Placa bacteriană – 4 remedii naturiste

· 8 aprilie 2016

Placa bacteriană este o peliculă netedă și lipicioasă alcătuită din bacterii, ce se dezvoltă în continuu până ce se fixează pe dantură. Dacă nu este îndepărtată zilnic cu ajutorul pastei de dinți și a aței dentare, placa bacteriană poate provoca apariția cariilor, a infecțiilor gingivale, a respirației urât mirositoare (halitoză), dar și a problemelor de sănătate mult mai grave, cum ar fi gingivita sau parodontita.

Bacteriile din componența acestei pelicule se hrănesc cu zaharurile pe care le consumăm, producând acizi ce provoacă coroziunea smalțului dentar. Dacă placa bacteriană nu este tratată la timp, smalțul dentar se poate descompune, ceea ce înseamnă că dinții vor fi afectați de carii. Acestea alterează aspectul dinților și pot provoca și respirație urât mirositoare.

Fiind incoloră și ușor de confundat cu suprafața obișnuită a danturii, placa bacteriană nu poate fi depistată la început cu ochiul liber. Însă, de îndată ce se acumulează în exces, aceasta capătă aspectul unor resturi alimentare albicioase care au rămas blocate între dinți.

Placa bacteriană se dezvoltă zilnic și poate provoca diverse probleme de sănătate la nivelul cavității bucale. Din acest motiv, este indicat să adopți o rutină adecvată de igienă orală, dar și să apelezi la numeroasele remedii naturiste pe care le ai la dispoziție.

Sfaturi pentru a preveni și trata placa bacteriană

Pentru a preveni și trata placa bacteriană, este esențial să adopți obiceiuri sănătoase în ceea ce privește igiena orală, astfel încât să facilitezi îndepărtarea bacteriilor ce provoacă această problemă.

Perie-ți dinții în mod adecvat

Periatul dinților este una din cele mai bune metode de a elimina bacteriile care se acumulează în cavitatea bucală. Din păcate, multe persoane nu știu cum să-și perieze dinții în mod corect, ceea ce scade eficiența acestei practici.

Pentru a peria dinții în mod adecvat, începe prin a alege o periuță cu peri rotunjiți și moi, astfel încât să-ți protejezi gingiile. Achiziționează-ți o pastă de dinți cu fluor care a fost aprobată de ADA (Asociația Dentară Americană).

Atunci când îți perii dinții, mânuiește periuța asemenea unui creion și folosește mișcări circulare pentru a curăța câte doi-trei dinți deodată.

Folosește ață dentară

Trebuie să folosești ață dentară pentru a îndepărta placa bacteriană

Multe persoane nu includ ața dentară în rutina lor zilnică de igienă orală, neștiind însă că acest obicei este esențial pentru a îndepărta placa bacteriană în mod adecvat. Asemenea periajului, va trebui să înveți care este modul corect de a folosi ața dentară dacă vrei să profiți de beneficiile oferite de această practică.

Ia 45 cm (18 inch) de ață dentară, înfășoară ambele capete ale firului în jurul degetelor arătătoare și ai grijă să menții o distanță de 2,5 cm (1 inch) între degete. Trece ața ușor printre dinți, mișcându-te de sus în jos în cazul dinților superiori și de jos în sus în cazul celor inferiori.

Clătește-ți gura între mese

După masă, este esențial să-ți clătești bine gura deoarece numai astfel poți îndepărta particulele de mâncare ce ți-au rămas prinse între dinți. Pentru a face asta, achiziționează o apă de gură din comerț sau prepară-ți una acasă folosind cantități egale de apă și apă oxigenată (concentrație 0,2-0,8%).

4 remedii naturiste pentru a îndepărta placa bacteriană

Dacă placa bacteriană ți-a afectat deja sănătatea orală, următoarele remedii naturiste sunt o alternativă minunată pentru a o trata.

Rețeta nr. 1

Coaja de nucă este utilă pentru a îndepărta placa bacteriană

Pentru a prepara următorul remediu ai nevoie de 15 g (0,5 uncii) de coajă de nucă și de puțină apă. Introdu coaja de nucă în apă și pune-o la fiert timp de 15 minute. Lasă infuzia obținută să stea puțin, apoi scufundă-ți periuța în ea. Perie-ți dinții cu această apă timp de trei minute și aplică tratamentul de trei ori pe zi.

Rețeta nr. 2

Următoarea rețetă combină proprietățile semințelor de floarea soarelui cu cele ale florilor de tei, rezultatul fiind un remediu excelent pentru a-ți îmbunătăți sănătatea dentară.

Pentru a prepara remediul, fierbe la foc mediu 2 lingurițe de semințe de floarea soarelui și 2 lingurițe de flori de tei în 0,5 l (17,5 uncii) de apă. Lasă amestecul să fiarbă timp de 30 de minute, apoi folosește-l pentru a-ți peria dinții după fiecare masă.

Rețeta nr. 3

Placa bacteriană poate fi îndepărtată cu puțin oțet de mere

Oțetul de mere este un aliat de nădejde pentru a ucide microorganismele care produc placa bacteriană. Poți să folosești acest lichid pentru a-ți clăti gura, obicei urmat de clătirea cu apă. O altă variantă este să prepari un amestec din părți egale de apă și oțet de mere, pe care să îl folosești pe post de apă de gură.

Rețeta nr. 4

Acest ultim remediu constă în prepararea unui amestec din 1,5 linguri de frunze de pelin de munte și 2 linguri de vin fermentat. Lasă amestecul să stea timp de două ore, apoi strecoară-l și folosește-l pentru a-ți peria dinții.