Oțetul de mere – 8 beneficii ale consumului zilnic

Oțetul de mere este un remediu foarte eficient în ce privește sănătatea digestivă. Acest produs poate ameliora constipația, îmbunătăți digestia și chiar stimula pierderea în greutate. Citește în continuare pentru a descoperi principalele sale beneficii!

Știai că, dacă alegi să consumi o lingură de oțet de mere în fiecare zi, poți profita de beneficii interesante? Dacă răspunsul tău la această întrebare este nu, află că oțetul de mere nu este util doar pentru a asezona salatele. În articolul de azi vrem să îți prezentăm de ce este bine să consumi acest produs în mod regulat.

Cum se prepară oțetul de mere?

Oțetul de mere se prepară prin procesul de fermentare a merelor, o sursă de carbohidrați. Acest proces este lung, rolul său fiind conservarea compușilor bioactivi (acidul acetic, acidul galic, catechinele, epicatechinele, acidul cafeic și nu numai).

Datorită procesului de fermentare, oțetul de mere are proprietăți antioxidante și antimicrobiene. Când fermentarea este de lungă durată, oțetul dezvoltă o „pânză de păianjen”, care îi oferă un aspect tulbure. Această caracteristică indică faptul că produsul este de calitate superioară și poate fi consumat cu încredere.

Însă oțetul de mere din comerț este în mod obișnuit filtrat și pasteurizat. Din acest motiv, sortimentele disponibile pe rafturile supermarketurilor au un aspect limpede.

Citește și: Remedii cu oțet de mere

8 motive să consumi o lingură de oțet de mere în fiecare zi

1. Este o băutură alcalină

Acest produs este ideal pentru a reduce aciditatea din organism, ceea ce promovează o stare generală de sănătate optimă. Totodată, consumul unei linguri de oțet de mere previne declanșarea unor boli grave precum cancerul.

Nu uita, o dietă bogată în grăsimi, sare și alte alimente similare fac pH-ul corpului să fie mai acid, oferind condiții optime proliferării microorganismelor nocive.

2. Facilitează digestia

Oțetul de mere asigură o digestie adecvată

O lingură de oțet de mere poate ameliora simptomele ce însoțesc digestia lentă sau greoaie, flatulența și balonarea. În plus, acest remediu reduce efectele nocive ale hiperacidității gastrice și ale arsurilor la stomac.

Este indicat să servești oțet de mere după ce consumi alimente grele, pentru a preveni simptomele incomode. Dacă acestea au survenit deja, poți servi oțet de mere pentru a le ameliora.

3. Este util pentru diabetici

Prevenind digestia completă a carbohidraților complecși, acidul acetic din componența oțetului de mere reduce nivelul zaharurilor din sânge.

Consumul unei linguri din această băutură dezactivează enzimele responsabile de descompunerea carbohidraților. Astfel, oțetul de mere previne acumularea glucozei în sânge și hiperglicemia.

4. Previne bolile cardiovasculare

Oțetul de mere este bogat în acid clorogenic. Acest compus inhibă oxidarea colesterolului „rău” (LDL), ceea ce îmbunătățește sănătatea cardiovasculară.

Dacă medicul tău te-a avertizat că ai nivelul de colesterol prea ridicat, elimină alimentele bogate în grăsimi din dieta ta și consumă o lingură de oțet de mere în fiecare zi.

5. Ameliorează congestia nazală

Printre altele, oțetul de mere remediază congestia nazală

Efectul antibiotic al oțetului de mere reduce riscul declanșării infecțiilor. De asemenea, acest beneficiu reduce nivelul mucusului și desfundă sinusurile, ameliorând congestia.

Dacă nu vrei să consumi o lingură de oțet de mere în fiecare zi, încearcă totuși să folosești acest remediu când ești bolnav de gripă. Urmarea acestui tratament timp de 10 zile ar trebui să remedieze complet problema.

În cazul în care te ustură deja gâtul sau experimentezi probleme inflamatorii, oțetul de mere le poate ameliora și vindeca.

6. Susține reînnoirea florei intestinale

Suferi din când în când de constipație? Află că o lingură de oțet de mere te va ajuta să previi această problemă sau să o stopezi. În ciuda concepțiilor greșite, oțetul de mere nu cauzează aciditate, deoarece este un produs alcalin.

7. Detoxifică rinichii

Suferi frecvent de infecții renale sau ai pietre la rinichi? Dacă răspunsul tău la această întrebare este da, încearcă să consumi o lingură de oțet de mere dimineața.

Nu uita să urmezi sfaturile primite de la medic și să bei apă suficientă. Dacă îți plac sucurile, asigură-te că aceste băuturi sunt neîndulcite. O altă măsură utilă este să elimini sarea din dieta ta timp de două săptămâni.

Adoptând toate aceste obiceiuri, problemele renale vor deveni de domeniul trecutului în doar câteva zile.

Vrei să afli mai multe? Citește: Loțiune facială cu oțet de mere

8. Stimulează pierderea în greutate

În combinație cu o dietă sănătoasă și mișcare suficientă, consumul a două linguri de oțet de mere accelerează metabolismul. Deoarece este bogat în vitamina B6 și lecitină, oțetul de mere arde grăsimea acumulată în corp din cauza unei diete deficitare.

Cum se consumă oțetul de mere

Ai la dispoziție două moduri de a prepara și consuma oțetul de mere. Cea mai simplă metodă este să îl servești simplu. Dacă aroma acestei băuturi ți se pare prea intensă, amestec-o cu un pahar de apă rece sau călduță.

Te-ar mai putea interesa