Reconstrucția coloanei vertebrale cu microfibre

3 noiembrie 2017
Un nou studiu a demonstrat că microfibrele susțin regenerarea celulelor coloanei vertebrale.

Reconstrucția coloanei vertebrale cu microfibre ar putea fi posibilă în curând. Cercetătorii din Statele Unite au descoperit un mod inedit de a regenera neuronii maturi din coloana vertebrală a rozătoarelor.

Cercetările lor au demonstrat că celulele gliale, cele mai răspândite elemente din cadrul sistemului nervos, pot fi transformate în celule mai simple. Aceste celule noi devin apoi neuroni maturi.

Regenerarea neuronilor maturi este o realizare importantă, ce ar putea crește eficiența tratamentelor la care pacienții cu leziuni vertebrale sunt nevoiți să apeleze.

Chun-Li Zhang, unul dintre cercetătorii care au luat parte la studiu, a afirmat că el și colegii săi au pus bazele unui nou tratament regenerativ pentru leziunile vertebrale. Regenerarea celulară va putea fi utilizată pentru a crea noi neuroni la nivelul măduvei spinării lezate.

Dacă descoperirile echipei lui Zhang vor fi confirmate și de alte studii, în curând medicii vor putea folosi propriile celule gliale ale pacienților pentru a-i trata. Astfel, aceștia nu vor mai fi nevoiți să se supună unui transplant sau terapiei imunosupresoare.

Leziunile coloanei vertebrale

Tratament ce face posibilă reconstrucția coloanei vertebrale

Lezarea coloanei vertebrale poate cauza daune ireversibile la nivelul rețelelor neuronale din această regiune. În cele mai grave cazuri, funcțiile motorii și senzoriale sunt compromise.

Este important de reținut că nu este nevoie ca o coloană vertebrală să piardă o secțiune întreagă pentru a nu mai funcționa corect. Deseori măduva acesteia rămâne intactă după o leziune.

Oricât de greu de crezut ar părea, leziunile coloanei vertebrale nu sunt întotdeauna consecința accidentării spatelui sau a gâtului. Discurile din interiorul vertebrelor se pot rupe, se pot declanșa anumite boli și nu numai. De fapt, ne lovim frecvent la spate și la gât, dar coloana noastră vertebrală nu este afectată.

Subvenții către Centrul Național pentru Paraplegici

Spitalul Național pentru Paraplegici se află în Toledo (Spania) și este finanțat parțial de Serviciul de Sănătate pentru Castilla-La Mancha. Această instituție a primit milioane de euro de la Comisia Europeană, bani folosiți pentru a realiza proiecte ca reconstrucția coloanei vertebrale cu microfibre, numite neurofibre.

Proiectul implică studierea și proiectarea unor microfibre biofuncționale care pot fi folosite pentru a trata leziunile coloanei vertebrale.

Modul în care neurofibrele vor face posibilă reconstrucția coloanei vertebrale

Reconstrucția coloanei vertebrale lezate este o minune medicală

Acest proiect a fost unul dintre cele 12 selectate din mai bine de 200 de propuneri trimise la Programul European pentru Tehnologiile Viitoare și Emergente. Dr. Jorge Eduardo Collazos este directorul și coordonatorul proiectului realizat de 7 echipe de cercetători din 6 țări europene.

Dr. Collazos este și directorul Laboratorului pentru Reparare Neuronală și Biomateriale din cadrul Spitalului Național pentru Paraplegici.

  • Proiectul neurofibrelor se va desfășura pe o perioadă de 4 ani, din ianuarie 2017 până în decembrie 2020.
  • Proiectarea unor dispozitive sigure și eficiente din punct de vedere biologic necesită susținere electroactivă pentru regenerarea sistemului nervos central și activarea circuitelor neuronale din interiorul coloanei vertebrale propriu-zise.

Acest proiect implică 2 tipuri de cercetări. Pe de o parte, echipa de cercetători încearcă să îmbunătățească proprietățile microfibrelor. Pe de altă parte, ei studiază utilitatea acestei noi tehnologii pentru a promova dezvoltarea neuronală.

Totodată, coordonatorii proiectului afirmă că se vor concentra asupra:

Participarea medicilor chirurgi este esențială. Aceștia vor fi nevoiți să inventeze noi tehnici chirurgicale complexe.

Neuroprotezele din microfibre

Cu ajutorul acestor noi microfibre, cercetătorii vor putea crea neuroproteze mai eficiente, pe care le vor insera în coloana vertebrală a pacienților.

Printre cele mai mari avantaje ale acestor noi tratamente se numără o sensibilitate crescută în ceea ce privește stimularea și primirea semnalelor de la neuroni prin intermediul electrozilor de metal. În plus, pacientul va experimenta mai puține reacții adverse.

Nu în ultimul rând, microfibrele au, cu siguranță, multe alte utilizări pe care încă nu le-am descoperit. De asemenea, pe lângă a susține reconstrucția coloanei vertebrale prin regenerarea țesuturilor, acestea activează transformarea celulelor gliale în neuroni.

Te-ar mai putea interesa