Refluxul acid. Sfaturi pentru a îl reduce

· 7 noiembrie 2015
Refluxul gastroesofagian sau refluxul acid reprezintă o afecțiune cu care se confruntă orice persoană la un moment dat în viață. Uneori simptomele sunt destul de evidente, dar alteori se manifestă în mod silențios.

Știai că cea mai vândută pastilă în Statele Unite este cea care tratează refluxul acid? Iar această țară nu este singura în care un număr mare oameni suferă de această afecțiune digestivă ce se manifestă după servirea mesei. Dacă te confrunți cu această problemă, citește articolul următor în care îți oferim câteva sfaturi pentru a reduce refluxul acid.

Câteva informații cu privire la refluxul acid

Refluxul acid și arsurile la stomac (pirozis) sunt unele dintre cele mai comune afecțiuni ale aparatului digestiv. Aproape orice om s-a confruntat la un moment dat cu aceste probleme, într-o mai mică sau mai mare măsură. Această afecțiune apare atunci când acidul gastric (care este folosit pentru digerarea alimentelor) se ridică în esofag și ajunge în zona gâtului. Cele mai frecvente simptome ale refluxului acid sunt:

  • Aciditate (o senzație dureroasă, ca o arsură sau o apăsare în piept și în gât ce apare după masă)
  • Regurgitarea alimentelor (vomă)
  • Greață și un gust acru
  • Dificultatea de a înghiți mâncarea
  • Reflux
Refluxul acid

Dacă o persoană suferă de reflux acid cel puțin o dată pe săptămână, afecțiunea cu care se confruntă este numită boala de reflux gastroesofagian. Jumătate din populația Statelor Unite suferă de reflux acid și aproape 20% de reflux gastroesofagian. Este adevărat că obiceiurile alimentare ale americanilor nu sunt foarte sănătoase, dar, în realitate, statistici similare se regăsesc și în alte țări civilizate, cum ar fi Spania.

Alimentele înghițite se deplasează în zona esofagului, trec prin sfincterul esofagian și ajung în stomac. Sfincterul formează o barieră sau un „capac” ce se deschide și se închide de fiecare dată când mâncarea trece prin el. Are o lungime de aproximativ 7 cm, iar rolul lui este de a dirija alimentele care intră în stomac și de a le împiedica să iasă pe cele care se află deja acolo.

Întrucât este un mușchi, forța sau abilitatea sfincterului esofagian de a sta închis variază de la caz la caz. În cazul anumitor persoane refluxul acid rezultă în urma mâncatului prea rapid. În alte situații poate fi cauzat de anumite alimente sau ingrediente prezente în compoziția acestora, de faptul că te pui în pat imediat după ce ai mâncat, de o anumită presiune la nivelul stomacului sau de activitatea fizică.

Stomacul conține acizi foarte puternici ce au rolul de a descompune alimentele în timpul procesului de digestie. Dacă această „poartă” este deschisă, acizii se ridică în esofag, provocând senzația de arsură în piept. Gândește-te ce se întâmplă atunci când vomiți. Ai un gust acru în gură și o arsură în gât. Acest lucru se datorează faptului că alimentele s-au amestecat cu acizii din stomac.

Refluxul gastric reprezentat grafic

Refluxul acid devine o problemă atunci când se manifestă atât de frecvent încât duce la apariția ulcerului și la inflamarea cronică a esofagului. Anumite persoane pot dezvolta esofagită și chiar boli pulmonare! Acizii care ajung în gură pot cauza erodarea smalțului dinților și respirație urât mirositoare.

Este important de știut că, în timp ce unii pacienți se confruntă cu aceste simptome și se prezintă la medic, alții nu simt nimic. În acest caz vorbim despre „refluxul silențios” ce poate fi descoperit numai prin monitorizarea nivelului de pH și endoscopie.

Refluxul de-a lungul vieții

Încă de când te-ai născut ai avut un reflux acid într-o formă sau alta, ceea ce nu este un lucru rău. Dacă i se întâmplă așa ceva uneori și copilului tău, nu te îngrijora. În jur de 85% dintre bebeluși suferă de reflux acid sau regurgitează după ce sunt alăptați. În primul an de viață este un lucru absolut normal. În plus, femeile însărcinate se confruntă la rândul lor cu această problemă din cauza presiunii exercitate de făt asupra abdomenului. 

Acesta este motivul pentru care refluxul acid este asociat cu obezitatea. Excesul de grăsime de pe abdomen exercită o presiune asupra acestei zone. Mai mult, persoanele supraponderale au adesea obiceiul să consume anumite alimente ce agravează această afecțiune. Refluxul poate apărea atât în copilărie, cât și în adolescență sau în viața de adult.

Așa cum am spus deja, refluxul face parte din viețile noastre. Multe persoane cu vârsta de peste 60 de ani se confruntă cu această problemă ca urmare a faptului că mușchiul esofagului se slăbește odată cu trecerea timpului.

Cum să previi refluxul acid

O alimentație sănătoasă

Deși în cazul anumitor persoane refluxul acid este cauzat de alimente sau ingrediente ale acestora, majoritatea pacienților observă o agravare a simptomelor după consumul de cafea, mentă, ciocolată, alcool, sosuri de roșii, condimente și alimente picante și produse lactate procesate. Din acest motiv, este recomandat să consumi mai multe fructe și legume, cereale integrale, nuci și apă.

Îmbunătățirea obiceiurilor alimentare

Este indicat să mănânci mai puțin, mai ales seara. Dacă te îndopi la cină și apoi mergi direct la culcare, nu vei reuși să te odihnești corespunzător.

Este indicat să optezi pentru alimente mai ușoare seara, cum ar fi legumele și fructele (ca desert). Trebuie să eviți să bei prea mult alcool sau să mănânci alimente procesate și fast food. Ai grijă ca alimentele consumate să nu fie nici prea reci, nici prea fierbinți și nu uita să mesteci bine mâncarea înainte de a o înghiți.

Mult somn

După masă (la prânz sau seara), încearcă să te odihnești atât cât este necesar pentru a te simți bine și energizat. În acest fel ajuți la relaxarea musculaturii, mai ales a celei din zona esofagului, ce va funcționa mai bine și mai eficient.

În plus, încearcă să menții un nivel al stresului cât se poate de scăzut. În caz contrar refluxul acid va deveni o problemă zilnică. În acest fel pot apărea și alte probleme de sănătate, unele dintre ele mai grave și chiar incurabile.