Poți să fii fericită și fără un final fericit

Spre deosebire de basme, situațiile cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi nu au mereu un final fericit. Secretul este să înveți să te bucuri de micile momente de fericire de care ai parte.

Încă de când suntem mici ni se spun povești care au mereu un final fericit. De fiecare dată, indiferent cât de sumbre par evenimentele relatate, lumea parcă intră în armonie în ultimele pagini și totul se termină cu bine.

Cei doi îndrăgostiți rămân împreună și trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți, toate problemele se rezolvă ca prin magie, iar fiecare personaj negativ primește pedeapsa meritată.

Dar nu trebuie să uităm faptul că basmele originale scrise de Charles Pierrot sau Hans Christian Anderson nu erau chiar atât de vesele ca versiunile prezentate de Walt Disney. În acele povești fantastice minunate, eroinele nu ajungeau întotdeauna să se căsătorească cu un prinț și să devină stăpâne asupra unui întreg regat.

Atât copiii, cât și adulții trebuie să simtă că există un echilibru în viața lor, iar ideea că „totul se va termina cu bine” indiferent de circumstanțe satisface această nevoie de bază.

Însă este mult mai bine să fim prudente și realiste și să rezistăm tentației de a idealiza anumite concepte, cum ar fi relațiile de cuplu. În articolul de azi îți vom arăta ce îți trebuie cu adevărat ca să fii fericită, chiar dacă viața ta nu este un basm.

Cele mai frumoase povești nu au mereu un final fericit

Cu siguranță îți poți aminti de o situație pe care, în ciuda faptului că nu a avut un final fericit, nu regreți că ai experimentat-o. Poate fi vorba despre o relație pe care ai avut-o când ai fost adolescentă—o relație ce ți-a adus multe lacrimi la vremea respectivă, dar care ți-a permis să înveți lucruri noi. Probabil că această relație constituie o amintire plăcută, aproape magică pentru tine.

Acesta este doar un singur exemplu, una dintre acele experiențe ce nu au avut deznodământul pe care l-am fi dorit, dar pe care nu le regretăm sub nicio formă. În fond, cele mai „bune” povești nu au nevoie de un final fericit pentru a fi minunate, memorabile și interesante.

Nu ai nevoie de un final fericit ca să fii fericită

Fii fericită chiar și în absența unei povești cu final fericit

Tal Ben-Shahar, psiholog și profesor la Universitatea Harvard, a scris numeroase cărți referitoare la ceea ce trebuie să facem ca să fim fericite.

Citește și: Fii tu însuți ca să fii fericit!

Oricât de ciudat pare, conceptul de a oferi oamenilor uneltele necesare pentru a-și îmbunătăți existența este relativ nou, dar a atras mult interes.

  • Dr. Ben-Shahar, în cărți precum A fi fericit: Nu trebuie să fii perfect ca să ai o viață mai bogată și fericită (Being Happy: You Don’t Have to Be Perfect to Lead a Richer, Happier Life), ne vorbește despre cum putem să găsim răspunsuri pentru anumite lipsuri din viața noastră cu ajutorul abordărilor psihologiei pozitive.
  • El pune accentul pe cât de important este să nu idealizăm poveștile cu un final fericit și să nu ne angajăm într-o căutare permanentă a fericirii.
  • Primul lucru pe care trebuie să-l evităm sunt așteptările mari și perfecționismul. Este mult mai bine să fim umile, realiste și, nu în ultimul rând, să apreciem ceea ce avem acum.
  • O greșeală foarte frecventă pe care multe persoane o comit este să facă o echivalență între fericire și a obține tot ceea ce vor în viață (partenerul perfect, casa perfect, slujba perfectă, etc.).
  • Nu este niciodată rău să visăm sau să avem așteptări, dar trebuie să avem o perspectivă realistă asupra vieții și să nu ne lăsăm duse de val.

În viața reală, „basmele” (adică așteptările mari, fanteziile, idealurile greșite) inhibă dezvoltarea personală. Dacă nu reușești să-ți îndeplinești toate obiectivele (dintre care unele poate nu sunt rezonabile), umbra nefericirii te va devora. Cel mai bine este să te mulțumești cu mai puțin și să nu-ți pară rău de asta.

Nu orice poveste de dragoste are un final fericit

Momentul ideal este chiar acum

O altă greșeală pe care multe dintre noi o facem este să ne concentrăm toate visele și speranțele asupra zilei de mâine.

Idei precum „Abia când reușești să faci asta poți să avansezi”, „Te vei simți cu adevărat împlinită atunci când vei întâlni bărbatul potrivit” sau „Când vei merge în vacanța visurilor tale, vei fi în sfârșit calmă și fericită” sunt nocive pentru sănătatea și bunăstarea ta emoțională.

Te sfătuim să citești și: 8 sfaturi pentru a avea o viață fericită

Poți să amâni anumite sarcini, activități sau programări, dar nu trebuie niciodată să-ți pui în standby fericirea personală.

  • Nu există niciun moment mai oportun decât prezentul. În loc să-ți închipui că vei fi fericită atunci când întâlnești partenerul ideal, încearcă să fii fericită cu ceea ce există acum în viața ta.
  • Nu ai nevoie de nimeni altcineva pentru a te simți bine. Simte-te bine pe cont propriu chiar acum.
  • În loc să privești vacanța ce se aproprie ca pe momentul în care în sfârșit vei reuși să învingi stresul, încearcă mai bine să te relaxezi la sfârșitul fiecărei zile. Această practică este terapeutică și sănătoasă.

Basmele și toate celelalte povești cu final fericit sunt excelente pentru a stimula atât imaginația copiilor, cât și cea a adulților. Cu toate acestea, adulții trebuie să înțeleagă că fericirea nu poate fi obținută dacă aleargă după perfecțiunea magică promovată de acest tip de literatură.

Cele mai importante momente din viața noastră nu vor avea mereu un final fericit, dar vor fi totuși clipe minunate care merită să fie experimentate. În fond, viața este doar o succesiune de momente, nu-i așa?

Te-ar mai putea interesa