Remedii naturale pentru simptomele menopauzei

Pe lângă adoptarea unei diete corespunzătoare, bazate pe alimente care ameliorează simptomele menopauzei, poți recurge și la soluții alternative, cum ar fi remediile florale Bach.

Menopauza este o perioadă importantă din viața unei femei în care se produc niște schimbări majore în organism. Printre simptomele menopauzei se includ și:

  • Bufeurile
  • Transpirația
  • Uscăciunea vaginală
  • Creșterea în greutate
  • Schimbările bruște ale dispoziției

În ciuda manifestărilor similare, fiecare femeie resimte în mod diferit acest stadiu. În cele ce urmează, îți oferim 9 soluții naturale pentru ameliorarea simptomelor menopauzei.

1. Sucurile naturale ameliorează simptomele menopauzei

Sucurile naturale ameliorează simptomele menopauzei

Pe lângă administrarea anumitor suplimente benefice în perioada menopauzei, este esențial să adopți o dietă echilibrată. Aceasta trebuie să includă și sucuri naturale de fructe și legume preparate acasă.

Sucurile proaspete conțin doze ridicate de vitamine, minerale și fibre, care stimulează mișcările peristaltice și, drept urmare, procesul de detoxifiere al organismului. Astfel, consumând aceste lichide, poți preveni acumularea toxinelor care agravează simptomele menopauzei.

2. Semințele de chia

Dacă lași semințele de chia la înmuiat peste noapte, vei observa că apa în care au stat capătă o textură gelatinoasă. Explicația stă în conținutul lor de mucilagiu, o substanță care ajută la curățarea în profunzime a intestinelor.

Dacă iei zilnic remediul cu semințe de chia, îți vei micșora volumul zonei abdominale, lucru util mai ales dacă suferi de constipație sau gaze intestinale.

Poți, de asemenea, să adaugi semințe de chia în smoothie-uri, sucuri, pâine și biscuiți. În acest fel, poți include acest aliment în dietă fără să îți dai seama, contribuind astfel la ameliorarea balonării.

3. Usturoiul

Usturoiul ameliorează simptomele menopauzei

Dacă vrei să îți îmbunătățești starea generală de sănătate și să previi simptomele menopauzei, poți apela cu încredere la usturoi, un aliment medicinal care curăță organismul și îmbunătățește circulația. 

Usturoiul poate fi consumat în stare crudă, întins pe pâine prăjită sau ca ingredient în sucuri proaspete de legume. Pentru persoanele care nu agrează mirosul său, există și varianta capsulelor cu ulei de usturoi.

4. Leguminoasele

Leguminoasele sunt foarte benefice pentru femeile la menopauză din două motive:

  • În primul rând, leguminoasele sunt bogate în proteine și fibre, ajutând la îmbunătățirea funcționării intestinelor și la eliminarea grăsimii acumulate în zona taliei.
  • În al doilea rând, acestea sunt bogate în fitoestrogen (estrogen provenit din plante) care ajută la reglarea dezechilibrelor hormonale care apar în perioada menopauzei, provocând toate acele simptome neplăcute.

5. Ginsengul

Ginsengul este foarte util în tratarea depresiei și a tristeții, unele dintre simptomele menopauzei. Însă această plantă nu este recomandată dacă suferi de anxietate sau hipertensiune arterială, deoarece are un efect stimulator asupra organismului.

Poți urma un tratament de 10 zile cu ginseng, după care să iei o pauză pentru tot restul lunii. Vei observa o îmbunătățire considerabilă a dispoziției.

6. Maca

Originară din statele andine, rădăcina de maca ajută la reglarea naturală a dezechilibrelor hormonale, fără să provoace efecte secundare. În plus, maca este un aliment ideal pentru păr și piele, precum și un afrodiziac excelent, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

7. Drojdia de bere

Drojdia de bere este un supliment alimentar folosit frecvent pentru tratarea problemelor părului, ale pielii și ale unghiilor. Datorită conținutului bogat de vitamine și minerale, aceasta ajută și la ameliorarea simptomelor menopauzei, este energizantă și reglează activitatea sistemului nervos.

8. Uleiul esențial de salvie

Uleiul de salvie ameliorează simptomele menopauzei

Uleiurile esențiale sunt o alegere excelentă pentru restabilirea echilibrului la nivel fizic și mental.

În ceea ce privește menopauza, unul dintre cele mai benefice uleiuri este cel de salvie, deoarece combate tristețea, irascibilitatea, retenția de apă și hipertensiunea arterială.

Ia o picătură din acest ulei în fiecare zi timp de două săptămâni sau aplică-l pe tâmple și încheieturi.

9. Remediile florale Bach

Remediile florale Bach sunt esențe florale care tratează afecțiuni fizice și emoționale. În timpul menopauzei, cele mai eficiente sunt:

  • Florile de nuc sau de caprifoi (pentru a te adapta la schimbările din corp);
  • Florile de măceș (îți oferă energie și vitalitate);
  • Gențiana (tratează depresia).

Un terapeut profesionist te poate ajuta să găsești o rețetă personalizată adaptată propriilor tale nevoi.

Încearcă și tu aceste remedii naturale excelente!

Te-ar mai putea interesa