Primele simptome ale bolilor la rinichi

· 1 septembrie 2015
Simptome ale bolilor la rinichi sunt semnele care ne pot ajuta să prevenim boala.

Simptome ale bolilor la rinichi sunt semnele care ne pot ajuta să prevenim boala.

Pot trece câțiva ani de la apariția primelor simptome ale insuficienței renale până la dezvoltarea bolii de rinichi. Haideți să aflăm din articolul următor care sunt aceste simptome.

Semne și simptome ale bolilor la rinichi

Doctorii confirmă că pacienții trebuie să cunoască aceste simptome ale bolilor la rinichi pentru a putea acționa cât mai repede, indiferent de intensitatea durerii sau de faptul că sunt sau nu conștienți de prezența bolii de rinichi.

Acest lucru va face ca tratamentul să fie mai eficient și de durată mai scurtă. Mai jos vom enumera cele mai frecvente semne ale insuficienței renale pe care trebuie să le iei în seamă.

Te-ar putea interesa și

6 băuturi care ameliorează durerea de rinichi

Dacă suferi de cel puțin două sau trei dintre acestea, nu trebuie să îți faci griji, însă trebuie să te adresezi unui medic pentru a efectua analizele corespunzătoare. Unele din aceste simptome nu sunt legate numai de probleme la rinichi, dar e bine să le cunoști oricum ar fi.

Simptome ale bolilor la rinichi

Semne ale insuficienței renale

Modificări ale urinei

De fiecare dată când rinichii nu funcționează așa cum trebuie, urina se modifică. E posibil să te trezești noaptea pentru a merge la baie și să observi că urina ta este spumoasă.

Alte simptome ale bolilor la rinichi sunt urinarea frecventă și în cantități mai mici, iar urina poate fi foarte deschisă la culoare.

Chiar și opusul: să urinezi abia o dată la câteva ore, iar urina să fie închisă la culoare și sângerie. E posibil să simți că nu mai poți să te ții sau să îți vină foarte greu să urinezi, chiar și o presiune în partea frontală a pelvisului.

Umflături

Când rinichii tăi nu funcționează corect, nu pot elimina bine lichidele, motiv pentru care acestea se acumulează în organism. Acest lucru duce la apariția inflamațiilor la nivelul picioarelor, a gleznelor, a mâinilor și a feței.

Oboseală

Atunci când rinichii sunt sănătoși, produc o substanță chimică numită eritropoietină. Aceasta este responsabilă pentru crearea de celule roșii care transportă oxigenul în sânge.

Când rinichii încetează să mai funcționeze corespunzător, organismul nu mai poate produce acest hormon. Atunci mușchii și creierul tău obosesc mai repede decât este normal.

Bolnavul nu mai are nici dorința, nici energia de a mai face ceva, doarme mult, se simte epuizat, slăbit și lipsit de energie. Aceste simptome ale bolilor la rinichi se mai poate datora și anemiei, apărută ca urmare a lipsei de fier din alimentație.

Simptome dureri rinichi

Erupții sau mâncărimi ale pielii

Toxinele din sânge sunt eliminate prin rinichi. Atunci când rinichii nu funcționează corect, toxinele se acumulează în sânge, lucru care duce la mâncărimi sub piele la nivelul mușchilor sau al oaselor.

Gust metalic în gură și respirație cu miros de amoniac

Când reziduurile se acumulează în sânge (uremie), gustul mâncării se poate schimba, iar respirația devine urât mirositoare. Unii pacienți observă că nu le mai place gustul de carne sau își pierd pofta de mâncare și slăbesc.

Gustul rău din gură se menține pe parcursul întregii zile și nu dispare nici dacă pacientul se spală pe dinți, folosește apă de gură sau mestecă gumă.

Greață și vomă

Simptome cauzate tot de uremie. Aceasta poate duce și la pierderea poftei de mâncare sau slăbirea cu câteva kilograme, întrucât stomacul nu mai tolerează mâncarea.

Dificultate în respirație

Aceasta se datorează unei disfuncții la nivelul plămânilor în unul din următoarele moduri.

  • Primul se referă la lichidul în exces care nu poate fi eliminat și se acumulează în plămâni.
  • Celălalt este cauzat de anemie (lipsa de celule roșii care să transporte oxigenul în sânge) care slăbește organismul și provoacă dificultăți în respirație. Acestea nu se manifestă doar atunci când depui un efort sau practici exerciții fizice, ci și atunci când te odihnești.

Senzație acută de frig, indiferent de anotimp

Anemia poate provoca pacientului o senzație de frig chiar și atunci când în jurul lui este cald. Poartă haine groase și se învelește cu mai multe pături. Senzația nu trece nici dacă bea un ceai sau o cafea fierbinte sau dacă face o baie cu apă fierbinte.

I se poate întâmpla să-i fie frig și vara, când afară sunt temperaturi ridicate, când se află acasă, la serviciu sau în oraș. Frisoanele, amorțeala la extremități și transpirațiile reci sunt alte simptome asociate.

Amețeală și probleme de concentrare

Ca urmare a anemiei cauzate de insuficiența renală, creierul nu mai este oxigenat în mod corespunzător. Acest lucru duce la probleme cu memoria, amețeală, dificultate în concentrare etc. Este posibil să ai pierderi scurte de memorie și să te simți mereu amețit.

Dureri la rinichi

Dureri de spate

Unele persoane care suferă de insuficiență renală nu conștientizează acest lucru deoarece atribuie această durere altor factori. De exemplu un efort mare depus sau poziția necorespunzătoare a corpului în timpul muncii desfășurate sau în timpul somnului.

Citește și

Remedii naturiste pentru curățarea rinichilor

Dacă durerea nu încetează, înseamnă că indică o altă afecțiune. O senzație de disconfort, pișcăturile sau crampele din partea inferioară sau laterală a corpului sunt asociate problemelor la rinichi.

Uneori durerea poate fi resimțită și la nivelul unuia sau ambelor picioare. Dacă pacientul suferă de rinichi polichistic (când în rinichi sau în ficat există o acumulare de chisturi), poate avea dureri foarte mari de spate.

Sursa fotografiilor: wonderferret, Hey Paul Studios, MilitaryHealth și Betsy Weber.