7 trăsături ale unei personalități puternice - Doza de Sănătate
 

7 trăsături ale unei personalități puternice

Unii oameni au abilitatea de a se adapta pentru a face față adversității. Tu te numeri printre ei? În articolul de azi îți vom prezenta principalele trăsături ce definesc indivizii cu o personalitate puternică.
7 trăsături ale unei personalități puternice

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Termenii „personalitate”, „caracter” și „temperament” tind să stârnească confuzie. Aceștia au sensuri apropiate, dar nu identice. Așadar, este important să cunoști principalele trăsături ale unei personalități puternice.

În cartea Theories of Personality (Teorii ale personalității, 1957, p. 262), psihologii Calvin S. Hall și Gardner Lindzey definesc personalitatea drept „organizarea dinamică în cadrul individului a acelor sisteme psihofizice care determină comportamentul și modurile caracteristice de a gândi”.

Cu alte cuvinte, personalitatea este o configurație a sistemelor responsabile de comportamentul uman. Ea se dezvoltă în funcție de istoricul personal al fiecăruia dintre noi.

Ce înseamnă să ai o personalitate puternică?

Unele persoane, care nu au tangență cu domeniul psihologiei, ar spune că o personalitate puternică este sinonimă cu „a avea caracter”.

Există o dezbatere aprinsă cu privire la acest „caracter” în rândul teoreticienilor. În contextul personalității, putem afirma că se referă la oamenii care posedă reziliență.

Reziliența reprezintă abilitatea unui individ de a se adapta situațiilor dificile și dee a depăși adversitatea.

Această trăsătură este, într-o anumită măsură, exemplificată de arta japoneză Kintsugi, care constă în repararea obiectelor ceramice sparte cu un lipici rezistent și aur sub formă de pulbere. La finalul procesului, obiectul nou este mai puternic și mai valoros decât cel inițial.

Nu-i așa că tehnica Kintsugi ilustrează perfect frumusețea rezilienței?

Cele mai importante trăsături ale unei personalități puternice

Cum poți știi dacă cineva este rezilient sau nu? Iată câteva trăsături ale unei personalități puternice de care trebuie să ții cont:

1. Optimismul

Femeie care prezintă trăsături ale unei personalități puternice

A fi optimist înseamnă să înfrunți greutățile cu perseverență, speranță și o atitudine pozitivă. În mare, optimismul este o abordare care ne permite să găsim soluții, avantaje și posibilități de fiecare dată când ne regăsim în situații dificile.

Dacă gândim pozitiv și suntem optimiști, ne va fi mai ușor să acceptăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre. Totodată, vom putea profita de tot timpul pe care îl avem la dispoziție pentru a avansa.

2. Toleranța frustrării

Cultivarea abilității de a tolera frustrarea asigură o stabilitate emoțională ridicată.

Este important să fim toleranți atunci când cineva, inclusiv noi înșine, comite o greșeală. Nu uita, nimeni nu este perfect. Fiecare persoane greșește la un moment dat. Ținând cont de asta, vom deveni mai flexibili atât în relațiile interpersonale, cât și față de propriile persoane.

Există programe de intervenție care scot în evidență importanța propunerii unor strategii alternative de comportament. Cu ajutorul lor, în loc să repetăm vechile greșeli, găsim noi moduri de a acționa.

3. Inteligența emoțională, printre cele mai importante trăsături ale unei personalități puternice

Fată care nu cunoaște principalele trăsături ale unei personalități puternice

Inteligența emoțională semnalează maturitate și inteligență. Aceasta ne ajută să învățăm cum să reglăm răspunsurile emoționale. Practic, inteligența emoțională este abilitatea de a recunoaște emoțiile (atât ale noastre, cât și ale celorlalți), făcând posibile interacțiunile interpersonale.

Conform unui număr ridicat de studii în domeniu, există o legătură strânsă între inteligență emoțională și succes. De fapt, această abilitate stă la baza competențelor sociale și emoționale necesare pentru a reuși în aproape orice domeniu.

Așadar, inteligența emoțională ne poate ajuta să creștem productivitatea, precum și bunăstarea psihologică.

4. Pasiunea

În cartea sa This Has Got to Change! (Asta trebuie să se schimbe!), Alfredo Culebru, un antreprenor și om de afaceri care ajută indivizi obișnuiți și oameni afaceri să aibă succes, definește pasiunea drept acea energie inepuizabilă care ne îndeamnă să avansam, în ciuda tuturor limitelor și greutăților.

