Relații toxice pe care ar trebui să le eviți

· 26 decembrie 2015
Dacă persoana iubită te face mereu să te simți vinovat/ă și nu te respectă, ar fi mai bine să te distanțezi de ea.

Să vorbim despre relații toxice. Sigur poți ghici ce sunt acestea. Este posibil chiar să fi fost implicat/ă în mai mult de una de-a lungul vieții, așa că știi cât de mari sunt daunele fizice și psihice pe care ți le poate provoca o persoană care își pune propriile nevoi mai presus de ale tale.

Cu toate acestea, întotdeauna se petrece un lucru ciudat când vine vorba de relațiile toxice: știi ce sunt, dar nu îți dai seama când ești chiar tu protagonistul uneia dintre ele. De ce? Pentru că ești mult prea implicat din punct de vedere emoțional. Dragostea și afecțiunea te pot orbi uneori, așă că nu mai ești capabil să vezi adevărul într-o anumită situație.

Tocmai de aceea vrem să vorbim astăzi despre șase tipuri de relații toxice pe care fiecare dintre noi le poate identifica și evita, stabilind o serie de limite menite să ne protejeze. Trebuie să menționăm, de asemenea, că nu ne referim numai la relațiile amoroase, de cuplu: poți să ai și prieteni toxici, precum și membri ai familei.

Să începem.

1. Relații în care numai o persoană deține controlul

Relații toxice: tristețe

Uneori este ușor să te lași dus de val și să-i permiți partenerului tău să ia toate deciziile importante – să devină responsabil pentru tot ceea ce faci. Te gândești că în acest fel are grijă de tine. Dar, trebuie să fii atent/ă. Dacă persoana respectivă deține mereu controlul, va veni o zi în care va începe să hotărască în numele tău.

Nu lăsa acest lucru să se întâmple. Indiferent că vorbim despre o relație amoroasă sau de prietenie, este necesar să existe un echilibru al intereselor și implicării. Când unul din voi face mai mult decât celălalt sau ia decizii în numele amândurora, încep să apară probleme.

2. Persoane care își pun propriile nevoi mai presus de ale tale

Relații toxice cu familia

„Doar că eu prefer așa – așa îmi place mie – am nevoie – sper că și tu…” Persoanele care inserează mereu pronumele personal „eu” și toate variantele acestuia în propozițiile rostite au, fără îndoială, unele dintre cele mai nocive personalități, putând crea exemple clasice de relații toxice.

Indivizii care nu sunt capabili să vadă nimic dincolo de universul lor limitat, nu pot aduce fericire altor oameni. Nici nu îți pot oferi respectul pe care îl meriți. Reține acest lucru!

3. Cei care nu au încredere în nimeni

Relații de dragoste

Persoanele care nu pot oferi încredere și înțelegere sunt lipsite și de deschiderea emoțională necesară pentru a da dovadă de respect, compasiune și empatie în relațiile interumane. Lipsa încrederii poate duce la gelozie și neînțelegeri manifestate prin certuri constante ce îți răpesc treptat stima de sine. Este un cerc vicios din care ar fi bine să te desprinzi.

4. Relații bazate pe manipulare și șantaj emoțional

Relații toxice: daune emoționale

„După tot ce am făcut pentru tine, acum refuzi să faci acest lucru pentru mine?” „Dacă m-ai iubi cu adevărat, ai fi aici cu mine – deci, probabil mă urăști.” Dacă ai auzit vreodată aceste cuvinte, știi cât de dureroase sunt, mai ales când sunt rostite de un om care susține că te iubește.

Dar nu te lăsa amăgit/ă. Dacă o persoană recurge la șantaj și manipulare emoțională, înseamnă că nu te iubește cu adevărat, nu te respectă și nu te înțelege. Este un semn clar al unei relații toxice.

5. Relații bazate pe minciuni

Relații toxice: ceartă

Unii oameni sunt mincinoși patologici. Mint pentru a-și atinge scopurile, pentru a deține controlul absolut în lumea pe care și-au construit-o și pentru a se impune în relațiile cu cei din jur.

Un astfel de om îți spune că te iubește, că ești cel mai bun lucru care i s-a putut întâmpla. Însă în loc să îți demonstreze această dragoste, te rănește și te umilește cu orice ocazie. În cele din urmă, minciunile vor ieși la iveală, iar pe unele le vei ierta. Dar pe termen lung, vei avea mereu de suferit din cauza lor. Evită această situație.

6. Relații bazate pe victimizare

Relații bazate pe victimizare

Acesta este un tip foarte frecvent de relații nocive, atât în cadrul unui cuplu, cât și al familiei. Pozând în victimă, o persoană poate câștiga numeroase beneficii – să îți atragă atenția sau să te facă să te simți vinovat/ă pentru a-și întări influența asupra ta și a te domina.

Mereu pleci când am cea mai mare nevoie de tine.” „În weekendul ăsta am fost bolnav, iar tu nu m-ai sunat – e clar că ai alte priorități.” Dacă îți sunt cunoscute aceste formulări, știi câte sentimente dureroase provoacă; un amestec de furie, rușine și frică.

În concluzie, știm cu toții că există numeroase relații toxice, dar cum ne putem apăra de astfel de comportamente?

Ai grijă să stabilești întotdeauna niște limite. Exprimă-ți în mod clar nevoile și așteptările. Partenerul trebuie să înțeleagă că dragostea nu se poate obține cu forța și că nu poți întotdeauna să pui nevoile sale mai presus de ale tale. A iubi înseamnă a respecta și a înțelege.

Dacă recunoști unele din semnele prezentate mai sus în propria ta relație și dacă partenerul se comportă în acest fel, poate că ar fi bine să te distanțezi de el. Fă asta pentru sănătatea ta fizică și psihică.