S-a descoperit un leac pentru sindromul ovarelor polichistice? - Doza de Sănătate
 

S-a descoperit un leac pentru sindromul ovarelor polichistice?

În urma unor investigații recente, s-a descoperit o posibilitate de vindecare a sindromului ovarelor polichistice. Cele mai recente descoperiri științifice reprezintă un motiv de bucurie pentru multe femei care suferă de această afecțiune. 
S-a descoperit un leac pentru sindromul ovarelor polichistice?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Știai că una din cinci femei suferă de sindromul ovarelor poslichistice? Această afecțiune apare atunci când ovarele sau glandele suprarenale produc o cantitate mai mare de hormoni masculini decât ar trebui. Din fericire, se pare că oamenii de știință au descoperit un leac pentru sindromul ovarelor polichistice. Citește mai departe pentru a afla despre ce este vorba!

Sindromul ovarelor polichistice

Femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice pot dezvolta diabet, probleme metabolice, boli cardiovasculare și hipertensiune arterială. Însă cele mai frecvente simptome apar ca urmare a dezvoltării unor chisturi, cavități pline de lichid la nivelul ovarelor. 

Leac pentru sindromul ovarelor polichistice descoperit în urma unui studiu

Simptomele sindromului ovarelor polichistice

  • Menstre neregulate
  • Infertilitate
  • Dureri pelviene
  • Creștere în greutate
  • Acnee sau ten gras
  • Pilozitate excesivă pe față, piept, zone ale coapselor și abdomen
  • Zone cu piele îngroșată maronie sau înnegrită

Sindromul ovarelor polichistice apare în urma creșterii nivelului hormonilor androgeni. O altă cauză este rezistența la insulină.

Nivelul ridicat de androgeni, în principal testosteron, este responsabil pentru părul nedorit de pe toate zonele corpului. În plus, acești hormoni pot face tenul gras și pot duce la apariția coșurilor.

Totodată, insulina ține sub control nivelul glucozei din sânge. Creșterea glicemiei accentuează senzația de foame. Prin urmare, persoanele afectate tind să sufere de obezitate și se îngrașă ușor.

Femeile ale căror mame suferă de sindromul ovarelor polichistice sunt mai predispuse la dezvoltarea acestei afecțiuni. Boala poate fi diagnosticată prin intermediul analizelor de sânge, consultului ginecologic și ecografiei.

Un leac pentru sindromul ovarelor polichistice?

Din păcate, multe surse indică faptul că această afecțiune este incurabilă. Medicii recomandă o alimentație echilibrată și exerciții fizice și pot prescrie anumite medicamente pentru ameliorarea simptomelor. În general, principala recomandare este administrarea de contraceptive orale pentru reglarea ciclului menstrual și a nivelului de hormoni masculini și combaterea acneei.

Cu toate acestea, conform unui studiu publicat în ziarul Medicină Naturistă, s-ar părea că există un leac pentru sindromul ovarelor polichistice. 

Care sunt rezultatele studiilor?

S-a descoperit o legătură între dezechilibrele hormonale din uter și sindromul ovarelor polichistice. Noul studiu realizat arată că hormonul anti-mullerian (AMH) are un impact diferit asupra femeilor însărcinate care suferă și care nu suferă de acest sindrom. Concentrația acestui hormon este cu 30% mai mare la femeile care au sindromul comparativ cu cele care nu au probleme de fertilitate.

Cu toate acestea, testele pe cobai au dezvăluit că excesul de AMH care le-a fost injectat a dus la dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice la copiii lor ajunși la maturitate. Aceste descoperiri i-au determinat pe cercetători să se concentreze asupra hormonului menționat pentru a descoperi un leac.

Vestea cea mai importantă este că s-a descoperit, într-adevăr, un leac pentru sindromul ovarelor polichistice la cobai, iar cercetătorii vor să înceapă testele clinice pe femei în decursul acestui an.

Leac pentru sindromul ovarelor polichistice de care suferă multe femei

Efortul pentru descoperirea unui leac

Studiul menționat mai sus este condus de către Paolo Giacobini de la Institutul Național de Sănătate și Cercetări Medicale din Franța. În cadrul acestui studiu, cobaii cu sindromul ovarelor polichistice au fost injectați cu un medicament intravenos numit cetrorelix, care a dus la dispariția simptomelor.

Vestea că în curând ar putea exista un leac pentru sindromul ovarelor polichistice este un motiv de bucurie nemărginită pentru milioane de femei care suferă de această afecțiune. Pentru ameliorarea simptomelor, multe paciente iau pilule anticoncepționale, deși nu ar vrea. În plus, dacă boala se poate vindeca, toate aceste femei vor avea o șansă mai mare de a rămâne însărcinate.

Mergi la medicul de familie dacă bănuiești că ai sindromul ovarelor polichistice. Este important să îți îngrijești sănătatea. Dacă ai întrebări sau nelămuriri, nu ezita să discuți cu un specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.