Scrisoare către un copil cu sufletul rănit

· 14 decembrie 2017
Nu îți face griji. Copilul rănit de acum se va transforma într-un adult puternic și rezilient. Acel om va ști cum să iasă din orice situație dificilă cu zâmbetul pe buze. Vei ști să apreciezi cu adevărat toate momentele frumoase ale vieții. 

Știu că ești un copil cu sufletul rănit și că treci printr-o situație foarte dificilă. Ai numai 8 ani, dar ai învățat să îți ascunzi bine emoțiile și să îți găsești în diverse moduri puterea de a depăși greutățile. 

Rănile sufletești te dor. Toată suferința ta este rezultatul unor circumstanțe nefericite cu care ai fost nevoit să te confrunți de la o vârstă atât de fragedă.

Poate părinții tăi au o relație defectuoasă. Poate ai fost martor la certurile lor, la ura pe care și-o poartă unul altuia. Poate ai fost implicat și tu, în ciuda voinței tale, în conflictele lor conjugale.

Poate părinții tăi nu au timp pentru tine sau au alte priorități, cum ar fi cariera lor. Din acest motiv, te lasă să stai mai mult cu bunicii tăi. În plus, în puținele dăți în care sunt cu tine, nu îți acordă atenția și grija de care ai nevoie.

Rănile din sufletul unui copil dor fără încetare

Copil cu sufletul rănit greu de înțeles de cei din jur

În ciuda suferinței tale, nimeni nu înțelege cât de mult te afectează tot ce se întâmplă în jurul tău. Mulți cred că, de fapt, copiii trăiesc clipa și uită ușor situațiile dureroase. În opinia acestor persoane, cei mici „trăiesc în lumea lor.”

Tu știi însă că toate rănile din suflet dor foarte tare. Chiar dacă urmările acestei suferințe nu se manifestă acum, mai devreme sau mai târziu, vor deveni vizibile.

Suferi. Ai o rană care ustură și se adâncește pentru că nimeni nu te ajută să o vindeci. Pur și simplu nu știi cum să o „tratezi.” Nu ai  la îndemână instrumentele necesare. Până la urmă, nu ai experiență ca participant în așa numitul joc al vieții.

Uneori plângi. Plângi când stai în pat în întuneric, în timp ce pe fundal răsună poate o altă ceartă agonizantă a părinților.

Ești un copil cu sufletul rănit, dar porți o mască de „adult” care te ajută să suporți durerea

Copil cu sufletul rănit ce poartă o mască de adult

În fața confuziei și a suferinței profunde pe care toată lumea pare să o ignore, ți-ai construit o mască emoțională specifică unui adult. Nu plângi în public, nu faci scene și nu îți arăți durerea

Privești cu tristețe la tot ce se întâmplă în jurul tău și te resemnezi. Din păcate, nu poți face nimic pentru că nimeni nu te ia în serios. Ești atât de mic, însă situația în care te afli ți-a răpit copilăria și te-a forțat să te comporți ca un adult.

Nimeni nu te înțelege și nimeni nu vede cum ești tu cu adevărat. Începi să înțelegi că toți își bazează opiniile pe ceea ce văd la exterior. Acești oameni nu te observă decât în mod superficial.

Însă familia ta ar trebui să te cunoască și să te înțeleagă. Ei ar trebui să știe că ești un copil cu sufletul rănit care doar se preface că îi este bine. Ar trebui să își facă griji în privința ta. Chiar ar trebui! De ce să permită ca situația respectivă să îți provoace suferință, în loc să ia măsuri pentru a-i pune capăt?

În cele din urmă, începi să crezi că fiecare se gândește doar la el însuși. Toți oamenii își urmăresc propriul interes și își plâng propria suferință, ignorând faptul că și cei din jur sunt la fel de afectați.

Toate experiențele de viață, fie ele pozitive sau negative, au un scop

Copil cu sufletul rănit ce va deveni un adult puternic

Chiar dacă acum ești un copil cu sufletul rănit, cu o copilărie nefericită și dificilă, fiecare aspect al acestei experiențe îți va oferi un beneficiu pe viitor.

Vei crește și vei învăța.  Mai presus de toate, vei transforma toată angoasa într-un lucru benefic. Astfel, vei păși către viitor cu o gândire pozitivă.

Vei căpăta reziliență. Vei ști cât de important este să identifici și să îți exprimi emoțiile. Vei învăța cum să le gestionezi în mod eficient și, mai presus de orice, vei învăța să ierți.

Din fericire, îți vei ierta părinții, pentru că s-au descurcat și ei cum au putut. În plus, te vei ierta și pe tine însuți pentru momentele în care te-ai simțit vinovat. În realitate, chiar nu aveai nicio vină.

Când vei conștientiza traumele pe care le-ai ascuns în suflet, vei reuși să îți vindeci rănile. Va rămâne doar o cicatrice la care vei privi cu drag pentru că, datorită ei, ai căpătat foarte multă experiență. 

Rănile emoționale din copilărie sunt cele mai dureroase și mai greu de reparat. Însă acestea nu vor fi singurele suferințe din toată viața ta. De-a lungul timpului, vei acumula și alte răni care le pot deschide din nou pe cele din trecut.

Nu îți face griji. Copilul rănit de acum se va transforma într-un adult puternic și rezilient. Acel om va ști cum să iasă din orice situație dificilă cu zâmbetul pe buze. Vei ști să apreciezi cu adevărat toate momentele frumoase ale vieții.