Sfaturi pentru a fi un părinte bun

Deși viața copilului tău pare să decurgă așa cum este firesc, nu ignora semnalele de alarmă. Chiar dacă acesta nu vrea să îți împărtășească toate problemele sale, tu trebuie să îi demonstrezi că îi oferi susținerea ta necondiționată.

Ca să fii un părinte bun, nu trebuie să crezi tot ce copilul tău îți spune. Deseori viața acestuia va părea lipsită de probleme, dar reține că sinceritatea aparentă a fiului sau a fiicei tale nu este mereu reală. Depinde de tine dacă vei descoperi adevărul sau nu.

Cât de des ți să întâmplă să îți spui „Nu știam că lucrurile merg atât de prost pentru copilul meu” sau „Aveam impresia că totul este în regulă”? Asemenea întrebări scot la iveală un fenomen foarte frecvent în familiile contemporane: inabilitatea părinților de a privi dincolo de aparențe.

Un părinte bun știe că și copiii au secrete

Un părinte bun încearcă să descopere secretele copiilor săi

Nu îți vei înțelege niciodată copiii în totalitate, mai ales atunci când aceștia vor trece prin etape de viață mai dificile, precum adolescența. În general, problema nu este că aceștia nu au încredere în tine. Ei ascund ceea ce li se întâmplă cu adevărat pentru că nu se simt în siguranță.

Copiilor le este mult mai ușor să discute cu prietenii lor, poate pentru că au aceeași vârstă. Tu, desigur, ai depășit copilăria acum mult timp.

Din acest motiv, un părinte bun nu trebuie să aibă încredere absolută în copiii săi. Când fiul sau fiica ta îți spune „Nu am nimic”, este posibil ca el sau ea să ascundă un secret precum „Colegii de la școală mă hărțuiesc”.

Un părinte bun este mereu alături de copilul său

Chiar dacă copilul tău îți spune „Lasă-mă în pace, sunt bine”, poate ceea ce gândește cu adevărat este: „Corpul meu mă îngrijorează. Oare ceilalți cum mă văd?”

Copiii au multe secrete. Așadar, în ciuda transparenței aparente, nu neglija comunicarea. Este posibil ca fiul sau fiica ta să aibă nevoie de ajutorul tău, dar să nu știe cum să ți-l ceară.

„Neîncrederea este mama siguranței”

Orice părinte bun trebuie să dea dovadă de scepticism uneori

Așa cum a spus Aristofan, „Neîncrederea este mama siguranței”. Asta nu înseamnă că trebuie să încerci să controlezi fiecare aspect al vieții copilului tău. Însă este esențial să fii cu ochii în patru.

Nu trebuie decât să îți menții intuiția parentală alertă permanent. Din păcate, câteodată aceasta nu va funcționa corespunzător. Grijile, anumite gânduri și responsabilitățile care îți acaparează atenția sunt cauze posibile ale acestei probleme.

Mulți părinți își clasează propriile probleme deasupra copiilor lor. Astfel, ei le întorc spatele, având impresia că mânia, schimbările de dispoziție și izolarea pe care micuții le manifestă sunt simple „comportamente copilărești”. În realitate, toate acestea sunt semnale de alarmă pe care trebuie să le luăm în considerare.

Un părinte bun este bun ghid și un sfătuitor

Modul în care interacționăm cu fiii și fiicele noastre le va modela viitorul. Dacă îi ignorăm acum, și ei s-ar putea comporta la fel cu proprii lor copii atunci când vor fi părinți. Totodată, nu poți da vina pe micuți pentru că țin secrete dacă nu le demonstrezi că ești dispus să îi asculți.

Un părinte bun nu închide niciodată ochii când copilul său poartă bluze cu mânecă lungă în toiul verii pentru a-și ascunde încheieturile. Însă pentru mulți este mai ușor să se prefacă că nu văd. „N-am deja destul probleme?” Ignoranța poate fi un refugiu, dar bunăstarea copilului tău ar putea fi în pericol.

Un părinte bun îi oferă susținere necondiționată copilului său

Această situație este frecventă în multe laturi ale vieții. Nu ne înfruntăm fricile, refuzăm să auzim ceea ce nu ne convine. Dar acestea nu sunt decât trucuri de auto-amăgire. În cele din urmă, ajungem să spunem: „Nu știam că este chiar atât de grav”.

Părinții nu sunt proști. Aceștia știu exact ce li se întâmplă copiilor lor. Dar doar un părinte bun este dispus să demonstreze că îi pasă, să investigheze și să încerce să rezolve problema.

Deși poate nu vrea să vorbească cu tine și ți-a întors spatele, fiul sau fiica ta are nevoie să știe că vei fi acolo să îi oferi susținere atunci când va greși.

Să îi arăți unui copil că ți-ai dat seama că există o neregulă și că vrei să vorbești cu el despre asta fără a-l obliga sau certa este un proces lung și anevoios. Însă la final micuțul îți va fi recunoscător.

Nu ignora sau subestima problemele copiilor tăi. Secretul oricărui părinte bun este faptul că nu își crede mereu copiii.

Sursa imaginilor: Soosh

Sursa imaginii principale: wikiHow.com

Te-ar mai putea interesa