Plânsul și lacrimile – 6 informații surprinzătoare
Plânsul și lacrimile reprezintă un proces fiziologic specific unui număr mare de viețuitoare. În cazul oamenilor însă, acesta este asociat cu diferite emoții. Citește în continuare pentru a descoperi câteva informații fascinante despre plâns și lacrimi.
Plânsul este benefic pentru sănătate
Timp de mulți ani, lacrimile au fost văzute ca o dovadă a slăbiciunii sau chiar a manipulării. În realitate, plânsul ne ajută să exprimăm tristețea. Acest fapt se datorează anumitor hormoni secretați în timp ce plângem, care acționează ca un calmant natural.
Cu alte cuvinte, lacrimile ne scapă de durere. Când plângem, corpul nostru trece într-o stare de calm. În aceste momente, organismul secretă oxitocină, o substanță cu efect anestezic.
Deși nu plângem frecvent, acest proces este foarte important. Printre altele, plânsul protejează membranele mucoase din ochi împotriva deshidratării. Datorită acestui proces, ochii noștri se mențin în stare optimă.
Un alt beneficiu interesant al plânsului este faptul că poate să combată răcelile. Lacrimile conțin un fluid numit liozima D și prezintă abilitatea de a ucide anumite bacterii. Așadar, putem spune că plânsul este benefic pentru noi, protejând sănătatea și ajutând organismul să funcționeze corect.
Lacrimile de fericire sunt la fel ca lacrimile de tristețe?
Cercetătorii au împărțit lacrimile în trei categorii:
Lacrimi de bază
Aceste lacrimi au rolul de a împiedica deshidratarea corneei, de a lubrifia ochii și de a-i menține curați. Majoritatea dintre noi eliminăm, în medie, 1/5 linguriță (1,1 g) de lacrimi pe zi. În timp, această cantitate poate să crească sau să scadă.
Te-ar putea interesa și:
Lacrimi reflexe
Aceste lacrimi sunt consecința iritațiilor și pot fi cauzate de pătrunderea unui obiect străin în ochi sau de contactul cu substanțe iritante. Cele mai frecvente cauze ale acestor lacrimi sunt ceapa, gazul lacrimogen, vaporii de vopsea și chimicalele corozive. Scopul acestor lacrimi este să îndepărteze obiectele străine care au pătruns în ochi.
Lacrimi emoționale
Aceste lacrimi au la origine diverse emoții, inclusiv fericirea, tristețea și mânia.
Plânsul și lacrimile după sex
Multe persoane tind să plângă după orgasm. Nu există încă un consens în rândul oamenilor de știință cu privire la acest fenomen. Unii dintre aceștia susțin că plânsul și lacrimile după sex sunt consecința fluctuației hormonale cauzate de actul sexual. Alții consideră acest act ca fiind o reacție psihologică la factori precum:
- Senzația produsă de orgasm
- Senzația de vinovăție pe care o simțim atunci când ne înșelăm partenerul
- Senzația de tristețe pe care o simțim atunci când suntem prinși într-o relație nefericită
Dacă plângi frecvent când faci sex, poate ar fi bine să îți analizezi relația. Oare chiar ești fericit? Lacrimile de fericire sunt benefice, dar cele pe care le vărsăm pentru că suntem triști trebuie să ne determine să ne reevaluăm viața. Ești sigur că merită să rămâi cu partenerul tău actual?
Bărbații nu plâng la fel de frecvent ca femeile
Înțelepciunea populară ne spune că femeile obișnuiesc să plângă mai mult decât bărbații, iar cercetările științifice au confirmat acest fapt. Se pare că femeile plâng de patru ori mai frecvent decât bărbații.
Te-ar putea interesa și:
Principala cauză a acestei diferențe între sexe este hormonul numit prolactină, care promovează plânsul și lacrimile. Prolactina este prezentă în lacrimile și sângele femeilor. În plus, conductele lacrimale ale femeilor sunt structurate diferit față de cele ale bărbaților, acesta fiind un alt motiv pentru care ele plâng mai ușor.
Și animalele plâng
Animale au și ele abilitatea de a plânge. În mod obișnuit, putem să ne dăm seama dacă un animal plânge sau nu în funcție de sunetele pe care le emite, de expresia sa facială sau de comportamentul său. Modalitățile de exprimare a emoțiilor variază de la o specie la alta, în funcție de stadiul de dezvoltare al sistemului limbic cerebral.
La anumite mamifere, plânsul este asociat centrului de „recompensă al creierului”, dar oamenii plâng în funcție de emoțiile experimentate. Cu alte cuvinte, lacrimile vărsate de animale nu exprimă sentimente adânci, ci sunt doar consecința unei necesități funcționale.
Proprietățile interesante ale lacrimilor
Plânsul și lacrimile pot îndeplini diverse roluri „emoționale”: ameliorarea stresului, manifestarea empatiei și a compasiunii, manifestarea durerii, dorința de a primi ajutor sau chiar manifestarea fericirii.
Practic, lacrimile nu constituie o simplă reacție la iritarea ochilor, ci o modalitate de a manifesta anumite emoții. Acestea joacă un rol foarte important, oferind protecție ochilor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- McDermott, Alison M. (2013). Antimicrobial Compounds in Tears. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3844110/
- Smithsonian Mag. (2013). The Microscopic Structures of Dried Human Tears. https://www.smithsonianmag.com/science-nature/the-microscopic-structures-of-dried-human-tears-180947766/
- American Pysichological Association. (2014). Why we cry. https://www.apa.org/monitor/2014/02/cry
- Vingerhoets,Ad J. J. M. van de Ven, Niels. van der Velden, Yvonne. (2016). The social impact of emotional tears. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882350/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.