului

Oțetul de mere conține enzime, minerale și vitamine ce facilitează curățarea și detoxifierea organismului în mod natural. Pentru a profita de acest beneficiu, pur și simplu diluează o lingură de oțet de mere într-un pahar de apă și bea amestecul rezultat înainte de fiecare masă.

Susține pierderea în greutate

Printre altele, oțetul de mere te poate ajuta să slăbești

Grație abilității sale de a stimula arderea grăsimilor, acest ingredient natural poate fi unul dintre cei mai utili aliați împotriva kilogramelor în plus. Acidul acetic din componența oțetului de mere facilitează curățarea ficatului și previne acumularea de lipide și grăsimi în organism. Mai mult, oțetul de mere este foarte sățios, putând să te ajute să eviți mâncatul în exces.

Remediază respirația urât mirositoare

Oțetul de mere poate fi folosit pe post de apă de gură. Cu ajutorul său poți să ucizi bacteriile care se acumulează în cavitatea bucală și provoacă halitoză (respirație urât mirositoare).

Acest produs are proprietăți antibacteriene, putând neutraliza și elimina mirosul neplăcut al gurii. Nu trebuie decât să faci gargară cu oțet de mere timp de 20 de minute.

Este benefic pentru piele

Oțetul de mere este benefic pentru piele

Oțetul de mere poate regla pH-ul pielii, fiind util pentru a preveni probleme ca acneea.