Prietenia între femei, un remediu împotriva stresului

11 ianuarie 2018
Prietenia este foarte sănătoasă și benefică pentru toți oamenii. În cazul femeilor, aceasta poate combate stresul!

Știai că prietenia între femei poate să alunge stresul? Am putea enumera mii de motive pentru care prietenia este benefică, sănătoasă și esențială pentru orice ființă umană. Dar avantajele acestui tip de relație sunt, de fapt, fără număr.

Diverse studii efectuate de către specialiștii în domeniul psihologiei și al sănătății sociale au scos la iveală un aspect foarte interesant. Se pare că prietenia între femei este mult mai intensă și are un impact pozitiv mai ridicat decât cea dintre bărbați. Totodată, sentimentul de legătură și înțelegere mutuală care o însoțește poate reduce stresul și anxietatea.

Trebuie însă să menționăm faptul că impactul pozitiv al prieteniei asupra sănătății și a bunăstării nu are nicio legătură cu numărul prietenilor. Important este să avem parte de relații autentice și semnificative—adică genul de prietenii pe care deseori le putem număra pe degetele unei singuri mâini.

În articolul de azi ne propunem să-ți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre prietenia între femei.

Într-o lume în care domnește goliciunea, legăturile pozitive sunt singurele care contează

Prietenia între femei ca raza de soare

Suntem conectate cu lumea în care trăim. Paradoxul este însă faptul că, simultan, nu am fost niciodată mai distanțate de cei din jurul nostru. Avem sute de „prieteni” pe rețelele de socializare și folosim serviciile de mesagerie instantanee pentru a comunica. Apelăm la emoticon-uri pentru a exprima emoții pe care în viața de zi cu zi preferăm să le ținem în noi.

Creăm grupuri pe WhatsApp și folosim aceste platforme pentru a spune „bună dimineața” și „noapte bună” celor dragi. Dar, cu cât interacționăm mai mult în mediul virtual, cu atât sentimentul de goliciune devine mai intens.

Poate problema este faptul că viața noastră personală nu este suficient de satisfăcătoare, că nu suntem cu adevărat înconjurate de oameni speciali. Este vorba de acele persoane care ne aduc fericire și siguranță prin prezența lor fizică. Acestea ne oferă prietenie și înțelegere mutuală fără a cere nimic în schimb.

Așadar, o modalitate excelentă de a combate celebra goliciune existențială este să cultivăm relații sociale de calitate. În cazul femeilor, prietenia joacă un rol foarte important când vine vorba de a acest aspect.

Femeile și bărbații reacționează diferit la stres

Prietenia între femei alungând stresul

Pentru a înțelege mai bine modul în care femeile și bărbații fac față stresului, trebuie să apelăm la domeniul fascinant al neuropsihologiei.

  • Dacă o persoană experimentează anxietate și stres pentru perioade lungi de timp, un veritabil „cocktail” de neurotransmițători începe să circule prin sângele său.
  • Aceste substanțe măresc tensiunea arterială și glicemia.
  • La femei însă, un anumit hormon joacă și rolul de neurotransmițător, fiind esențial pentru a reduce impactul stresul. Acest hormon este oxitocina.

În afară de a inhiba producția cortizolului și a epinefrinei, oxitocina calmează femeile, reduce nivelul de frică și oferă o senzație plăcută de siguranță.

Impactul stresului asupra bărbaților este mai complex.

  • Un prim aspect interesant este faptul că organismul bărbaților produce cantități mai scăzute de oxitocină decât cel al femeilor.
  • Deoarece nu beneficiază de un nivel la fel de ridicat de oxitocină precum femeile, răspunsul „luptă sau fugi” este resimțit mai intens la bărbați.
  • De asemenea, majoritatea bărbaților se confruntă cu un număr ridicat de rețineri emoționale. Ei nu sunt la fel de deschiși în ceea ce privește emoțiilor lor, acel univers intim și personal atât de important.

Din cauza tuturor acestor factori, stresul la bărbați este intens și cronic.

Prietenia între femei, o sursă minunată de oxitocină

Prietenia între femei și oxitocina

Femeile au o nevoie biologică de a se „conecta”, de a făuri legături bazate pe empatie și recunoaștere. Această nevoie poate fi explicată de nivelul ridicat de oxitocină din creierul feminin, un hormon care contribuie la dezvoltarea relațiilor sociale.

  • Așadar, dacă viața devine un montagne russe de stres și frică, femeile apelează la prietenele lor pentru a echilibra emoțiile negative. Înțelegerea reciprocă este reconfortantă, alungă fricile și rezolvă problemele.
  • În plus, prietenia între femei oferă beneficii complementare cu relațiile amoroase sau de rudenie.
  • Dacă te bucuri de o relație de prietenie solidă și semnificativă, știi că vei putea să-ți exprimi deschis gândurile și emoțiile fără ca prietena ta să te judece, așa cum ar face un membru al familiei tale.
  • De asemenea, știi că prietenele tale nu sunt obligate să-ți rezolve problemele. Nu acesta este rolul lor și nici ele nu doresc să-l adopte. Relațiile de prietenie îți permit să fii ascultată și înțeleasă.

Fiecare dintre noi are nevoie de un cerc de prieteni pozitivi, de încredere și respectuoși pentru a putea avea o viață sănătoasă și împlinită.

La femei, acest tip de legătură emoțională este mai intensă și necesară decât la bărbați. În fond, ce experiență este mai terapeutică decât servirea unei căni de cafea cu o prietenă veche? Problemele vor fi instantaneu de domeniul trecutului.

Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com

Te-ar mai putea interesa