Părul pubian: este bine sau nu să-l epilezi? - Doza de Sănătate
 

Părul pubian: este bine sau nu să-l epilezi?

Părul pubian joacă un rol important în protejarea zonei genitale de agenți patogeni și alți factori dăunători. Este important să acorzi atenție și iritațiilor din această regiune. 
Părul pubian: este bine sau nu să-l epilezi?

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

A-l epila sau a nu-l epila… aceasta este întrebarea! Există diverse dezbateri pe această temă, iar multe femei încă nu știu dacă este sau nu o decizie bună să îndepărteze părul pubian.

Să-l lași să crească sau să-l epilezi complet? Femeile care aleg prima variantă susțin că părul din zona intimă le apără împotriva bolilor, iar cele din al doilea grup afirmă că motivația lor este una pur estetică.

Este bine sau nu să epilezi părul pubian? Îți oferim răspunsul în acest articol!

Rolul părului pubian

Nimic din corpul uman nu este creat la întâmplare, însă foarte multe femei (și un număr din ce în ce mai mare de bărbați) aleg să-și epileze părul pubian. Pentru a lua o decizie corectă în această privință, este bine să fii informată și să nu te bazezi doar pe cerințele modei sau pe părerile altor persoane.

Părul pubian îndepărtat de cosmeticiană

Părul pubian îndeplinește diferite roluri, printre care:

  • Creează o barieră care împiedică pătrunderea în vagin a bacteriilor și a virusurilor care cauzează infecții sau boli.
  • Menține o temperatură plăcută și adecvată pentru buna funcționare a organelor genitale.
  • Reține mirosul creat de feromoni, care transmite semnale sexuale ce stimulează libidoul partenerului.
  • Previne iritațiile din zona genitală în timpul actului sexual, întrucât fricțiunea poate provoca roșeață și disconfort.

Motive pentru care nu trebuie să epilezi părul pubian

Dacă nu ești sigură cum ar trebui să procedezi, citește motivele expuse mai jos pentru a te convinge că este mai bine să lași părul pubian așa cum este el (sau poate doar să-l mai „tunzi” puțin).

Pielea ta are de suferit

Piele fără părul pubian

Epilarea părului pubian irită și inflamează foliculii de păr, lăsând în urmă răni deschise (care nu se văd cu ochiul liber). Folosirea constantă a aparatului de ras duce la apariția dureroaselor fire de păr crescute sub piele, ceara poate provoca arsuri, iar cu lama de ras te poți tăia.

Accelerează înmulțirea bacteriilor

Epilarea cu ceară este una dintre cele mai periculoase metode de îndepărtare a părului nedorit. Aceasta provoacă roșeață și slăbește porii.

Când aceste efecte sunt combinate cu umezeala și temperatura din zona genitală, se creează un mediu extrem de favorabil dezvoltării bacteriilor și a streptococului de tip A. Iar dacă părul dispare, nimic nu mai poate împiedica germenii să pătrundă în corp!

Lipsa părului mărește riscul de a contracta herpes

Numeroase studii au arătat că femeile care se epilează complet sunt mai predispuse la contractarea herpesului genital. Epilarea cu lama provoacă leziuni ale pielii, expunând organismul la contactul cu virusul care cauzează această boală cu transmitere sexuală.

Mai multe cazuri de HPV

Bacterii în părul pubian

Human Papilloma Virus (Virusul Papiloma uman) s-a răspândit foarte rapid. Medicii confirmă că, în majoritatea cazurilor, această boală este transmisă fără ca individul în cauză să fie conștient de acest lucru (pentru că nu există simptome care să se manifeste în mod automat, dar și din cauza dezinformării). Persoanele care se epilează în zona genitală măresc posibilitatea dezvoltării acestei infecții.

Moda este doar modă

Multe femei preferă să îndepărteze părul pubian. Însă nu trebuie să îți bazezi această decizie doar pe principiul că acest lucru „este la modă” sau pe motiv că multe persoane fac asta și trebuie să faci și tu la fel.

Dacă epilarea în această zonă îți provoacă disconfort sau o durere prea mare, lasă lucrurile așa cum sunt.

Fii atentă la bolile de piele

Psoriazisul sau eczemele se pot agrava în urma epilării. Dacă ai aceste boli, trebuie să-i ceri medicului o recomandare cu privire la cea mai bună modalitate de a îndepărta părul pubian.

Dacă nu procedezi în acest fel, poți agrava situația, provocându-ți singură dureri și disconfort.

Epilarea nu are legătura cu igiena

Părul pubian la epilare

Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri, determinând din ce în ce mai multe femei să ia decizia de a-și epila părul pubian. Mirosul neplăcut din zona genitală nu are nicio legătură cu prezența părului, ci cu igiena personală.

Nu este un afrodiziac!

Într-adevăr, multe femei se simt mai încrezătoare în timpul actului sexual atunci când sunt epilate complet în zona intimă. Însă satisfacția sexuală ține de mulți alți factori care nu au nicio legătură cu părul pubian. 

În plus, în ceea ce privește acest aspect, situația depinde și de fiecare cuplu în parte. Mulți bărbați adoră să vadă femeile epilate complet, dar există și alții care preferă un look natural, cu toate „componentele” intacte.

Sfaturi pentru zonele genitale epilate

Dacă nimic din ceea ce ai citit până acum nu te-a convins să renunți la decizia sau la obiceiul de a-ți epila părul pubian, înseamnă că te simți mult mai confortabil fără el. Nu este nicio problemă! Cu toate acestea, îți recomandăm să adopți câteva practici sănătoase pentru a reduce consecințele negative ale acestui obicei.

Epilează-te puțin câte puțin

Părul pubian proaspăt epilat

Dacă nu te-ai mai epilat până acum în zona genitală, este mai bine să începi treptat. În acest fel resimți mai puțină durere și te confrunți cu mai puține efecte secundare. Taie mai întâi părul cu o foarfecă, apoi epilează-l cu aparatul de ras sau cu ceară.

Fii atentă la cum te simți TU

Poate că ai decis să îndepărtezi părul din zona genitală pentru că așa ți-a cerut partenerul, pentru că mergi în concediu sau pur și simplu pentru că vrei să încerci ceva nou. Oricum ar fi, după ce te epilezi, compară felul în care te simți cu și fără păr pubian.

Nu ignora iritațiile

Indiferent de metoda de epilare aleasă, fii atentă la efectele pe care aceasta le are asupra pielii. Dacă tegumentul se înroșește, te ustură sau simți un anumit disconfort, aplică o cremă hidratantă de calitate. 

Verifică dacă ai fire de păr crescute sub piele.

Lenjerie intimă din bumbac

Renunță la materiale sintetice precum elastanul. Nu purta haine strâmte (inclusiv pantaloni). Optează pentru fuste și rochii largi și fii atentă la costumul de baie pe care îl alegi.

Nu expune la soare zona respectivă

Părul pubian protejat de soare

Este posibil ca motivul pentru care ai dorit să te epilezi total să fie costumul de baie minuscul pe care vrei să-l porți. Cu toate acestea, nu este indicat să mergi la plajă în primele zile după ce te-ai epilat, indiferent dacă ai optat pentru lama de ras sau pentru ceară.

Pentru a preveni iritațiile și roșeața, aplică o cremă cu un factor de protecție solară ridicat. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.