Principalele moduri de a trata fibromialgia

11 februarie 2018
Fibromialgia este o boală a cărei origine este necunoscută, care provoacă dureri musculoscheletale cronice.

Găsirea unor moduri de a trata fibromialgia constituie una dintre cele mai mari provocări ale medicinei moderne. Momentan cauza acestei boli este necunoscută, ceea ce îngreunează considerabil găsirea unui tratament adecvat.

Un aspect evident este faptul că fibromialgia provoacă neplăceri mari celor afectați. Această boală este celebră datorită durerii generale cronice (în special musculoscheletale) pe care o provoacă.

Până în prezent, oamenii de știință au reușit să determine faptul că fibromialgia are o origine reumatologică. S-a stabilit că durerea produsă de această boală este provocată de un dezechilibru al neurotransmițătorilor. În ceea ce privește tratamentul, singurul lucru clar este că acesta trebuie să aibă acțiuni multiple.

Câteva aspecte de bază despre fibromialgie

Fibromialgia poate fi debilitantă. Cel mai greu de suportat simptom este durerea provocată (mialgia), care este mai intensă și persistă mai mult timp decât o durere obișnuită. În plus, mialgia este difuză și poate afecta simultan mai multe părți ale corpului.

Moduri de a trata fibromialgia și simptomele bolii

Diagnosticarea fibromialgiei nu este simplă. În momentul de față, nu există teste de laborator care să o poată identifica. Pentru a oferi un diagnostic corect, medicii se bazează pe explorarea clinică a pacientului, analizând 18 puncte de presiune.

Simptomele de bază ale fibromialgiei sunt:

 • Oboseală
 • Rigiditate
 • Tulburări de somn
 • Deteriorare cognitivă
 • Depresie și anxietate
 • Tulburări gastrointestinale

Pentru a facilita tratamentul, specialiștii au clasificat fibromialgia în 4 tipuri:

 • Tipul 1: nicio boală asociată nu este prezentă
 • Tipul 2: boli reumatice și autoimune sunt prezente simultan
 • Tipul 3: prezența unor alterări psihopatologice grave
 • Tipul 4: pacienții par să sufere de fibromialgie

Ce moduri de a trata fibromialgia avem la dispoziție?

Următoarele moduri de a trata fibromialgia nu au scop curativ, ele doar alinând starea pacientului. Cu alte cuvinte, aceste tratamente pur și simplu ameliorează simptomele experimentate. Astfel, pacientul își poate îndeplini sarcinile zilnice și are o calitate a vieții cât mai ridicată.

Pe termen scurt, mulți experți recomandă și terapie cognitiv comportamentală. Tratamentele pentru fibromialgie implică mai multe planuri de acțiune. Ele trebuie să vizeze trei aspecte:

 • Gestionarea durerii
 • Creșterea funcționalității
 • Starea psihosocială a pacientului

Educarea pacienților este unul dintre principalele obiective ale medicilor. Dacă cei afectați nu cooperează cu specialist, tratamentul nu are cum să dea randament. Cu cât pacientul este mai implicat, cu atât șansele de succes sunt mai ridicate.

Tratamente farmaceutice pentru fibromialgie

Tratarea fibromialgiei prezintă o componentă farmaceutică. În acest caz, medicii prescriu doze de medicamente analgezice și/sau antiinflamatoare. Produsele cele mai frecvent prescrise sunt tramadolul și paracetamolul.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt mai puțin eficiente în ceea ce privește ameliorarea durerii. De obicei, acestea sunt prescrise ca tratament complementar, aproape întotdeauna doar pe termen scurt.

Alte medicamente neobișnuite prescrise pacienților cu fibromialgie sunt benzodiazepinele, relaxantele musculare, anticonvulsivantele, antidepresivele și steroizii. Și în cazul fibromialgiei, luarea medicamentelor fără prescripție medicală este foarte periculoasă, iar eficiența acestora este limitată.

Activitatea fizică

Mișcarea regulată reprezintă unul dintre cele mai importante moduri de a trata fibromialgia. Pe lângă faptul că starea fizică a pacientului se va îmbunătăți, simptomele experimentate vor fi ameliorate într-un timp scurt.

Mișcarea pe lista de moduri a trata fibromialgia

Exercițiile fizice și sporturile recomandate depind de nevoile personale ale pacientului. Medicul va monitoriza progresul acestuia, recomandând o creștere treptată a intensității activității fizice. Exercițiile aerobice sunt cele mai eficiente împotriva fibromialgiei deoarece măresc performanțele fizice în general.

Înotul și alte forme de hidroterapie și hidrogimnastică au, de asemenea, un efect benefic asupra pacienților cu fibromialgie. Și tehnicile de relaxare precum Tai-Chi sau yoga sunt utile.

Psihoterapia și alte măsuri eficiente

Desigur, în perioada în care urmează tratamentul pentru fibromialgie, pacienții trebuie să aibă o atitudine constructivă față de boala lor. Aceștia sunt adesea irascibili și pot experimenta episoade intense de tristețe sau depresie. Drept consecință, simptomele lor se vor intensifica.

Psihoterapia pe lista de moduri de a trata fibromialgia

Specialiștii recomandă terapia cognitiv comportamentală pentru a contracara aceste efecte negative. Cu ajutorul acestei măsuri, pacientul cu fibromialgie nu se va autoizola, iar relațiile sale interpersonale nu vor avea de suferit.

Nu în ultimul rând, unii pacienți au raportat o îmbunătățire în urma unor sesiuni de acupunctură, a tratamentelor chiropractice și a homeoterapiei. Înainte să adopți asemenea măsuri însă, cere opinia unui medic.

Te-ar mai putea interesa