Remedii terapeutice cu oțet de mere - Doza de Sănătate
 

Remedii terapeutice cu oțet de mere

Ca să scăpați de usturimea în gât sau ca să calmați tusea, este de ajuns să faceți gargară cu puțin oțet de mere la temperatura camerei. Puteți distruge virușii cu ajutorul acestui antiseptic puternic.
Remedii terapeutice cu oțet de mere

Ultima actualizare: 14 august, 2023

Probabil credeți că puteți folosi oțet de mere doar ca să dați gust salatelor sau mâncărurilor, dar el poate fi folosit ca remedii terapeutice, poate unele pe care nu vi le-ați imaginat niciodată, dar care merită cu siguranță atenția voastră.

Suntem siguri că toată lumea are acest produs natural acasă. În caz contrar, sigur veți merge să cumpărați unul după ce veți citi acest articol.

În cele ce urmează, veți afla câteva remedii uimitoare cu oțet de mere, un tonic care a devenit foarte popular în ultimii zeci de ani. În anii ’50, Dr. Jarvis a publicat o carte despre beneficiile acestui produs care, până atunci, fusese folosit doar la salate. Datorită cercetărilor efectuate, s-a putut demonstra o serie de remedii și numeroase aplicații numeroase pentru incredibilul oțet de mere.

Oțet de mere – întrebuințări (în afară de condiment)

Pentru slăbit

Da, așa este. Puteți slăbi cu oțet de mere; poate arde grăsimea de pe abdomen și din jurul taliei datorită acidului acetic pe care îl conține. Încă se mai efectuează cercetări în acest sens, dar sigur puteți folosi oțet de mere în alimentație pentru a avea rezultate mai bune în lupta cu kilogramele.

Ca să beneficiați de proprietățile lui, trebuie să amestecați două linguri cu oțet într-un pahar cu apă și să beți o dată pe zi. Dacă vreți să aibă un efect mai rapid, consumați acest amestec dimineața, înainte de micul dejun.

Măsură oțet de mere

Pentru diabet

Unul dintre cele mai uimitoare beneficii ale oțetului de mere este faptul că scade și reglează nivelul glucozei din sânge. Mai multe studii au dovedit acest lucru. Doza zilnică recomandată pentru acest tratament este de două linguri dizolvate într-un pahar cu apă. Acestea trebuie consumate înainte de a merge la culcare. Poate regla nivelul glicemiei cu până la 6%.

Totuși, vă sfătuim să cereți și opinia medicului înainte de a urma acest tratament, deoarece în oțetul de mere se găsește și crom, un element care poate deregla nivelul insulinei.

Împotriva ciupercilor

Dacă suferiți de o infecție cu ciuperca Candida Albicans, puteți folosi oțet de mere pentru a o îndepărta și pentru a preveni reapariția ei. Această ciupercă se dezvoltă în pliurile pielii, ca între degetele de la picioare (boală numită și “piciorul atletului”). Vă recomandăm să folosiți oțet de mere pentru îndepărtarea și tratamentul ciupercii.

Puteți pune două sau trei cănițe cu oțet de mere într-un vas cu apă la temperatura camerei. Apoi, țineți picioarele în acest vas timp de 15 minute. O altă variantă ar fi să amestecați o lingură cu oțet de mere și una cu apă și să aplicați pe zona infectată cu o compresă cu vată.

Aveți grijă însă, deoarece oțetul poate irita zonele foarte sensibile ale pielii.

Pentru calmarea crampelor

Dacă aveți crampe în timpul nopții, ar putea fi din cauza lipsei de potasiu. În acest scop, nu ezitați să folosiți remedii cu oțet de mere deoarece acesta are o cantitate mare din acest nutrient. Amestecați două linguri cu oțet și o lingură cu miere într-un pahar cu apă la temperatura camerei. Beți înainte de culcare.

Sticlă oțet de mere

Pentru varice

Trebuie să știți că acest remediu pentru varice nu a fost dovedit științific, dar multe persoane îl folosește pentru a alina durerea și pentru a reduce inflamarea venelor de pe picioare. Diluați puțin oțet în apă, luați o bucată de tifon pe care să o îmbibați cu acest amestec și să o aplicați pe zona afectată. Legați-o de picior, dar să nu fie strânsă, și lăsați să acționeze timp de 30 de minute.

O altă variantă ar fi să adăugați oțet de mere pur în salată, sau să-l amestecați cu puțină apă și să-l beți dimineața și seara. Veți vedea rezultatele după o lună.

Pentru reducerea colesterolului și a hipertensiunii

Deși nici în acest caz nu există dovezi științifice, merită să încercați aceste remedii cu oțet de mere dacă aveți probleme cu trigliceridele sau cu tensiunea arterială, cel puțin ca un supliment al tratamentului specific. Studiile efectuate au arătat că persoanele care au folosit oțet de mere în salată cel puțin de cinci ori pe săptămână, au șanse mai mici de a avea o boală cardiovasculară.

Cercetătorii cred că acest fapt se datorează conținutului de potasiu care poate dilua sângele, controlând astfel presiunea arterială. Și pe de altă parte, pectina din oțet absoarbe depozitele de grăsime de pe vasele de sânge.

Pentru tratamentul durerilor în gât și al tusei

Oțetul de mere este un antiseptic puternic și poate distruge virușii și streptococii care cauzează durerile în gât. Așa că, dacă simțiți gâtul inflamat, faceți gargară cu apă la temperatura camerei. Adăugați o lingură cu oțet de mere într-o cană de mere și faceți gargară. Nu înghițiți acest amestec.

Dacă vă doare gâtul atât de tare încât nu puteți face gargară, încercați măcar să vă clătiți gura. O altă variantă ar fi să amestecați o lingură cu miere și una cu oțet de mere. Dizolvați acest amestec în gură ca pe o bomboană.

Pentru reducerea acneei

Oțet de mere pentru acnee

Oțetul de mere este perfect pentru tratamentul coșurilor și al punctelor negre de pe piele. În afară de faptul că pielea beneficiază de proprietățile antibacteriene și antiseptice, reface și stratul protector și reglează aspectul uscat sau uleios al pielii.

Faceți o loțiune din părți egale de oțet de mere și apă distilată. Aplicați această loțiune pe pielea curată și uscată, de preferat înainte de culcare. Mai puteți face o mască din argilă și oțet de mere, care vă ajută să eliminați toxinele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Budak, N. H., Kumbul Doguc, D., Savas, C. M., Seydim, A. C., Kok Tas, T., Ciris, M. I., & Guzel-Seydim, Z. B. (2011). Effects of apple cider vinegars produced with different techniques on blood lipids in high-cholesterol-fed rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf104912h
  • Beheshti, Z., Huak Chan, Y., Sharif Nia, H., Hajihosseini, F., Nazari, R., Shaabani, M., & Salehi Omran, M. T. (2012). Influence of apple cider vinegar on blood lipids. Life Science Journal.
  • Author, C., Adel Moallem, S., Iman, M., & Barahoyee, A. (2015). Effect of Apple Cider Vinegar on Blood Glucose Level in Diabetic Mice. Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.5681/PS.2015.006

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.