Relațiile lichide: legături fragile dintre oameni

Relațiile lichide se remarcă prin fragilitatea lor. Legăturile create între oameni se dizolvă, se rup la primul conflict sau cu orice scuză. 

Relațiile lichide pot fi prezente atât în cuplu, cât și între prieteni sau în familie. Ce au în comun? Durează o anumită perioadă de timp, ceea ce înseamnă că se încheie mai curând decât ne-am fi așteptat.

Societatea s-a schimbat și noi odată cu ea. În trecut, legăturile dintre oameni erau mai puternice și mai durabile. Fără să ne dăm seama, stabilim acum numai relații lichide care, mai devreme sau mai târziu, se destramă.

Relațiile lichide în societate

Aventuri, amăgiri, dependență emoțională – toate aceste elemente pot „otrăvi” sau distruge o relație. Astfel, deznodământul este întotdeauna unul nefericit.

Relațiile lichide se destramă ușor

Legăturile pe care le stabilim cu cei din jur se rup mai devreme sau mai târziu și se transformă în amintiri. Problema este că în acele momente trebuie să facem față unei realități crunte: am rămas singuri.

Dar cum ajunge o relație să fie „lichidă?” În ziua de azi, suntem forțați să ne satisfacem nevoile cât mai repede posibil. După îndeplinirea fiecărui obiectiv, trecem rapid la următorul. Poate părea un comportament egoist sau superficial, însă mulți oameni îl adoptă în viața de zi cu zi.

Trebuie menționat, de asemenea, că multe persoane se tem de ideea de „pentru totdeauna.” Vrem să ne bucurăm de viață și de tot ce ne oferă aceasta, iar faptul că ne legăm de o altă persoană ne strică planurile. Mulți oameni se feresc de responsabilitățile pe care le impune o căsnicie sau aducerea pe lume a unui copil.

Relațiile lichide se pot datora și fricii de a-ți asuma responsabilități

Poate că aceste persoane nu sunt pregătite să se așeze la casele lor sau pur și simplu vor să fie libere, fără să se încarce cu datorii și responsabilități. Însă întotdeauna avem un preț de plătit, iar în cazul de față, acesta poate fi destrămarea unor relații.

Știm ce vrem?

Poate simți că nu te identifici cu acest tip de relație, dar societatea ne împinge în această direcție în mod direct sau indirect. Potrivit spuselor sociologului și filozofului polonez Zygmunt Bauman, ne simțim presați să ne adaptăm rapid la o societate în continuă schimbare. Trebuie să fim flexibili, să ne adaptăm și să ne obișnuim cu aceste transformări.

Însă relațiile lichide pot avea și alte cauze. Bauman susține că tindem să dezvoltăm o „identitate lichidă” cu o parte exterioară solidă pe care o purtăm ca pe o armură. Din afară, acest strat protector pare masiv și rezistent, dar persoana din interior este fragilă, slăbită și sfâșiată.

Relațiile lichide se pot datora și unei identități lichide

Fiind supuși atâtor schimbări, este greu să menținem relații solide. Avem nevoie de consecvență și stabilitate în viețile noastre pentru  a evita aceste legături fragile. Însă acest lucru este aproape imposibil în vremurile noastre.

Rețelele de socializare exercită o influență majoră în ceea ce privește această nouă modalitate de formare a relațiilor. Te-a preocupat vreodată numărul de prieteni pe care îi ai pe Facebook? Ai urmărit conturile anumitor persoane pe Twitter doar ca și ele să îl urmărească pe al tău?

După cum poți observa, cantitatea este considerată mai importantă decât calitatea, iar această preferință se reflectă și în relațiile adevărate. Tinerii vor să ducă o viață lejeră, schimbându-și rapid prietenii și relațiile și uitând de importanța conceptului de „familie.”

Relațiile devin conexiuni

Relațiile lichide sunt fragile și temporare

Persoanele care stabilesc relații lichide știu că nu pot să-și facă planuri pe termen lung. Schimbările constante din viața de zi cu zi implică transformări majore. Tocmai de aceea nu își iau angajamente și le este teamă de propriile sentimente.

Acești oameni știu că sentimentele provoacă dependență și nu vor să cadă în această capcană. În plus, sunt conștienți de faptul că „are balta pește” și le vine ușor să înlocuiască un om cu altul.

În baza tuturor acestor aspecte, putem spune că oamenii au mai degrabă tendința de a stabili conexiuni, și nu relații. Nu ne dedicăm în totalitate acestor legături fragile și știm că se vor încheia mai devreme sau mai târziu.

Relațiile lichide sunt și un produs al lumii moderne

Cum putem pune capăt acestei situații? Putem să creăm din nou relații solide, ca în trecut? Este important de menționat că nu toate persoanele sunt adepte ale „lichidității moderne.” Însă dacă simți că te regăsești și tu în descrierile de mai sus și vrei să schimbi acest lucru, îți oferim trei sfaturi utile:

  1. Consolidează-ți propria identitate. Stabilește o legătură cu sinele tău și descoperă ce îți dorești și de ce ai nevoie cu adevărat. Astfel, vei deveni mai sincer și mai autentic.
  2. Schimbă-ți perspectiva. Întreabă-te dacă pui mai mult preț pe cantitate sau pe calitate. În acest fel, vei reuși să-ți schimbi perspectiva asupra vieții.
  3. Învață să îți iei angajamente. Angajamentul și responsabilitățile nu trebuie să fie un lucru negativ. Asumă-ți un risc și dedică-te în totalitate unei relații. Nu-ți face griji și nu-ți fie teamă. Numai dacă riști, poți să câștigi.

Relațiile lichide fac parte și din realitatea ta? Ce crezi despre ele? Chiar dacă par total negative, adevărul este că toate alegerile noastre prezintă atât aspecte pozitive, cât și negative. În orice caz, decizia de a stabili relații solide în defavoarea legăturilor fragile stă doar în mâinile tale.

Te-ar mai putea interesa