Renunță la egoism pentru a depăși moartea unei ființe dragi

Uneori, nu ne gândim la suferința persoanei dragi pe care am pierdut-o, ci ne concentrăm asupra propriei noastre dureri și a propriilor noastre sentimente. Învață să depășești această pierdere și să accepți că moartea face și ea parte din viețile noastre. 

De-a lungul vieții, ne confruntăm de multe ori și cu pierderea unei ființe dragi. De fapt, singura certitudine pe care o avem în viață este chiar moartea. 

În timp ce unele popoare celebrează moartea, iar altele o consideră o eliberare a sufletului, în cultura noastră este percepută ca o tragedie.

Tristețe, frustrare, furie… toate aceste sentimente și multe altele pun stăpânire pe noi și ne copleșesc. Uneori, ne cuprinde o stare de rău tocmai pentru că nu le simțim.

Totuși, este posibil ca atunci când plângem din cauză că o persoană dragă s-a stins, să fim triști mai degrabă pentru noi decât pentru ea? 

Respingerea pierderii

Moartea nu trebuie respinsă

Este ciudat, dar de multe ori respingem un lucru atunci când nu îi găsim nicio soluție.

Am vorbit adesea despre acceptarea dificultăților vieții, a faptului că anumite persoane sunt toxice și nu se pot schimba și a greșelilor pe care continuăm să le facem. Încercăm să acceptăm toate aceste aspecte. Atunci de ce nu putem accepta și moartea?

Imaginează-ți că o persoană dragă a murit de cancer, o boală dureroasă, distrugătoare și uneori de neînvins. Deși este normal să te simți trist și deprimateste important să privești acest sfârșit și într-o lumină pozitivă. Văzând cum suferă acel om, ai prefera să continue să trăiască și să treacă prin această agonie sau ca viața să își urmeze cursul?

Respingerea unei pierderi are rădăcini mult mai adânci. Aceasta este generată de un sentiment egoist care ne îndreaptă atenția numai spre propria noastră suferință.

Pierderea unei persoane dragi și dependența

Moartea provoacă suferință și din cauza dependenței emoționale

Există o legătură între pierdere și dependență emoțională. În cuplu, dependența emoțională duce la o relație distrugătoare. Atunci când vine vorba de pierderea unei ființe dragi, aceasta duce la o relație distrugătoare cu noi înșine.

Nu ne mai simțim capabili să trăim fără persoana care s-a stins, iar acesta este gândul care ne provoacă tristețea. Nu e vorba că acel om a murit, ci că ne-a lăsat singuri. Acest gând este foarte egoist, mai ales pentru că ne lăsăm controlați de emoții. Știm foarte bine că, odată ce acceptăm și renunțăm la aceste sentimente egocentrice, vom reuși să mergem mai departe.

Ne consumăm energia, timpul și întreaga ființă prin această suferință, dar nu pentru că deplângem moartea în sine, ci situația în care ne aflăm.

Totuși, a fugi de moarte nu este o soluție. Ar fi bine să o acceptăm, pentru că, la final, tot ne va prinde din urmă.

Moartea nu îți cere voie înainte de a-și face apariția

Moartea este un lucru natural care trebuie acceptat ca atare

Moartea nu îți cere permisiunea înainte de a lua de lângă tine o persoană dragă. Când te aștepți mai puțin, rămâi fără omul cel mai important din viața ta.

Consecințele pot fi devastatoare dacă nu ai învățat să accepți pierderea. Dacă te ascunzi în suferința ta, o alimentezi, iar ea continuă să se dezvolte până când devii incapabil de a merge mai departe.

Nu viața poartă vina pentru cum te simți tu sau pentru cât de rău îți merg lucrurile de când ai pierdut pe cineva drag. Este responsabilitatea ta să accepți această situație.

Vorbește deschis despre moarte, nu o transforma într-un subiect tabu, evită tristețea falsă doar pentru că te simți vinovat. În acest fel, poți reuși să mergi mai departe.

Nu te lăsa controlat de societate. Dificultatea de a accepta moartea ca o parte normală vieții este insuflată, de multe ori, de alte persoane. Moartea este un lucru natural. Nu putem lupta împotriva ei, odată ce toți vom avea parte de același deznodământ.

Te-ar mai putea interesa