Singur și fericit: este posibil? - Doza de Sănătate
 

Singur și fericit: este posibil?

Maturitatea și echilibrul interior sunt esențiale într-un cuplu. Pentru a-ți găsi fericirea într-o relație, trebuie mai întâi să te iubești pe tine însuți. 
Singur și fericit: este posibil?
Valeria Sabater

Scris și verificat de psihologul Valeria Sabater.

Ultima actualizare: 14 august, 2023

Sigur că este posibil să fii singur și fericit, chiar dacă anumite persoane nu percep fericirea în afara unei relații.

Te asigurăm că și atunci când ești singur te bucuri de anumite beneficii care te pot face fericit. Să vedem care sunt acestea.

Avantajele de a fi singur

Cunoști probabil persoane care sunt singure și sunt disperate să își găsească un partener. Se consideră niște ciudățenii ale societății dacă nu au pe cineva și se simt pustii și incomplete dacă nu există nimeni care să le țină de mână în fiecare zi. Dar adevărul este că e periculos să asociezi fericirea numai cu relația de cuplu.

Unii oameni nu știu cum să se simtă bine și confortabil în singurătate, nu au un echilibru personal și nu se bucură de acea maturizare care nu poate fi obținută decât pe cont propriu, în absența altor persoane.

Bineînțeles, și atunci când ne găsim așa zisa „jumătate” și o avem alături de noi, ne simțim fericiți și împliniți. Pentru a putea avea un partener și a ajunge să fi fericit, este esențial să înveți să te iubești pe tine însuți atunci când ești singur.

Singur și fericit

Maturitatea și echilibrul interior sunt vitale într-o relație de cuplu în care cei doi parteneri vor să aibă parte de integritate emoțională și respect vizavi de propria persoană și de cel de lângă ei. Haideți să vedem cum poți să te bucuri de statutul de a fi singur și cum poți să fi fericit.

1. Ascultă-te și cunoaște-te pe tine însuți

singur

Atunci când nu ești într-o relație,petreci mai mult timp singur și înveți să-ți asculți și să-ți înțelegi mai bine propriile nevoi. Descoperă-te pe tine însuți, dorințele, preferințele și idealurile tale. În cuplu, se întâmplă de multe ori să ții cont și să îți pese mai mult de nevoile celuilalt decât de ale tale.

Ne punem pe noi pe ultimul plan fără să ne dăm seama că dacă nu se schimbă, situația poate deveni periculoasă pentru psihicul nostru. Singurătatea ne oferă timpul necesar pentru a ne cunoaște mai bine. Așa că fii egoist și gândește-te la tine. Ai grijă de tine, descoperă-ți nevoile personale și găsește-ți echilibrul interior. Învață să îți asculți propria voce și să te iubești pe tine însuți!

2. Timp pentru maturizare, timp pentru tine însuți

femeie-care-scrie

Anumite relații au un sfârșit traumatizant, iar optimismul și respectul de sine sunt afectate. Aceste momente sunt ideale pentru a te cunoaște pe tine însuți, pentru a te maturiza, pentru a-ți vindeca rănile și pentru a te reorienta în viață. Gândește-te ce fel de persoană ți-ar plăcea să fii și redefinește limitele a ceea ce este și ceea ce nu este acceptabil într-o relație.

Reflectează la aceste lucruri și învață să te bucuri de viață, indiferent dacă îți este cineva alături. Învață să te iubești pe tine însuți și convinge-te că ești cel mai minunat om din lume și că statutul de persoană singură nu-ți îngrădește fericirea.

3. Mai mult timp pentru prietenii și hobby-urile tale

prietenie

Nimic nu este mai mulțumitor decât să găsești timp să faci ceea ce iubești. Vrei să pictezi, să înveți o limbă străină, să te înscrii la un curs? Acum este momentul potrivit pentru a face ceea ce îți place cel mai mult și a te bucura de libertate.

Atunci când suntem într-o relație, renunțăm de multe ori la activitățile preferate pentru că petrecem prea mult timp cu partenerul. Acum poți face ce îți dorești fără a da socoteală nimănui. Poți să mergi într-o excursie cu prietenii sau chiar de unul singur.

A fi singur nu e ceva de rău, tu ești cea mai importantă persoană din lume. Bucură-te de prietenii, de familia, de animalele tale de companie și de… singurătatea ta.

4. Timp pentru a-ți găsi împlinirea

ochelari-de-soare

Unele persoane sunt de părere că, mai presus de orice, trebuie să-ți găsești jumătatea. Dacă devenim obsedați de această idee, ajungem să ne percepem drept incompleți. Chiar dacă ești singur, trebuie să simți că ești un om complet și sănătos.

Pe parcurs va apărea și persoana potrivită, care te merită, te iubește așa cum ești și te face fericit. Nu trebuie privită neapărat drept „cealaltă jumătate”. Oricare două persoane ale căror caractere, pasiuni, calități și defecte se completează reciproc pot forma un cuplu fericit.

Până atunci, nu uita că ești un om întreg. Cu personalitate, respect de sine, sentimente și frumusețe. Zâmbește când te uiți în oglindă și amintește-ți că fericirea ta este cea ma importantă, indiferent dacă o regăsești în cadrul unei relații sau în singurătate.

Învață să te iubești pe tine însuți, să îți cultivi stima de sine. Nu te gândi nicio clipă că este obligatoriu să te afli într-o relație pentru a fi fericit. Uneori ne dăm seama că relația noastră cu partenerul este una toxică și dăunătoare și că a fi singuri este cea mai bună opțiune. Ideal ar fi să te bucuri de independența și individualitatea ta, fără să te închizi în fața posibilității unei relații.

Dragostea este o aventură care merită orice sacrificiu, dar nu îți neglija niciodată propria inimă. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.