Placa bacteriană – 4 remedii naturiste

· 8 aprilie 2016
Dacă placa bacteriană nu este tratată la timp, smalțul dentar se poate descompune, ceea ce poate duce la apariția cariilor.

Placa bacteriană este o peliculă netedă și lipicioasă alcătuită din bacterii, ce se dezvoltă continuu până ce se fixează pe dantură.

Dacă nu este îndepărtată zilnic cu ajutorul pastei de dinți și a aței dentare, placa bacteriană poate provoca apariția cariilor, a infecțiilor gingivale, a respirației urât mirositoare (halitoză), dar și a problemelor de sănătate mult mai grave, cum ar fi gingivita sau parodontita.

Bacteriile din componența acestei pelicule se hrănesc cu zaharurile pe care le consumăm, producând acizi ce duc la  coroziunea smalțului dentar.

Dacă placa bacteriană nu este tratată la timp, smalțul dentar se poate descompune, ceea ce poate duce la apariția cariilor. Acestea modifică aspectul dinților și pot provoca și respirație urât mirositoare.

Fiind incoloră și ușor de confundat cu suprafața obișnuită a danturii, placa bacteriană nu poate fi depistată la început cu ochiul liber. Însă, de îndată ce se acumulează în exces, aceasta capătă aspectul unor resturi alimentare albicioase care au rămas blocate între dinți.

Placa bacteriană se dezvoltă zilnic și poate provoca diverse probleme de sănătate la nivelul cavității bucale. Din acest motiv, este indicat să adopți o rutină adecvată de igienă orală, dar și să apelezi la numeroasele remedii naturiste pe care le ai la dispoziție.

Îți recomandăm să citești și:

3 tratamente naturiste pentru a îndepărta tartrul

Sfaturi pentru a preveni și trata placa bacteriană

Pentru a preveni și trata placa bacteriană, este esențial să menții o igienă orală corespunzătoare. Astfel, poți facilita îndepărtarea bacteriilor ce provoacă această problemă.

Perie-ți dinții în mod adecvat

Periatul dinților este una din cele mai bune metode de a elimina bacteriile acumulate în cavitatea bucală. Din păcate, multe persoane nu știu cum să-și perieze dinții în mod corect, ceea ce scade eficiența acestei practici.

Pentru a peria dinții în mod adecvat, începe prin a alege o periuță cu peri rotunjiți și moi, astfel încât să-ți protejezi gingiile. Achiziționează-ți o pastă de dinți cu fluor care a fost aprobată de ADA (Asociația Dentară Americană).

Atunci când îți perii dinții, mânuiește periuța asemenea unui creion și folosește mișcări circulare pentru a curăța câte doi-trei dinți deodată.

Vezi și:

Curăță-ți dinții cu o pastă de dinți naturală

Folosește ață dentară

Placa bacteriană îndepărtată cu ața dentară

Multe persoane nu includ ața dentară în rutina lor zilnică de igienă orală. În realitate, acest produs este esențial pentru a îndepărta placa bacteriană în mod adecvat.

La fel ca în cazul periajului, va trebui să înveți care este modul corect de a folosi ața dentară. Numai așa vei putea profita de beneficiile oferite de această practică.

Ia 45 cm de ață dentară, înfășoară ambele capete ale firului în jurul degetelor arătătoare și ai grijă să menții o distanță de 2,5 cm între degete. Trece ața ușor printre dinți, cu mișcări sus în jos în cazul dinților superiori și de jos în sus în cazul celor inferiori.

Clătește-ți gura între mese

După masă, este esențial să-ți clătești bine gura. În acest fel,  poți îndepărta resturile alimentare prinse între dinți. Pentru a face asta, achiziționează o apă de gură din comerț sau prepară-ți una acasă folosind cantități egale de apă și apă oxigenată (concentrație 0,2-0,8%).

4 remedii naturiste pentru a îndepărta placa bacteriană

Dacă placa bacteriană ți-a afectat deja sănătatea orală, următoarele remedii naturiste sunt o alternativă minunată pentru a o trata.

Rețeta nr. 1

Cojile de nucă îndepărtează placa bacteriană

Pentru a prepara următorul remediu ai nevoie de 15 g de coji de nucă și de puțină apă. Pune cojile în apă și fierbe-le timp de 15 minute.

Lasă infuzia obținută să stea puțin, apoi înmoaie periuța în ea. Perie-ți dinții cu această apă timp de trei minute și aplică tratamentul de trei ori pe zi.

Rețeta nr. 2

Următoarea rețetă combină proprietățile semințelor de floarea soarelui cu cele ale florilor de tei. Rezultatul este un remediu excelent pentru a-ți îmbunătăți sănătatea dentară.

Pentru a prepara remediul, fierbe la foc mediu 2 lingurițe de semințe de floarea soarelui și 2 lingurițe de flori de tei în 0,5 l de apă. Lasă amestecul să fiarbă timp de 30 de minute, apoi folosește-l pentru a-ți peria dinții după fiecare masă.

Rețeta nr. 3

Placa bacteriană eliminată cu oțet de mere

Oțetul de mere este un aliat de nădejde pentru a ucide microorganismele care produc placa bacteriană. Poți să folosești acest lichid pentru a-ți clăti gura, obicei urmat de clătirea cu apă.

O altă variantă este să prepari un amestec din părți egale de apă și oțet de mere, pe care să îl folosești pe post de apă de gură.

Rețeta nr. 4

Acest ultim remediu constă în prepararea unui amestec din 1,5 linguri de frunze de pelin de munte și 2 linguri de vin fermentat. Lasă amestecul să stea timp de două ore, apoi strecoară-l și folosește-l pentru a-ți peria dinții.

  • Rosan, B., & Lamont, R. J. (2000). Dental plaque formation. Microbes and Infection. https://doi.org/10.1016/S1286-4579(00)01316-2
  • Nightingale, K. J., Chinta, S. K., Agarwal, P., Nemelivsky, M., Frisina, A. C., Cao, Z., … Corby, P. (2014). Toothbrush efficacy for plaque removal. International Journal of Dental Hygiene. https://doi.org/10.1111/idh.12081
  • Petersen, P. E. (2008). Oral health. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-012373960-5.00527-X