7 motive pentru a consuma ouă
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Există multe motive pentru a consuma ouă. Populare în întreaga lume, acestea sunt foarte hrănitoare și sunt incluse în categoria așa numitelor „superalimente”.
Deși au căpătat o reputație proastă din cauza asocierii cu colesterolul rău, în realitate ouăle sunt o parte indispensabilă a unei diete sănătoase. Este adevărat că acestea conțin o cantitate mică de grăsime, însă conținutul bogat de proteine, vitamine și minerale este suficient pentru a le adăuga în alimentația regulată.
Uită de miturile false care îți spun cât de periculos este acest aliment pentru sănătate și descoperă 7 motive pentru a consuma ouă fără regrete.
1. Motive pentru a consuma ouă dacă vrei să slăbești
Dacă fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, săracă în calorii, ouăle te ajută să slăbești mai ușor.
- Acestea conțin vitamine și minerale care hrănesc organismul, prevenind carențele nutriționale și lipsa energiei.
- Proteinele ușor digerabile din compoziția lor contribuie la dezvoltarea masei musculare și la îmbunătățirea performanțelor sportive.
- Ouăle sunt printre cele mai sățioase alimente, ajutând la controlarea poftei de mâncare.
- Un ou întreg are aproximativ 77 de calorii.
2. Ouăle combat oboseala
Consumate la micul dejun, ouăle combat somnolența din timpul dimineții și lipsa de energie de după-amiaza, care îți scade randamentul la serviciu.
- Cantitatea mică de grăsimi și aminoacizi oferă energie, mărind productivitatea la nivel fizic și mental.
- Ouăle conțin vitamina B12, un nutrient care transformă carbohidrații în energie.
3. Sunt benefice pentru vedere
Ouăle sunt o alegere excelentă pentru îngrijirea ochilor.
- Acestea sunt o sursă importantă de luteină și zeaxantină, doi antioxidanți care protejează celulele și scad riscul de cataractă, degenerare maculară și orbire.
- În plus, ouăle conțin doze semnificative de vitamina A, iar lipsa acestui nutrient este asociată cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor oculare.
4. Îmbunătățesc sănătatea creierului
Ouăle conțin un nutrient numit colină care îmbunătățește sănătatea creierului. Această substanță, însoțită de vitamina B, ajută la construirea membranelor celulare și la prevenirea deteriorării premature a creierului.
Organismul folosește colina pentru a construi structuri care transmit informații creierului și întăresc memoria. Această substanță reglează funcționarea sistemului nervos și activitatea neurotransmițătorilor.
5. Reduc inflamațiile
Alimentele bogate în grăsimi, zahăr și aditivi tind să provoace inflamații în organism, care te predispun la diferite boli cronice.
Datorită conținutului de colină, aminoacizi și antioxidanți, ouăle combat inflamațiile, protejând celulele și țesuturile.
- Acest aliment îmbunătățește sănătatea creierului și a sistemului circulator, contribuind la optimizarea procesului de oxigenare a celulelor.
- Dacă fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, ouăle ajută la eliminarea deșeurilor din sânge.
- În plus, acestea stimulează producția de colagen. Colagenul este o substanță necesară pentru menținerea sănătății articulațiilor.
6. Întăresc sistemul imunitar
Întărirea sistemului imunitar este unul dintre cele mai bune motive pentru a consuma ouă. Nutrienții din acest superaliment participă la formarea anticorpilor, ajutând în lupta împotriva microorganismelor patogene care atacă organismul. Vorbim, în principal, despre:
- Vitaminele A, complexul B, D, E, K
- Minerale: seleniu, fosfor, calciu, zinc.
7. Ajută la întărirea oaselor
Consumate în mod regulat, ouăle întăresc efectele unei diete sănătoase și ale exercițiilor fizice în ceea ce privește menținerea rezistenței oaselor.
- Ouăle conțin o cantitate mică de calciu, care ajută la prevenirea pierderii densității osoase.
- În plus, acest aliment este una dintre cele mai bune surse de vitamina D, un nuntrient care ajută la absorbția calciului în organism și la formarea țesuturilor osoase.
Acum că ai atâtea motive pentru a consuma ouă, nu ezita să le adaugi în dietă de 3 – 5 ori pe săptămână. Poți încerca multe rețete gustoase!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- JS Vander Wal, A Gupta, P Khosla, NV Dhurandhar. Egg breakfast enhances weight loss. (2008).
- Aljohi H, Nelson MD, Cifuentes M, Wilson TA. Consumption of 12 eggs per week for 1 year significantly raises serum zeaxanthin levels and improves glare recovery in patients with early age-related macular degeneration. J Clin Res Opthalmology. 2017 (In Press)
- Ylilauri MPT, et al. Association of dietary cholesterol and egg intakes with the risk of incident dementia or Alzheimer disease: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Am J Clin Nutr. 2017;105:476-484.
-
Catherine J. Andersen. Bioactive Egg Components and Inflammation. (2015).
-
M. Fernandez. Eggs and Health Special Issue. (2016).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.