9 sfaturi pentru acceptarea singurătății - Doza de Sănătate
 

9 sfaturi pentru acceptarea singurătății

Chiar dacă îți este teamă de lipsa companiei altor persoane, singurătatea te poate ajuta să te dezvolți ca om și să te cunoști mai bine pe tine însuți. 
9 sfaturi pentru acceptarea singurătății

Ultima actualizare: 30 martie, 2018

Singurătatea nu este pozitivă sau negativă în sine. Totul depinde de modul în care alegi să îți petreci timpul în propria companie. Citește în continuare pentru a descoperi câteva sfaturi pentru acceptarea singurătății și renunțarea la teama pe care aceasta ți-o provoacă.

„Singurătatea este cea mai profundă dimensiune a condiției umane. Omul este singura ființă care știe că este singură.” – Octavio Paz

În realitate, momentele de singurătate pot fi mai benefice decât crezi dacă profiți de ele pentru a-ți găsi fericirea.

La un moment dat în viață, orice om simte frica de singurătate. Fără îndoială, suntem ființe sociale, iar relațiile pe care le stabilim cu cei din jur sunt benefice pentru sănătatea noastră mintală. Dar oare de ce solitudinea este înfricoșătoare pentru unii și atât de plăcută pentru alții?

În multe culturi, s-a creat așa numita teamă de singurătate căreia i s-a atribuit o perspectivă negativă. De multe ori, singurătatea este asociată cu proasta dispoziție și depresia.

În acest articol îți oferim câteva sfaturi pentru acceptarea singurătății prin schimbarea atitudinii vizavi de momentele în care ești singur. Poți transforma anxietatea pe care ți-o provoacă acestea în bunăstare.

Sfaturi pentru acceptarea singurătății

1. Conștientizează-ți fricile

Singurătatea are un impact negativ numai dacă îți petreci momentele de solitudine făcând lucruri care îți distrag atenția de la propriile sentimente.

Fiecare om este diferit. Tocmai de aceea numai tu poți face diferența între activitățile pe care le desfășori doar „ca să treacă timpul” și cele care te-ar ajuta să îți îndeplinești obiectivele și să devii un om împlinit.

2. Ascultă-ți corpul

Sfaturi pentru acceptarea singurătății printr-o atitudine pozitivă

Corpul tău transmite și înregistrează orice emoție pe care o resimți. Când ești singur, închide ochii pentru câteva minute, respiră și ascultă-ți corpul pentru a descoperi care este sursa fricii tale de singurătate.

3. Fă-ți ordine în gânduri

De-a lungul zilei, primim numeroase informații prin intermediul mijloacelor de comunicare de la prieteni, colegi sau rude. În mod inconștient, toate aceste informații trec prin mintea noastră. Prin urmare, este necesar să petreci timp singur pentru a te asculta pe tine însuți și a elimina gândurile negative.

4. Reinventează-te

Sfaturi pentru acceptarea singurătății prin cunoașterea de sine

Când ești singur, este normal ca plictiseala să îți creeze o multitudine de stări, de la nostalgie la apăsare. Pentru a evita aceste senzații, încearcă să desfășori anumite activități distractive care te scot din rutină, cum ar fi practicarea unui sport nou.

Informează-te în privința unor subiecte despre care nu știi nimic, învață o limbă străină sau ascultă un gen diferit de muzică.

5. Fă-ți o listă de priorități

Dacă îți notezi toate obiectivele pentru întreaga lună, fie pe hârtie sau în formă digitală, poți profita de momentele de solitudine pentru a le citi. În acest fel, poți scăpa de gândurile și sentimentele care îți provoacă neliniște.

Parcurgerea listei făcute te ajută să stabilești care dintre nevoile tale sunt cele mai importante și care dintre ele ar trebui să reprezinte o prioritate pentru alte persoane.

6. Adresează-te unui specialist

Sfaturi pentru acceptarea singurătății prin vizita la psiholog

Când vine vorba de sfaturi pentru acceptarea singurătății, nu putem omite îngrijirea sănătății mintale. Dacă îți îmbunătățești starea psihică, vei fi în armonie cu lumea care te înconjoară, dar și cu tine însuți în orice situație.

În acest sens, este important să cunoști originea și cauzele temerilor tale. Pentru a reuși, poți apela oricând la persoanele din jur, la un psiholog sau la alte mijloace care să te ajute să duci o viață mai liniștită și să accepți singurătatea.

7. Timpul petrecut singur te ajută să evoluezi

Socializarea este normală în rândul oamenilor. Nu este nimic rău în a-ți face prieteni și a-ți petrece timpul în preajma altor persoane. Însă, de obicei, teama de singurătate este cauzată de dependența de cei din jur

Dacă adopți obiceiul de a petrece timp singur din când în când îți poți găsi echilibrul emoțional de care ai nevoie pentru a fi cu adevărat fericit. În acest fel, poți descoperi ce se află la baza dependenței tale de oameni, care te împiedică să fii liber, autonom și sănătos psihic. Puțin câte puțin, vei renunța la nevoia de a primi aprobarea celor din jur. Astfel, te vei simți mai sigur pe tine și mai independent.

8. Deconectează-te de lumea din jur pentru a te conecta cu tine însuți

Sfaturi pentru acceptarea singurătății prin activități ca cititul

Deconectarea de lumea exterioară te ajută să creezi o conexiune cu tine însuți. Ai ocazia să-ți asculți cu atenție gândurile, sentimentele și emoțiile.

Unul dintre cele mai bune sfaturi pentru acceptarea singurătății este să te întrebi în acele momente dacă ești mulțumit de tine însuți, dacă îți dorești să schimbi ceva la viața ta sau dacă ai vrea să îți stabilești obiective noi.

9. Singurătatea îți întărește autonomia personală

Solitudinea îți oferă oportunitatea de a te răsfăța și de a avea grijă de tine însuți. Bucură-te de timpul pe care îl petreci singur și descoperă noi abilități. Încearcă să îți întărești stima de sine și să evoluezi ca individ.

Poate părea greu de crezut, dar unul dintre cele mai importante roade ale singurătății este libertatea. Când ești doar tu cu tine, ai ocazia să îți pui întrebări, să înveți, să uiți și să faci lucruri care îți dau o stare de bine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ibarra, H. (2004). Working identity: Unconventional strategies for reinventing your career. Harvard Business Press.
  • Marc, E. (2011). Guide pratique des psychothérapies. Retz.
  • Paz, O., & Santí, E. M. (1993). El laberinto de la soledad (Vol. 346). Madrid: Cátedra.
  • Salerno, S. (2005). SHAM: How the self-help movement made America helpless. Crown.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.