85% din produsele de igienă feminină conțin glifosat

Pentru a te feri substanțele toxice, poți opta pentru produse fabricate din bumbac organic sau care nu conțin materiale periculoase pentru sănătate

De ani buni, multe companii din întreaga lume au lansat pe piață o varietate de produse de igienă feminină, printre care tampoane, absorbante, loțiuni și săpunuri intime.

Deși aceste produse îți oferă mai mult confort și siguranță în timpul menstruației, se pare că nu toate sunt chiar benefice – de fapt, unele din ele conțin substanțe dăunătoare pentru sănătate. 

Administrația de Alimente și Medicamente (Food and drug Administration – FDA) și industria de produse de igienă feminină erau conștiente de faptul că între sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, mai bine de 50 de femei din Statele Unite au decedat în urma unor infecții asociate cu utilizarea tampoanelor.

În ciuda acestor evenimente tragice, atât FDA cât și industriile producătoare au încercat să diminueze importanța acestor incidente, dând de înțeles că sunt doar niște „zvonuri”.

În timp ce consumatorii au continuat să folosească aceste produse fără nicio grijă, cercetările științifice au dezvăluit că sunt, într-adevăr, dăunătoare, deoarece fibrele sintetice din care multe dintre ele sunt confecționate pot conține bacterii mortale – unele chiar eliberează chimicale care pot fi toxice.

Cercetătorii au descoperit că tampoanele ultra-absorbante Rely de la Procter and Gamble erau cele mai periculoase. Compania a ignorat plângerile consumatorilor privind acest produs timp de mulți ani.

În cele din urmă, în 1975, reprezentanții Procter and Gamble au făcut o declarație publică în care au recunoscut că tampoanele produse de ei pot fi foarte dăunătoare, întrucât materialul din care sunt fabricate conține substanțe carcinogene și că utilizarea lor prelungită poate distruge flora vaginală. 

Unele produse de igienă feminină sunt periculoase

După câțiva ani, în 1980, comercializarea lor a fost în sfârșit interzisă și au fost scoase de pe piață, însă multe femei rămăseseră deja cu peobleme de fertilitate și chiar histerectomii.

Încă mai există motive de îngrijorare

Dacă sunteți la curent cu majoritatea subiectelor de țin de sănătate, știți deja că în ultimii ani substanțele toxice din tampoanele clasice a devenit o chestiune de interes major.

Statitisticile arată că numai în Statele Unite mai bine de 38.000 de tone de pesticide sunt folosite în fiecare an pentru a stropi 5,8 milioane de hectare de bumbac.

Și de parcă nu ar fi de ajuns, în timpul procesului de albire, peste bumbac se adaugă chimicale toxice, cum ar fi hidrocarburile clorurate, care conțin dioxină, una dintre cele mai toxice substanțe de pe fața pământului.

85% din produsele de igienă feminină conțin glisofat

Tampoanele și absorbntele sunt produse de igienă feminină

În anul 2015, s-a descoperit că produsele de igienă feminină continuă să prezinte numeroase pericole pentru sănătatea femeilor, în general.

O substanță numită glisofat, aceeași care se află în compoziția popularului erbicid „Roundup” al companiei Monsanto se găsește și în bumbacul modificat genetic care se folosșete pentru confecționarea a mai bine de jumătate din produsele de igienă feminină.

O echipă de cercetători de la Universitatea Națională din La Plata (Spania), condusă de Damian Marino, a făcut publice rezultatele celor mai recente studii realizate:

Au găsit urme de glisofat în 85% dintre produsele de îngrijire personală și igienă feminină care conțin bumbac – aceleași produse care umplu rafturile magazinelor și farmaciilor.

Studiile s-au bazat pe examinarea produselor aflate în regiunea La Plata: tampoane, absorbante, și alte produse de îngrijire intimă, vată, tifon și multe altele.

Rezultatele analizei au dezvăluit că 85% din ele conțineau glisofat și 62% urme de AMPA (un derivat al glisofatului). 

„Aceste descoperiri ne-au surprins foarte tare”, a declarat dr. Medardo Avila Vasquez, unul dintre cercetătorii principali implicați în acest studiu.

Ne concentraserăm atenția asupra prezenței glisofatului în alimente, dar nu ne-am gândit că aceste produse care se folosesc în aproape toate spitalele și cabinetele medicale din țară pentru tratarea pacienților ar putea fi contaminate cu o cunoscută substanță cancerigenă. Sunt necesare măsuri imediate în această situație. 

Există și produse alternative de igienă feminină?

Cupa menstruală este un produs alternativ de igienă feminină

Deși ideal ar fi să renunațați să mai folosiți produsele enumerate anterior, știm că este greu să faceți acest lucru, din cauza ușurinței și confortului pe care îl asigură acestea multor femei în perioda menstruației.

Pentru a nu vă expune riscurilor asociate substanțelor toxice prezente în cele mai comune produse de pe piață, o opțiune bună ar fi să le alegeți doar pe cele fabricate din bumbac organic sau care nu conțin substanțe periculoase, cum ar fi cupa menstruală sau absorbantele refolosibile.

În plus, specialiștii recomandă să aveți mare grijă să protejați flora vaginală și celelalte bacterii naturale care apără vaginul de factori dăunători și să evitați produsele sau curățarea agresivă a acestei zone sensibile, optând pentru o spălare delicată, cu o fricțiune ușoară.

Te-ar mai putea interesa