Logo image
Logo image

Nu ai nevoie de mulți prieteni, ci de prieteni adevărați

4 minute
Pe măsură ce îmbătrânim, realizăm că nu are importanță câți prieteni avem, atât timp cât relațiile noastre sunt autentice. Prietenii care vor fi alături de noi mereu sunt cei care ne iubesc cu adevărat.
Nu ai nevoie de mulți prieteni, ci de prieteni adevărați
Raquel Aldana

Scris și verificat de psihologul Raquel Aldana

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Odată cu trecerea anilor, o relație care a fost cândva puternică poate să înceapă să se destrame, excepție făcând însă relațiile dintre prieteni adevărați.

Cauzele acestui fenomen sunt diversele schimbări sau conflicte din viața noastră. Drept consecință, grupul nostru de prieteni va deveni brusc mai mic.

Nu este niciun secret faptul că putem să numărăm prieteniile noastre autentice pe degetele unei singure mâini. Pe măsură ce îmbătrânim, realizăm că nu are importanță câți prieteni avem. Esențial este ca relațiile noastre apropiate să fie de calitate.

Practic, ridicăm un zid imaginar în jurul cercului nostru de prieteni apropiați. Devenim conștienți ce tip de oameni sunt benefici pentru noi și alegem să ne înconjurăm de persoane care într-adevăr ne merită timpul și iubirea.

Acest proces nu este dificil, pentru că vine de la sine. Este firesc ca, la un moment dat în viața noastră, să stabilim limite exacte și să ne distanțăm de anumite persoane care ne fac rău.

Nu trebuie să iubești mai mulți oameni, ci să-i iubești mai mult pe oamenii care deja sunt în viața ta

Some figure

În timp, vei realiza că este mai important să ai prieteni adevărați decât prieteni foarte mulți. Persoanele care într-adevăr contează sunt cele care vor să fie alături de tine. Totul depinde de timpul pe care îl poți dedica relațiilor tale și de lucrurile pe care le împărtășești cu ceilalți.

La vârsta de 15 ani, probabil simțeai nevoia să fii înconjurat de prieteni, să descoperi lucruri noi și să ai experiențe interesante. La 30-40 de ani, prioritățile tale se schimbă și devii mult mai selectiv în ceea ce privește „bătăliile” la care participi.

Citește și:

De ce este bine să bei cafea cu prietenii?

Relații de prietenie cele mai intense sunt și cele mai benefice

Este firesc să te simți singur câteodată și să încerci (fie că îți dai seama, fie ca nu) să formezi relații sincere și stabile. Acest fenomen nu este nou, dar abia în zilele noastre cercetătorii au demonstrat că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, tânjim mai degrabă să avem prieteni adevărați decât prieteni mulți.

Faci o prioritate din acei oameni față de care te simți mai apropiat, aceștia oferindu-ți bunăstare emoțională, cognitivă și socială. Fiecare relație de prietenie ce îți permite să echilibrezi aceste trei laturi este benefică pentru tine.

Astfel, putem spune că există o tendință generală de a ordona relațiile în funcție de beneficiile pe care acestea ni le oferă. Fiecare dintre noi ține seama de acest aspect atunci când interacționează cu ceilalți. Avem la dispoziție o mare varietate de relații pe care le putem forma de-a lungul vieții noastre.

Some figure

Ce înseamnă să ai prieteni adevărați?

Întreg conceptul de prietenie este atât de maleabil, încât deseori vom fi surprinși de diversitatea relațiilor interpersonale. Cu toate acestea, poate din cauza experiențelor noastre, poate din cauza faptului că devenim mai rigizi, în timp conflictele parcă devin mai intense și mai greu de suportat.

La maturitate, cu siguranță te va surprinde cât de repede se pot împăca doi copii care tocmai s-au certat. Cu toții trebuie să ne punem următoarea întrebare: Chiar merită să pierdem un prieten din cauza furiei și a resentimentelor?

Some figure

Când vine vorba de alegerea prietenilor, există pericolul să avem niște criterii fixe greșite. Acest detaliu este foarte important. Adesea îi judecăm pe ceilalți după aspecte banale, ignorând valoarea lor reală. Cu alte cuvinte, este posibil să ne închidem cercul de prieteni într-un mod iresponsabil.

Te sfătuim să citești și:

Verișorii sunt prietenii tăi și un al doilea rând de frați

Prioritățile emoționale în diverse etape ale vieții

Deși greu de suportat, schimbările din viața noastră socială nu sunt neapărat negative. Ține seama de următoarele:

  • Înainte și în timpul adolescenței, relațiile constituie un subiect foarte derutant. Ne căutăm locul în lume, motiv pentru care stricăm și reconstruim cercul de prieteni permanent.
  • Când depășim vârsta de 20 de ani, începem treptat să nu mai fim interesați de petreceri mari și sălbatice. Excesele sociale nu ne mai atrag. În această perioadă, realizăm că este important să avem alături persoane care ne îmbogățesc din punct de vedere personal și psihologic.
Some figure
  • Descoperim că vrem să fim calmi și să ne simțim confortabil, iubiți și importanți. Gândurile și interesele care încep să ne atragă sunt cele care ne ajută să ne maturizăm.
  • Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne creăm un grup de prieteni pe care îi putem urma și față de care putem fi deschiși, împărtășindu-le gândurile, sentimentele și interesele noastre. Pe scurt, este vorba despre acei oameni alături de care ne simțim bine.
  • La maturitate, cele mai importante prietenii din viața noastră nu vor fi cele care par profunde, ci cele pe care le simțim astfel. Realizăm că prietenii adevărați și veritabili sunt cei care ne iubesc cu adevărat.
  • Îi iubești pe oamenii care pot comunica cu tine printr-o simplă privire. Îi vrei alături pe cei care își exprimă opiniile fără ezitare și cărora nu le este frică să-ți spună adevărul.

Prietenii sincere

Prieteniile care rezistă trecerii timpului pot deveni veritabile frății. Aceste legături profunde sunt lipsite de ipocrizie, egoism și disimulare. Ține-i aproape pe acei prieteni adevărați care nu ezită să te ghideze atunci când văd ai nevoie de ajutor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fehr, B. (2012). Friendship. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375000-6.00174-9
  • Christakis, N. A., & Fowler, J. H. (2014). Friendship and natural selection. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1400825111
  • Berndt, T. J. (2002). Friendship quality and social development. Current Directions in Psychological Science. https://doi.org/10.1111/1467-8721.00157

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.