Sfaturi pentru o respirație cu miros plăcut - Doza de Sănătate
 

Sfaturi pentru o respirație cu miros plăcut

Sfaturi pentru o respirație cu miros plăcut
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Dacă suferi de halenă, știi cât de jenantă este această problemă. Poate ai încercat să mesteci o gumă înainte de a purta o conversație cu cineva, dar dacă problema persistă, ar fi bine să citești sfaturile din articolul de mai jos pentru a avea mereu o respirație cu miros plăcut.

Folosește zilnic ața dentară

Aproape toată lumea are obiceiul de a se spăla zilnic pe dinți, dar nu toți folosesc ața dentară. Dacă nu utilizezi acest produs, rămân diferite resturi de mâncare între dinți care „hrănesc” bacteriile din interiorul gurii.

Astfel, vei agrava problema respirației urât mirositoare, care nu poate fi combătută doar cu periuța de dinți, pastă de dinți și apă de gură.

Mai mult, atunci când te speli pe dinți, nu uita să îți cureți și limba. Ai grijă să previi acumularea de tartru.

Bea mai multă apă

Pentru o respirație cu miros plăcut, bea mai multă apă

Multe persoane nu conștientizează faptul că deshidratarea este una dintre principalele cauze ale halenei. Bea cel puțin doi litri de apă pe zi pentru a avea o respirație plăcut mirositoare.

Apa elimină bacteriile din gură, iar dacă trece o perioadă prea mare de timp în care nu ai băut apă, acestea se înmulțesc foarte ușor.

Atunci când bei mai multă apă, produci și o cantitate mai mare de salivă. Acesta este un efect pozitiv, întrucât saliva ajută la distrugerea bacteriilor. În plus, saliva bogată în oxigen face supraviețuirea bacteriilor mai dificilă.

Consumă alimente bogate în zinc

Consideri că ai o dietă sănătoasă și diversificată? Gândește-te bine, pentru că este posibil ca situația să nu fie atât de bună precum îți imaginezi.

Un aport suficient de nuci, carne organică, semințe și cacao te poate ajuta să ai o respirație cu miros plăcut, întrucât aceste alimente conțin zinc, un element care previne dezvoltarea bacteriilor în interiorul gurii. Multe produse de igienă orală au în compoziție acest ingredient.

Nu uita de probiotice

Consumă probiotice pentru o respirație cu miros plăcut

Dacă funcționează corect, sistemul digestiv ajută la eliminarea toxinelor care provoacă respirația urât mirositoare. Dacă incluzi probioticele în dieta ta zilnică, poți preveni această problemă jenantă. Cea mai bună opțiune o constituie probioticele naturale, care se găsesc în alimente precum brânză sau iaurt.

Dacă ești alergic la lactoză, poți să iei suplimente de probiotice, disponibile în magazinele naturiste.

Te-ar putea interesa și:

7 beneficii ale respirației profunde

O dietă echilibrată îți oferă o respirație plăcută

O dietă săracă în carbohidrați te va ajuta să-ți menții cu ușurință o respirație plăcut mirositoare. Anumite alimente (cum ar fi sparanghelul) conțin cetonă, care rămâne în gură și provoacă halenă. Asigură-te că alimentația ta este bogată în:

  • Broccoli
  • Morcovi
  • Mentă
  • Mere
  • Țelină

O altă opțiune excelentă o constituie fructele și legumele cu o textură crocantă, întrucât curăță dinții și limba în timp ce le mănânci.

Renunță la fumat pentru a avea o respirație cu miros plăcut

Fumatul nu duce numai la îngălbenirea dinților și uscarea gurii – mai poate provoca și o respirație urât mirositoare. Resturile de nicotină din gură sunt absorbite în vasele de sânge și limitează producția de salivă. Și nu uita: fără o cantitate suficientă de salivă, bacteriile din gură se înmulțesc rapid.

Aceste sfaturi simple te ajută să menții o respirație plăcut mirositoare, dar nu uita nici de vizitele regulate la medicul stomatolog.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • Behfarnia P, et al. (2015). Assessment of probiotic yogurt on oral malodor by organoleptic method. Bollen CM, et al. (2012). Halitosis: The multidisciplinary approach. DOI:
      web.b.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=20084676&AN=125766417&h=eXWqjJVSXg7OFGDFznaC%2fYLKiymGcGd%2fE45oDOJzKNNpKT3L8nC5HZ%2f45kjjyTxHZI6AG%2ftYA09KuxTanhYytQ%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&result10.1038/ijos.2012.39
    • Bravo, J. C., & Bahamonde, H. (2014). Halitosis: Fisiología y enfrentamiento. Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello, 74(3), 275-282. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0718-48162014000300013&script=sci_arttext
    • Fernández Amézaga, J., & Rosanes González, R. (2002). Halitosis: diagnóstico y tratamiento en Atención Primaria. Medifam, 12(1), 46-57. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s1131-57682002000100005
    • Martín Masot R, Ortega Páez E. (2018). Guía de Algoritmos en Pediatría de Atención Primaria. Manejo de la halitosis. AEPap. (en línea). https://algoritmos.aepap.org/adjuntos/halitosis.pdf
    • Salas, K. M., & Palacios, M. A. (2010). Efecto de los Probióticos en las Condiciones Periodontales. Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral, 3(3), 136-139. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0718539110700562
    • Traviesas Herrera, E. M., & Rodríguez Llanes, R. (2007). Tabaquismo, higiene bucal y periodontopatías inmunoinflamatorias crónicas en adultos del municipio Guanajay. Revista cubana de estomatología, 44(1), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S0034-75072007000100005&script=sci_arttext&tlng=pt

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.