Logo image
Logo image

Îți iubești partenerul mai mult decât te iubește el?

4 minute
Ai avut vreodată impresia că îți iubești partenerul mai mult decât acesta te iubește pe tine? Cum te-a făcut să te simți acest gând? Această situație nu este neobișnuită și nu ar trebui să te îngrijoreze. În fond, dacă sunteți împreună și fericiți, de ce te-ai lăsa copleșit de griji, creând conflicte din cauza propriei tale nesiguranțe?
Îți iubești partenerul mai mult decât te iubește el?
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Într-o relație de cuplu se întâmplă uneori ca unul din parteneri să aibă impresia că este mai implicat decât celălalt. Sentimentul că îți iubești partenerul mai mult decât te iubește el nu este tocmai plăcut. Dragostea ar trebui să fie echilibrată, dar, după cum probabil știi deja, lucrurile nu stau mereu așa.

Este un lucru rău să îți iubești partenerul mai mult decât te iubește el pe tine?

Partenerul care iubește mai mult riscă să sufere mai mult. Dacă te aflu în această situație, îți vei da seama la un moment dat că afecțiunea ta nu este împărtășită în aceeași măsură. Acest fapt este dureros și probabil te va face să pui întreaga relație sub semnul întrebării.

Este firesc să auzi un cuplu certându-se în glumă astfel: unul dintre parteneri spune „Te iubesc mai mult”, iar celălalt spune „Nu, EU te iubesc mai mult”. Dar dacă gluma devine realitate?

Poate părea o chestiune minoră, dar multe persoane se simt ofensate când simt că oferă mai mult decât partenerul lor. Din păcate, aceasta este o realitate pe care trebuie să o acceptăm. În fond, egalitatea perfectă nu este mereu posibilă într-o relație de cuplu.

Îți recomandăm să citești și:

Ce greșeli faci când iubești o persoană care are deja partener

Sentimentul că îți iubești partenerul mai mult generează îndoieli

Some figure

Unii se consideră norocoși să aibă alături o persoană pe care o iubesc și căreia îi pot dărui tot ce au mai bun. Însă deseori competitivitatea care ne înconjoară pătrunde și în această latură a vieții noastre. Trebuie să ținem cont de faptul că dragostea nu este o competiție.

O problemă frecventă într-o relație de cuplu apare când unul dintre parteneri începe să se îndoiască de dragostea celuilalt. Dacă devii obsedat de acest aspect, riști să începi să observi „dovezi ale lipsei de iubire” care, de fapt, există doar în imaginația ta.

Așadar, este important să nu te gândești excesiv la asta. Acceptând situația, îți vei putea accepta și partenerul. Nu uita, iubești atât calitățile, cât și defectele acestuia. Ambele sunt părți esențiale care îl definesc.

Dacă îți este greu să depășești aceste gânduri, analizează-ți relația dintr-un alt punct de vedere. Gândește-te la relațiile tale din trecut, la ce ar fi putut să se întâmple. Chiar ești convins că tu vei fi mereu cel care oferă mai mult? Cu siguranță răspunsul la această întrebare este „nu”.

În fond, fiecare relație este diferită și unică.

Citește și:

Dragostea are vârstă sau este atemporală?

Comunică ceea ce simți

Some figure

Dacă sentimentul că partenerul tău nu te iubește la fel de mult cât îl iubești tu pe el te deranjează, comunică-i acest lucru. El sau ea probabil nu bănuiește ce simți sau cum percepi situația. Este posibil ca opinia sa să te ajute să privești situația cu alți ochi.

Ținându-ți sentimentele ascunse, riști să îți pui în pericol relația. Poate ești supărat că nu primești la fel de multă iubire pe cât oferi, că partenerul tău nu te tratează corect… În realitate, însă, greșeala pe care o comiți este lipsa de comunicare.

Exprimându-ți sentimentele cu voce tare, nu este exclus să realizezi că ai reacționat într-un mod exagerat. Cu cât ascunzi mai mult ceea ce trebuie să spui, cu atât grijile și nesiguranța ta se accentuează. 

Comunicându-i partenerului tău nemulțumirile tale cele mai adânci, acesta ar putea reacționa cu generozitate, oferindu-ți tot ceea ce ai nevoie pentru a putea scăpa de îndoieli.

Totuși, nu este indicat să te bazezi pe ideea că vei primi un asemenea răspuns. Situația se poate desfășura cu totul altfel. Nu uita însă că o relație de cuplu nu poate funcționa fără comunicare.

Și partenerul tău are nevoie de spațiu

Some figure

Spațiul este un aspect foarte important. Poate subscrii credinței false că „Te iubesc” este sinonim cu „Ești proprietatea mea”, că a iubi înseamnă a „consuma” ființa iubită sau că a iubi presupune ca partenerii să fie mereu împreună. În timp, aceste concepții greșite pot distruge orice relație de cuplu.

Din moment ce simți că tu îți iubești partenerul mai mult decât te iubește el, cu siguranță vrei ca acesta să îți fie permanent alături. Astfel, te simți mereu pregătit/ă pentru așa-zisele „teste ale iubirii” care pot risipi toate îndoielile.

Însă ceea ce obții ar putea fi tocmai opusul a ceea ce îți dorești. Partenerul tău se va distanța de tine și se va simți copleșit. El sau ea va dori să se refugieze în spațiul său personal, iar aceste „teste” nu vor putea fi promovate așa cum ți-ai dori.

Te întrebi de ce nu te-a sunat încă? De ce continuă să te evite? Trebuie să ai mare grijă deoarece riști să devii dependent de partenerul tău, încercând permanent să îl controlezi. Fiecare dintre noi are nevoie de spațiu pentru a putea respira.

Așadar, ai avut vreodată impresia că îți iubești partenerul mai mult decât acesta te iubește pe tine? Cum te-ai simțit în acel moment? Această situație este normală și chiar nu este cazul să îți faci griji.

În fond, atât timp cât sunteți fericiți împreună, de ce ai permite nesiguranței tale să vă creeze probleme?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gonzaga, G. C., Keltner, D., Londahl, E. A., & Smith, M. D. (2001). Love and the commitment problem in romantic relations and friendship. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.81.2.247
  • Förster, J., Özelsel, A., & Epstude, K. (2010). How love and lust change people’s perception of relationship partners. Journal of Experimental Social Psychology. https://doi.org/10.1016/j.jesp.2009.08.009
  • Murray, S. L., Holmes, J. G., Griffin, D. W., Bellavia, G., & Rose, P. (2001). The mismeasure of love: How self-doubt contaminates relationship beliefs. Personality and Social Psychology Bulletin. https://doi.org/10.1177/0146167201274004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.