Ce se întâmplă când închei o relație toxică? - Doza de Sănătate
 

Ce se întâmplă când închei o relație toxică?

Nu vei fi complet liniștit după ce decizi să închei o relație toxică. Așadar, ultimul lucru pe care ar trebui să-l faci este să începi o nouă relație, în special dacă încerci să umpli golul lăsat de cea precedentă.
Ce se întâmplă când închei o relație toxică?

Ultima actualizare: 25 februarie, 2021

O relație toxică te epuizează, îți lezează identitatea și îți diluează stima de sine. O relație toxică îți distorsionează conceptele fundamentale privind dragostea adevărată, respectul nobil și conviețuirea armonioasă. Știm că este la modă să descriem anumite relații ca fiind „toxice”. Multe persoane folosesc acest termen în mod excesiv pentru a descrie diverse comportamente abuzive, dăunătoare sau manipulatoare.

Însă este necesar să analizăm cu atenție o relație înainte de a o descrie ca fiind toxică. Uneori, un anumit comportament poate fi cauzat de o problemă diferită care trebuie tratată într-un mod anume.

Ideea este că trebuie să avem mare grijă cum etichetăm lucrurile. Există oameni complecși și cel mai mulți dintre noi avem relații complicate. Uneori însă, o persoană poate deveni epicentrul tuturor problemelor și al abuzurilor emoționale, fizice și psihologice. Aceasta este adevărata esență a unei relații toxice.

Dacă ai trecut și tu prin această experiență și ai reușit să închei relația respectivă, știi că acest proces nu este deloc ușor. Mai presus de toate, trebuie să clarificăm un lucru important. Faptul că închei o relație toxică nu îți oferă o bunăstare sau fericire imediată. Este nevoie de timp. Procesul nu este nici ușor, nici rapid.

După ce închei o relație toxică, rămâi cu răni sufletești

Cuplu aflând ce înseamnă să închei o relație toxică

Imaginează-ți pentru o clipă o persoană care este dusă de mână printr-o pădure deasă plină de ramuri și ruguri. Această persoană îi îngăduie celeilalte să o conducă prin acest loc deoarece are încredere în ea. Cu toate acestea, persoana despre care vorbim știe că drumul este obositor, respiră greu, iar crengile îi rănesc pielea. Nimic din ce vede în jurul ei nu este frumos sau îmbucurător.

În cele din urmă, această persoană decide să dea drumul mâinii care o purta prin pădure și să se îndepărteze. Face acest lucru pentru a se simți liberă, pentru a-și regăsi fericirea și pentru a lăsa cealaltă persoană să meargă înainte singură, pe o altă potecă. În acele momente, sentimentele care o încearcă sunt intense și contradictorii:

  • Persoana respectivă abia se mai recunoaște pe ea însăși. În urma acestei călătorii traumatizante, a rămas cu cicatrici sau răni deschise.
  • Se simte epuizată. Îi vine greu să respire și singura sa opțiune este să stea nemișcată și tăcută pentru un timp pentru a-și reveni.
  • Se simte pierdută. S-a oprit într-un loc necunoscut din pădure și nu știe pe ce drum să o apuce.

După ce închei o relație toxică, te simți ușurat, fără îndoială. Însă senzația de bunăstare nu este imediată.

Pe moment, simți nevoia să te retragi, să îți identifici rănile, să reflectezi și să te gândești cine ești și ce ai vrea să faci cu viața ta.

Vindecare și refugiu

Ultimul lucru pe care ar trebui să îl faci după ce închei o relație toxică este să îți cauți refugiul într-un alt partener.

  • Nu te poți vindeca dacă începi imediat o altă relație. Această alegere nu este sănătoasă și nici terapeutică.
  • Nimeni nu poate să îți vindece rănile, să fie anestezicul tău sau remediul care să te facă să uiți.
  • Cel mai bine este să îți acorzi un răgaz pentru a parcurge această călătorie interioară. Ai nevoie de timp pentru a-ți recupera stima de sine, a-ți repara identitatea, a-ți hrăni speranța și a învăța să ai încredere în tine însuți.

Trebuie să renunți la ură, frică și frustrări pentru a deveni o persoană mai puternică.

  • Chiar dacă nu îți face plăcere, este necesar să treci printr-o perioadă concretă de „doliu”. În cadrul acesteia, trebuie să-ți canalizezi furia și să dezvolți treptat o atitudine rezilientă. Trebuie să înțelegi că meriți o viață frumoasă.

Numai atunci când vei reuși să te iubești din nou pe tine însuți vei fi pregătit să găsești persoana potrivită.

Demnitatea mea nu acceptă negocieri sau alte relații toxice

Femeie relaxându-se în sufragerie

Ai întâlnit probabil măcar o persoană care, după ce a încheiat o relație toxică, a început alta. Căderea în capcana aceleiași dinamici abuzive și obositoare se întâmplă mai des decât crezi.

  • Ține minte: este necesar să îți întărești stima de sine și să nu uiți că demnitatea ta nu poate fi vândută, cumpărată sau negociată. 
  • Este foarte important să fii conștient de faptul că meriți tot ce este mai bun. A iubi nu înseamnă a suferi și este de preferat să fii singur și împăcat, decât implicat într-o relație de dragoste nebunească, egoistă și distrugătoare.

În concluzie, trebuie să clarificăm un aspect important. Faptul că închei o relație toxică nu îți oferă o fericire imediată. Trebuie să te vindeci pe tine însuți, stima de sine și demnitatea ta pentru a nu începe alte relații distrugătoare. Asigură-te că această experiență te ajută să spui nu pentru totdeauna relațiilor toxice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Amor, Pedro Javier, et al. “Variables psicosociales y riesgo de violencia grave en parejas con abuso de sustancias tóxicas y maltrato previo [Psychosocial variables and risk of severe violence in couples with substance abuse and previous maltreatment].” Acción Psicológica 9.1 (2012): 3-18.
  • Gayá, Verónica. “Acoso y Maltrato: La invisibilidad del origen es el gran problema de las relaciones tóxicas.” El siglo de Europa1145 (2016): 44-45.
  • Glass, Lillian. Relaciones tóxicas: 10 maneras de tratar a las personas que te complican la vida. Paidós, 1997.
  • Ross, Gregorio Armañanzas. Relaciones tóxicas: acoso, malos tratos y mobbing. Ediciones Eunate SL, 2013.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.