Pasiunea este foarte utilă deoarece ne permite să ne simțim împliniți și să muncim cu plăcere, chiar dacă nu primim aprecierea cuvenită.

Cercetările au scos la iveală faptul că pasiunea pozitivă (adică armonioasă) are un impact benefic. Aceasta ne ajută să experimentăm mai multe emoții pozitive, ne îmbunătățește abilitatea de concentrare și ne transformă în persoane dornice să facă o treabă bună.

Pasiunea favorizează împuternicirea oamenilor. Ea susține abilitatea de a face față provocărilor care ne ies în cale, fără a avea nevoie de ajutor din exterior. Deși pasiunea nu este o trăsătură înnăscută, o putem cultiva.

5. Luarea de angajamente și motivația

Grup alcătuit din membri ce prezintă trăsături ale unei personalități puternice

A-ți lua un angajament înseamnă a-ți asuma o obligație care necesită conștientizare deplină.

Când facem acest lucru, suntem convinși că activitățile în care ne implicăm sunt importante pentru noi. Astfel, vom fi motivați și consecvenți. Nu ne oprim până când nu atingem toate obiectivele stabilite.

Motivația este o stare emoțională care are la bază un nivel ridicat de implicare în a atinge un obiectiv anume. Nu este vorba doar despre satisfacerea nevoilor de bază, ci și de realizarea de sine (de pildă, succesul în diverse domenii). Dorința de a fi eficient și cea de a face o treabă bună sunt influențate de motivație.

Isaac Garrido Gutiérrez afirmă următoarele:

„Cercetările din domeniul psihologiei confirmă faptul că […] subiectul acționează în urma exercitării liberului arbitru, creând un simț dezvoltat de responsabilitate personală”.

Cu alte cuvinte, motivația poate fi autodeterminată, inițiată și reglată de alegerile personale. În acest mod, realizăm ceea ce ne dorim și ne atingem obiectivele.

Astfel, motivația devine motorul intern care ne conectează mintea, voința și interesele, pentru a ne putea împlini visurile cu pozitivitate, fericire și speranță.

6. Flexibilitatea, pe lista de trăsături ale unei personalități puternice

Atunci când întâmpinăm greutăți, este foarte greu să ne menținem echilibrați, chiar dacă avem o conștiință de sine dezvoltată.

Acceptând circumstanțele și fiind flexibili, ne va fi mai ușor să ne concentrăm. Vom încerca să schimbăm ceea ce putem schimba, vom accepta ceea ce nu depinde de noi și vom descoperi oportunități inedite pentru a ne dezvolta.

Conform Terapiei de Acceptare și Angajament (Acceptance and Commitment Therapy sau ACT), acceptarea și flexibilitatea psihologică ne ajută să lăsăm în urmă experiențele negative din trecut și să găsim modalități de a trăi din plin. Drept rezultat, ne putem axa pe lucrurile cu adevărat importante.

7. Dorința de a învăța

Femeie care învață despre anumite trăsături ale unei personalități puternice

Reziliența nu este o abilitate propriu-zisă, ci mai degrabă un proces de învățare. În general, ființele umane învață prin procesul de încercare și eroare. Așadar, este imposibil să faci un lucru pe care încă nu l-ai învățat.

Experiențele sunt surse incredibile de cunoaștere personală. Ele stau la baza creării unor strategii pentru a face față evenimentelor dificile și a le depăși fericiți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Henin Ribeyrolles, D., Jusseaume, P., & Laffont, F. (1974). CONDITIONNEMENT CLINIQUE ET PERSONNALITE. Revue de Medecine de Tours.
  • Loas, G., Guelfi, J. D., Gruselle, G., & Barrois, C. (1992). PERSONNALITE DEPENDANTE ET IMMATURITE. UNE ETUDE CLINIQUE ET PSYCHOMETRIQUE. Annales de Psychiatrie. https://doi.org/10.1016/j.jmii.2014.02.003
  • Petit, M., & Zann, M. (1986). PERSONNALITE PSYCHASTHENIQUE ET PERSONNALITE OBSESSIONNELLE. Revue Du Praticien. https://doi.org/10.1159/000452656

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.