Probleme tiroidiene: 10 simptome

· 25 ianuarie 2016
Este important să identificați problemele tiroidiene pentru a le combate și a evita complicațiile.

Tiroida este o glandă ce reglează metabolismul organismului. Aceasta determină rata de ardere a caloriilor, valoarea pulsului și este responsabilă de echilibrul hormonal. La maturitate, mulți oameni suferă de probleme tiroidiene ce duc apariția unor afecțiuni, atât fizice cât și emoționale.

Cele mai comune trei probleme tiroidiene sunt hipotiroidismul, hipertiroidismul și nodulii tiroidieni. Deși acestea afectează organismul în mod diferit, au anumite simptome asemănătoare ce ne pot avertiza că ceva nu este în regulă. Iată 10 simptome des întâlnite ale problemelor tiroidiene pe care ar trebui să le cunoașteți:

Oboseala și extenuarea

Dacă după ce ați dormit 8 sau 10 ore noaptea tot vă simțiți obosiți sau vreți să mai dormiți puțin, probabil suferiți de probleme tiroidiene (hipotiroidism). Tiroida joacă un rol important în ceea ce privește nivel de energie, iar extenuarea poate fi un semn că ceva nu merge bine.

Fluctuațiile de greutate

Problemele tiroidiene dau fluctuații de greutate

Glanda tiroidă este responsabilă cu reglarea ratei metabolice, procesul prin care organismul arde caloriile. O creștere bruscă a greutății poate fi un semn al hipotiroidismului, tiroida producând mai puțini hormoni. Dacă scădeți brusc în greutate, probabil că tiroida produce o cantitate prea mare de hormoni, boală numită hipertiroidism.

Problemele tiroidiene afectează buna dispoziție

Dezechilibrele hormonale provocate de tiroidă vă pot afecta și emoțional. Dacă treceți prin stări bruște de anxietate, depresie, schimbări ale dispoziției neașteptate sau sentimente de angoasă, probabil organismul încearcă să vă spună că se întâmplă ceva cu tiroida.

Durerile

Problemele tiroidiene dau dureri de spate

Durerile musculare, articulare sau de tendoane pot fi un semn al dezechilibrelor hormonale și al problemelor tiroidiene.

Dificultățile de reproducere

Dezechilibrele hormonale asociate cu probleme tiroidiene pot provoca dificultăți în conceperea copiilor, dereglări ale ciclului menstrual și lipsa dorinței sexuale.

Senzația permanentă de frig

Glanda tiroidă reglează temperatura corpului și este responsabilă cu menținerea căldurii în organism. Mâinile și picioarele reci pot fi un indiciu că aveți probleme cu glanda tiroidă.

Schimbările pielii, părului și unghiilor

Problemele tiroidiene afectează unghiile

Pielea uscată, căderea părului și unghiile crăpate pot fi un semn al hipotiroidismului. Aceste simptome vor evolua treptat până la gravitate și vor necesita tratament pentru a nu deveni cronice.

Constipația

Activitatea hormonală scăzută a glandei tiroide afectează toate procesele din organism, iar organele au dificultăți în îndeplinirea funcțiilor. La nivelul sistemului digestiv, dezechilibrele tiroidiene se manifestă prin dificultatea absorbției nutrienților din alimente și prin probleme în eliminarea reziduurilor din tractul digestiv. Rezultatul poate fi constipația.

Problemele cognitive

Problemele tiroidiene afectează concentrarea

Adesea, persoanele cu probleme tiroidiene se plâng de pierderea memoriei și de dificultăți în a se concentra. Aceste lucruri apar ca urmare a secreției unei cantități reduse de hormoni tiroidieni.

Vocea și gâtul

Dacă aveți o problemă cu glanda tiroidă, aceasta se inflamează sau crește în mărime. În acest caz pot apărea dureri în gât, răgușeală, indispoziție, inflamarea gâtului sau sforăit.

Ce puteți face în privința acestor simptome?

Tratamente tiroidiene, ecografie

În majoritatea cazurilor, problemele tiroidiene sunt depistate în stadii avansate deoarece simptomele timpurii sunt confundate cu cele ale altor afecțiuni. Este foarte important să conștientizați aceste manifestări ce sunt cheia unui diagnostic precoce. Dacă ignorați problemele tiroidiene, acestea pot duce la probleme de sănătate greu de controlat.

Dacă prezentați semnele premergătoare bolilor tiroidiene, este important să cereți medicului un consult și un examen de specialitate. Dacă aveți și antecedente ale problemelor tiroidiene în familie, vă sfătuim să mergeți la control regulat pentru a vedea dacă tiroida funcționează corespunzător.