Psoriazisul: 7 modalități de a-l combate

· 25 octombrie 2016
Persoanele care au ocazia de a înota frecvent în mare au observat că apa le ajută să combată psoriazisul și să își mențină părul și pielea în stare optimă. 

Psoriazisul este o boală de piele care provoacă roșeață, exfoliere, inflamații și durere sau mâncărimi pe anumite părți ale corpului, cum ar fi coatele, genunchii sau scalpul.

În cazul persoanelor afectate, reînnoirea celulelor pielii se produce foarte rapid, drept pentru care acestea se acumulează la suprafață și duc la apariția simptomelor neplăcute enumerate mai sus.

În articolul de azi, îți prezentăm 7 modalități naturale și eficiente de a combate definitiv psoriazisul. 

1. Detoxifierea

Detoxifierea organismului poate combate psoriazisul

De obicei, persoanele afectate de psoriazis au pielea supraîncărcată cu toxine. 

Tocmai de aceea este important să îți cureți măcar o dată pe an ficatul, rinichii și intestinele, organele responsabile de eliminarea toxinelor din organism. Detoxifierea eliberează pielea de această „povară.”

Există diverse suplimente pentru detoxifierea organismului în magazinele naturiste: ceaiuri, siropuri, etc. Alege-l pe cel care se potrivește cel mai bine stilului tău de viață.

În timpul unei cure de detoxifiere, este foarte important să bei multă apă pe parcursul întregii zile și mai ales pe stomacul gol, pentru a asigura funcționarea optimă a intestinelor.

O cură de detoxifiere poate dura între 15 zile și o lună. Ideal ar fi să urmezi două cure pe an: una primăvara și una toamna.

2. Reglarea tranzitului intestinal

Intestinele sunt strâns legate de sănătatea pielii și de sistemul imunitar, influențând în mod direct psoriazisul. Prin urmare, trebuie să tratezi orice tulburare intestinală.

Iată ce remedii pot fi utile pentru a combate cele mai frecvente nereguli:

  • Constipație: semințe de in și cele de chia care au stat la înmuiat înainte de a fi consumate, prune uscate, kiwi, mere nedecojite, apă de mare.
  • Diaree: ceai verde, cărbune din diferite surse vegetale, argilă albă pentru consum.
  • Alternanță între constipație și diaree: kuzu, tărâțe de psyllium, agar agar.

3. Eliminarea produselor lactate și a glutenului

Psoriazisul poate fi asociat cu intoleranța la gluten

Psoriazisul are legătură și cu alimentația, mai ales dacă suferi de o anumită intoleranță.

Persoanele care au psoriazis pot suferi de o intoleranță alimentară fără să-și dea seama, deoarece confundă simptomele acesteia cu alte tulburări, cum ar fi migrenele, durerile de cap, indigestia, problemele intestinale, anxietatea și așa mai departe.

Cele mai frecvente intoleranțe alimentare sunt legate de consumul de gluten (o substanță prezentă în cereale precum grâul) și lactoză (care se găsește în lapte).

Îți recomandăm să elimini aceste produse din dietă timp de o lună, pentru a observa dacă există vreo îmbunătățire în cazul psoriazisului. 

4. Controlarea porțiilor de mâncare

Anumite persoane au remarcat că pot combate în mod eficient psoriazisul dacă respectă o condiție foarte simplă: controlarea porțiilor de mâncare.

Asta înseamnă că nu trebuie să mănânci mai mult decât este nevoie. Oprește-te din mâncat atunci când ai ajuns în acel punct în care ai putea să mai mănânci un pic, dar te simți sătul.

Pentru a reuși acest lucru, o soluție este să prepari în fiecare zi un tip de mâncare diferit, fie prin combinarea mai multor alimente, fie prin alegerea unui singur ingredient. În plus, trebuie să mănânci doar atât cât ți-ai pus în farfurie.

Mănâncă încet, mestecând și savurând fiecare înghițitură. La final, poți să bei un ceai digestiv.

5. Apa de mare combate psoriazisul

Apa de mare poate face minuni, atât aplicată local, cât și ingerată. Persoanele care au ocazia să înoate în mare au remarcat toate beneficiile oferite de această apă care combate psoriazisul și îmbunătățește sănătatea firului de păr.

Dacă nu poți să adopți acest obicei în zona în care locuiești, fă rost de niște apă de mare pe care să o aplici local pe piele, folosind o sticlă cu pulverizator cel puțin o dată pe zi.

Poți să o cumperi și pentru a o folosi la gătit (se găsește în anumite magazine), înlocuind sarea.

6. Băile cu lemn dulce

Băile cu lemn dulce combat psoriazisul

Dacă ai nevoie de un remediu mai eficient împotriva psoriazisului, poți să faci o baie într-o infuzie concentrată de lemn dulce, o plantă cu efecte antiinflamatoare și analgezice. De fapt, lemnul dulce este considerat un cortizon natural. 

Apa trebuie să fie fierbinte, dar suportabilă. Stai în baie cel puțin o jumătate de oră.

7. Suplimentele pentru psoriazis

Există trei suplimente principale care combat psoriazisul:

  • Drojdia de bere: curăță pielea în profunzime și este bogată în vitamine și minerale.
  • Uleiul de semințe de in: acest ulei vegetal este bogat în acizi grași esențiali.
  • Urzica: această plantă are proprietăți detoxifiante pentru piele. Poți să o consumi proaspătă sau uscată, sub formă de capsule sau de ceai.