Poate influența sutienul apariția cancerului de sân?

Când nu purtați sutien, mișcarea naturală stimulează circulația limfatică. În acest mod se pot elimina toxinele, reducându-se riscul apariției unor tumori.

Sutienul, body-urile sau alte forme de susținere a sânilor au devenit o necesitate pentru femeia modernă, fie pentru că dau un aspect mai ferm sânilor, întregesc stilul vestimentar, sau reprezintă unul dintre cele mai atrăgătoare articole de vestimentație necesare seducției feminine. Cu toate acestea, începând cu secolul trecut, studiile au arătat că sutienele pot avea efecte negative asupra sănătății sânilor și că pot favoriza apariția cancerului de sân, devenind astfel inamicul femeilor.

Potrivit cercetătorilor, atunci când folosiți sutienul (ne referim la cele care strâng și exercită o forță asupra acestei părți a corpului) mai multe ore pe zi, circulația limfatică este perturbată, ceea ce crește temperatura  din această zonă și mărește riscul apariției bolilor de sân.

Sutienul și circulația limfatică

Încă din anii ’30, cercetătorii au fost preocupați să arate relația dintre sutien și apariția cancerului de sân. Studiile au evoluat iar cele mai recente dintre ele au arătat că sutienul poate exercita presiune asupra glandelor și canalelor limfatice, împiedicând eliminarea toxinelor prin canalele limfatice naturale. Astfel, toxinele se acumulează în sâni, iar cu timpul, se formează chisturi, noduli fibroși, iar în cele mai grave cazuri, tumori canceroase.

Cancer-san

Când femeile folosesc o mărime nepotrivită pentru sutien, sânii sunt strânși iar vasele de sânge capilare și canalele limfatice sunt obstrucționate. În plus, sutienul poate crește temperatura din această zonă din cauza materialului folosit la fabricare sau a presiunii exercitate asupra sânilor. Sânii în care se dezvoltă celule canceroase au o temperatură mai ridicată decât cei sănătoși.

Sâni liberi: masaj natural

Când o femeie nu poartă sutien, mișcarea naturală a sânilor liberi are efectul unui masaj care stimulează circulația corespunzătoare a limfei printre ganglioni. Astfel se stimulează eliminarea naturală a toxinelor și se reduce riscul apariției chisturilor sau a tumorilor.

Mai mult, s-a descoperit că femeile care poartă sutien simt durere și disconfort mai mult decât cele care nu poartă. Doi chirurgi britanici, specializați în boli de sân, au realizat un experiment cu scopul de a afla dacă sutienul are vreun rol în provocarea durerii. Rezultatul a arătat că femeile care nu au purtat sutienul timp de 3 luni au simțit mai puțină durere decât înainte, sau durerea a dispărut complet.

O falsă nevoie a femeii moderne

Sutienul

Industria textilă a luat o așa de mare amploare în domeniul acetui tip de lenjerie intimă, încât a dus la crearea ideii că sânii se lasă dacă nu purtați sutien. Multe femei, de teama acestui lucru, dorm îmbrăcate cu sutienul. Totuși, începând din 1978, prin studii făcute în Franța, Statele Unite, Japonia și Marea Britanie, s-a arătat contrariul, că sutienul provoacă lăsarea sânilor. Rămâne totuși un subiect aprig dezbătut deoarece, în ciuda rezultatelor studiilor, mitul că, nepurtând sutien sânii se vor lăsa, s-a perpetuat.

Chiar și cele mai recente cercetări din Japonia și Franța au întărit ideea că folosirea sutienului nu contribuie la fermitatea sânilor, nu îi ridică și nu are efecte benefice asupra pielii, contrar convingerii populare.

Cum este posibil?

Atunci când o femeie poartă sutien tot timpul, ligamentele Cooper și mușchii care susțin în mod natural sânii nu mai lucrează, se deteriorează și astfel sânii capătă un aspect lipsit de fermitate o dată cu trecerea timpului.

Sânii sunt acoperiți cu o membrană fină și foarte rezistentă care îi face puternici atunci când funcționează corect. Ei sunt susținuți de ligamente ca o plasă de protecție. Tocmai de aceea femeile simt o tensiune neplăcută în sâni când nu mai poartă sutien. Asta nu înseamnă că sânii se lasă, doar că încearcă să-și refacă fermitatea.

 

Te-ar mai putea interesa