Importanța alimentației în ameliorarea durerilor articulare
 

Importanța alimentației în ameliorarea durerilor articulare

Consumul gelatinei este indicat în ameliorarea durerilor articulare, fiind o substanţă bogată în colagen. Gelatina se obține prin fierberea oaselor, cartilajelor și a pielii animalelor.
Importanța alimentației în ameliorarea durerilor articulare
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 30 ianuarie, 2019

O dietă echilibrată te ajută să îți menţii oasele şi articulaţiile sănătoase. În acest articol vei afla despre importanța alimentației în ameliorarea durerilor articulare.

1. Cât de importante sunt alimentele în ameliorarea durerilor articulare?

Potrivit statisticilor, durerile la nivelul articulațiilor sunt din ce în ce mai frecvente. Problemele articulare se manifestă prin umflături, rigiditate, iritație și dureri supărătoare.

Aceste dureri pot fi provocate de vârstă, artrită sau reumatism. De cele mai multe ori aceste afecțiuni nu se pot vindeca și ne fac viața de zi cu zi dificilă. Remedii pentru ameliorarea durerilor articulare există, dar ideal ar fi să mizăm pe un regim alimentar sănătos.

Alimentația poate fi soluția. Cu un aport optim de minerale putem întări oasele, cartilajele, tendoanele și articulațiile. Important de reținut este că alimentele cu un conținut mare de metale afectează în mod direct articulațiile, iar acesta fapt trebuie compensat printr-o alimentație detoxifiantă.

2. Dietă pentru ameliorarea durerilor articulare

1. Evitați alimentele procesate și chimicalele din compoziția lor

Băutură răcoritoare

Gândiți-vă puțin câte alimente procesate consumați într-o săptămână. Sau câtă mâncare tip fast food ați cumpărat luna aceasta. Apoi putem vorbi despre sucurile și băuturile răcoritoare pe care le cumpărați. Culorile vii ale acestora ascund chimicale și coloranți sintetici.

Haideți să devenim mai selectivi cu alimentele și băuturile pe care le consumăm. Atunci când mergeți la cumpărături, gândiți-vă mai bine inainte să alegeți un produs de pe raft.

Încercați să evitați făina rafinată, zahărul și sarea. Așa cum bine știți, organismul uman nu digeră bine aceste produse ce rămân mai mult timp în corp și deteriorează articulațiile.

2. Atenție la alimentele cu risc mare de aciditate

Importanța alimentației în ameliorarea durerilor articulare

Laptele industrial este unul dintre alimentele pe care le consumăm zilnic și care este mai degrabă dăunător decât sănătos. Acesta este un produs de origine animală ce produce aciditate și alterează pH-ul sângelui, provocând dureri articulare.

Puteți obține aportul necesar de calciu din surse vegetale precum: tofu solid, spanac proaspăt, semințe de chia sau smochine.

3. Atenție la proteinele din surse animale

Carnea roșie evidențiază importanța alimentației în ameliorarea durerilor articulare

La fel ca și laptele, proteinele din carne pot crește nivelul acidității din sânge. Știm cu toții însă că organismul nostru are nevoie de proteine pentru a funcționa. În acest caz, proteinele din legume și fructe uscate vă pot oferi aportul zilnic necesar.

Dacă doriți să consumați proteine din surse animale, încercați pe cât posibil să evitați carnea roșie. Puteți opta, în schimb, pentru carnea albă (pui, curcan) care este mult mai sănătoasă.

4. Alimente care stimulează producția de colagen

Gelatina este utilă în ameliorarea durerilor articulare

Colagenul întărește și reface cartilajele, iar cartilajele puternice ne ajută să nu mai avem dureri articulare. O modalitate ușoară și delicioasă pentru a obține aportul necesar de colagen este consumul de gelatină. Acest aliment este bogat în colagen și vitamina C.

Și alimentele bogate în sulf întăresc cartilajele, așa că nu ezitați să consumați ceapă, praz, usturoi, sparanghel și varză de Bruxelles în fiecare zi a săptămânii.

5. Cantitatea potrivită de calciu și magneziu

Spanac pentru ameliorarea durerilor articulare

Calciul și magneziul sunt două elemente esențiale pentru sănătatea oaselor și a articulațiilor și ajută la ameliorarea durerilor articulare. Vă recomandăm să consumați boabe de linte și de năut. Găsim magneziu din plin și în semințele de spanac, de in și de chia, la fel și în frunzele legumelor verzi precum spanacul, năsturelul și pătrunjelul.

Fructele uscate și algele marine sunt, de asemenea, bogate în calciu si magneziu, acestea aducând foarte multe beneficii nutritive organismului.

6. Alimente bogate în Omega-3

Somon pentru ameliorarea durerilor articulare

Omega-3 este un acid gras ce ajută în ameliorarea durerilor articulare și reducerea inflamațiilor. Consumați alimente bogate în acest compus esențial de cel puțin trei ori pe săptămână.

Omega-3 se găsește în carnea de somon sau macrou, dar și sub formă de supliment alimentar. Nu uitați să cereți sfatul unui specialist înainte de a consuma suplimente.

7. Sfaturi de bază legate de alimentație

Consumul de kiwi pentru ameliorarea durerilor articulare

Mai presus de orice, încercați să urmați o dietă echilibrată și să nu faceți excese. Consumați porții mici de mai multe ori pe zi, însă fără să săriți peste mesele principale. Nu uitați de fructe și legume.

Am menționat deja că orice aditiv alimentar poate crește riscul apariției unor dureri articulare. Consumul prea multor medicamente poate provoca efectul opus, mai multe dureri.

  • Nu uitați să beți apă suficientă, ceea ce va ajuta la eliminarea metalelor și vă va oferi senzația că sunteți mai ușori.
  • Detoxifierea organismului și eliminarea toxinelor este foarte importantă. Nu este ușor să scăpați de dureri articulare, dar le puteți trata.
  • Și, nu în ultimul rând, nu neglijați sănătatea emoțională și fiți optimist!

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rayman MP. Diet, nutrition and osteoarthritis. BMC Musculoskelet Disord. 2015;16(Suppl 1):S7. Published 2015 Dec 1. doi:10.1186/1471-2474-16-S1-S7
  • Choi KW, Somers TJ, Babyak MA, Sikkema KJ, Blumenthal JA, Keefe FJ. The relationship between pain and eating among overweight and obese individuals with osteoarthritis: an ecological momentary study. Pain Res Manag. 2014;19(6):e159–e163. doi:10.1155/2014/598382
  • Kiecolt-Glaser JK. Stress, food, and inflammation: psychoneuroimmunology and nutrition at the cutting edge. Psychosom Med. 2010;72(4):365–369. doi:10.1097/PSY.0b013e3181dbf489
  • Li, S., & Micheletti, R. (2011). Role of Diet in Rheumatic Disease. Rheumatic Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.rdc.2010.11.006

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.