Produse ce îți afectează inteligența

În zilele noastre, suntem înconjurați de tot felul de produse ce ne afectează în diferite moduri. Corpul, sănătatea, chiar și inteligența noastră—toate acestea pot fi compromise dacă nu avem grijă de noi înșine. Fie că ceea ce consumi este un aliment, fie că este aerul sau pur și simplu niște publicitate, va avea loc o reacție (directă sau indirectă) în tine tău față de acesta.

Inteligența, de exemplu, este una din cele mai susceptibile facultăți mintale, ea putând fi influențată de diverse afecțiuni. Din acest motiv, considerăm că este important să cunoști câte ceva despre cum anumite produse pot afecta principalele abilități ale minții tale. Privind lucrurile astfel, produsele pe care le consumi ți-ar putea fi fie cel mai bun prieten, fie cel mai mare dușman. Fără doar și poate, există mai multe produse ce ți-ar putea face ravagii în creier, care este cu siguranță unul din cele mai importante și indispensabile organe din corpul tău.

Mai jos îți vom prezenta câteva produse ce îți pot afecta inteligența.

Zahărul

inteligența

Alimentele ce conțin cantități mari de zahăr nu numai că îți vor afecta silueta, ci și ceva mult mai important: creierul. În consecință, dacă consumi astfel de produse, te poți trezi atât cu un deficit de atenție, cât și cu probleme legate de inteligența ta.

Atunci când consumi alimente bogate în zahăr, efectele neurologice negative se instalează foarte repede. Printre acestea se pot număra dificultăți de a învăța la școală sau tulburări ale capacității tale de memorare. Acest subiect este, cu siguranță, unul foarte delicat, pe care nu trebuie să-l ignori—așa cum știm bine cu toții, nimeni nu vrea să aibă astfel de probleme estetice sau de sănătate.

Nicotina

spray-de-nicotină

Nicotina este un alt produs ce îți poate afecta în mod iremediabil inteligența. Deși nu este propriu-zis un aliment, multe persoane consumă nicotină în diverse forme în zilele noastre. Aceasta poate restricționa fluxul sanguin la nivelul creierului (ce este, după cum bine știm, indispensabil organismului nostru), provocându-ți leziune cerebrale.

În plus, nicotina mai poate cauza numeroase alte probleme, iar unele dintre acestea poate te vor surprinde:

  • Respirația urât mirositoare, ce-ți poate strica o întâlnire cu cineva de care îți place
  • Îmbătrânirea prematură, ce te va facă să arăți mai puțin atrăgător/atrăgătoare din punct de vedere estetic
  • Cancerul la plămâni, ce poate rezulta într-o moarte timpurie
  • Afectează neurostransmitatorii prin constricția vaselor de sânge mici ce ajută la buna funcționare a creierului

Junk food

6-motive-pentru-care-să-eviți-junk-food-urile

Studii recentă arată că alimentele ce intră în categoria junk food afectează funcționarea normală a creierului. Acestea provoacă schimbări în structura chimică a creierului și, în absența unei diete corespunzătoare, pot duce la apariția depresiei sau chiar a anxietății.

Acest timp de alimente blochează producția unei substanțe numite dopamină, a cărui rol este să ne dea o senzație de liniște și mulțumire, foarte importantă pentru bunăstarea noastră. În plus, dopamina este strâns legată de sistemul nostru cognitiv, ceea ce înseamnă că atunci când producția normală a acesteia este afectată, putem resimți dereglări și la nivelul memoriei sau a capacității de a învăța.

Alimentele semipreparate

Asemenea alimentelor procesate, alimentele semipreparate îți pot deteriora sistemul nervos central dacă le consumi în exces. Te-ai putea trezi cu tulburări degenerative ale creierului, inclusiv cu boala Alzheimer.

Și nu uita!

Ca încheiere, vrem să-ți amintim că este foarte important să ai grijă ce mănânci, pentru că asta va provoca mereu o reacție în organismul tău, atât în interior cât și la exterior. Asta înseamnă că, dacă nu consumi produsele potrivite, ți-ai putea compromite atât aspectul fizic cât și funcționarea corectă a mai multor organe din corpul tău. Este important să ai obiceiuri sănătoase, cum ar fi să ții o dietă echilibrată sau să mergi în mod regulat la medic pentru un control ca să fii sigur(ă) că totul este în regulă.

Te-ar mai putea interesa