Și eu am fost într-o relație toxică

· 24 martie 2017
Nu este nimic rău dacă realizezi că ești într-o relație toxică. Ceea ce este însă inacceptabil este să refuzi să faci o schimbare din cauza fricii și a dependenței emoționale. Fiecare dintre noi merită să fie fericită. Nu există excepții!

Și eu am fost într-o relație toxică care m-a distrus ca persoană și a zdruncinat tot ceea ce aveam bun în mine. Situația era atât de cumplită încât, la un moment dat, ajunsesem să cred că totul era vina mea.

În general, tind să compar relațiile toxice cu dependența de droguri. Deși știi că îți fac rău, că nu îți aduc niciun beneficiu, continui să găsești moduri de a justifica acest element nociv.

Aș fi o adevărată ipocrită dacă ți-aș spune că este ușor să închei o relație toxică. Lucrurile nu stau deloc așa. Nu poți renunța la un partener abuziv în doar câteva zile sau luni. Câteodată trebuie să treacă ani buni înainte să reușești să deschizi ochii, să te ierți și să mergi mai departe.

Când acest moment sosește, îți dai seama că să spui adio nu a fost atât de dificil precum credeai. Însă ceva dinlăuntrul tău te-a forțat să rămâi prizonieră într-o situație cumplită.

O relație toxică te poate distruge în totalitate

O relație toxică îți poate prejudicia sănătatea mentală

Relațiile toxice pot fi de mai multe feluri. Iată câteva exemple concrete:

  • Relații toxice bazate pe dependență emoțională. Când ești într-o asemenea relație, simți că nu poți trăi singură, drept pentru care te afli permanent în căutarea unui partener. În absența acestuia, simți că viața ta este lipsită de sens.
  • Relații toxice abuzive. În acest caz, unul din parteneri îl abuzează în mod fizic sau psihic pe celălalt. Victima are impresia că tot răul se întâmplă din vina sa.
  • Relații toxice bazate pe minciuni. Fără încredere, un cuplu nu poate evolua. Pentru ca relația să funcționeze în continuare, partenerul înșelat fie nu descoperă minciunile celuilalt, fie alege să le ignore.
  • Relații toxice bazate pe idealizare. Mai devreme sau mai târziu, partenerul pe care îl pui pe piedestal o să își piardă echilibrul și o să cadă. Urmează apoi multă dezamăgire și deziluzionare.
  • Relații toxice bazate pe „absorbția” energiei pozitive. Numiți și „hoți de energie pozitivă”, acești indivizi toxici se apropie de tine, „absorb” tot ceea ce ai mai bun, apoi te abandonează.

Dacă te regăsești în oricare din punctele de mai sus, nu uita că tu ești victima. Tu ești cea care va fi rănită până când se va prăbuși. Acesta este modul în care partenerul abuziv este capabil să te manipuleze.

Citește și: 5 tipuri de vampiri emoționali

O relație toxică implică mai multe forme de abuz

Ajungi să uiți cine ești cu adevărat și începi să devii persoana pe care celălalt vrea să o întruchipezi. Îți pierzi chiar și respectul de sine pe care l-ai avut în trecut. Dar acum a venit momentul să îl recuperezi, nu crezi?

Este posibil să închei o relație toxică

Așa cum am menționat anterior, este posibil să închei o relație toxică. Problema este că schimbarea nu poate fi nici drastică, nici imediată. Va trebui să aștepți atât de mult cât este nevoie.

Ai trăit cu un partener toxic pentru foarte mult timp și ai interiorizat o anumită dinamică. Nu este ușor să evadezi dintr-o asemenea relație, dar nici nu este imposibil. Trebuie doar să iei în considerare câteva aspecte:

  • În primul rând, trebuie să realizezi că ești într-o relație toxică. Nu îți place situația ta actuală, vezi cu proprii tăi ochi că partenerul te minte și te manipulează sau că ai devenit dependentă de acesta…
  • De îndată ce reușești să faci acest pas (care nu este deloc simplu), a venit momentul să accepți faptul că trebuie să faci o schimbare.

Nu avem cum să știm când vom reuși în sfârșit, pentru că, deși ne străduim din toate puterile, cădem în aceeași capcană iar și iar.

O relație toxică poate cauza, printre altele, depresie

Însă subconștientul nostru a acceptat deja faptul că această situație nu poate continua la nesfârșit. Într-o zi (în curând!) vom reuși să spunem adio. Dar călătoria noastră nu se va termina aici. Va trebui să ne schimbăm atitudinea și să nu mai acceptăm tot ceea ce am aprobat până acum.

Hai să ne apucăm de treabă!

Drumul către vindecare

Ți-am spus la începutul acestui articol că și eu am fost într-o relație toxică și devastatoare. Însă, la fel ca tine, multe persoane au mai trecut prin această experiență.

Eu am fost captivă într-o relație bazată pe dependență. Toată fericirea, bucuria și motivația mea se afla în mâinile celui alături de care eram. Legătura dintre mine și partenerul meu devenise un cerc de negativitate. Simțeam că nu aveam cum să evadez, deși uneori aveam impresia că văd o rază de speranță.

Am petrecut mult timp măcinată de anxietate, disperată să mă salvez, deși orice soluție salvatoare părea foarte departe. Apoi, într-o zi când nici nu mă așteptam la nimic, totul s-a încheiat. M-am sculat din pat simțindu-mă revigorată, de parcă devenisem o nouă persoană. Suferința mea ajunsese la final.

Câteodată o relație toxică te face să uiți cine ești cu adevărat

Nu trebuie să îți fie frică că vei intra într-o relație toxică. Fiecare dintre noi greșește câteodată și, fără să vrea, cade în plasa unei relații nocive. La final, ochii ți se vor deschide și o vei lua de la capăt.