Depășește situațiile dificile cu 5 expresii motivaționale

Deși probabil nu realizezi asta când treci prin aceste experiențe, situațiile dificile reprezintă ocazii de învățare. În cele din urmă vei putea să le privești cu alți ochi și cu un zâmbet pe buze.

Situațiile dificile apar mereu în ciuda voinței noastre și deseori nu suntem pregătiți să le facem față. Adversitățile pot lua diverse forme. Câteodată nu este de ajuns să fim susținuți de cei din jur sau să citim toate cărțile de auto-ajutor din biblioteca noastră.

În primul rând, pentru a trece cu bine peste situațiile dificile, este nevoie să fim pregătiți corespunzător, să ne bazăm pe propriile resurse și pe reziliența noastră și să adoptăm strategii de management emoțional.

Poate ți s-a spus că „situațiile dificile îi conduc pe oamenii obișnuiți către destinații extraordinare”. În realitate însă, majoritatea vrem pur și simplu „să ne simțim bine”.

Nu-ți face griji. Viața te va conduce spre acele „destinații extraordinare” la momentul potrivit. Însă, atunci când te afli în toiul unei situații dificile, nu ezita să rostești următoarele expresii motivaționale.

5 expresii motivaționale care te ajută să depășești situațiile dificile

1. „Am dreptul să plâng, dar voi putea zâmbi din nou”

Eliberarea emoțiilor negative este esențială atunci când trecem prin situații dificile precum certuri, eșecuri sau greutăți. Nu-ți suprima lacrimile și să nu ai niciodată impresia că este o prostie să te simți demoralizat sau neputincios.

Însă nu uita că aceste momente în care îți „îmbrățișezi demonii” nu trebuie să fie prea lungi. Cu siguranță este o mare greșeală să acorzi acestor „demoni” prea multă atenție.

Citește și: 7 obiceiuri care te ajută să fii mai optimist

Plânsul și exprimarea durerii pe care o simți au un scop clar: să te ajute să accepți situația prin care treci și să poți merge înainte. Aceste acțiuni trebuie să promoveze schimbarea. În fond, meriți să poți zâmbi din nou!

2. „Persoana care îmi va oferi ajutor de fiecare dată sunt chiar eu”

Situațiile dificile pot fi depășite dacă avem gânduri pozitive

Poate ai cei mai minunați prieteni din lume, un partener de viață de încredere sau o familie care ține la tine din tot sufletul. Ești foarte norocos dacă există asemenea indivizi în viața ta, dar trebuie să fii capabil să depășești situațiile dificile pe cont propriu.

Fără a avea propria voință, energie și visuri, îți va fi foarte greu să evadezi din încăperea întunecată în care ai devenit prizonier. Ascultă-i pe cei din jurul tău și acceptă-le ajutorul. Însă nu uita că numai tu poți face pașii necesari pentru a învinge situațiile dificile.

3. „Nu am niciun control asupra problemelor care îmi ies în cale, dar pot alege cum să le înfrunt”

Pierderi, boli, despărțiri… Anumite nenorociri nu pot fi evitate, indiferent de ceea ce facem.

  • Nimeni nu poate controla în totalitate circumstanțele vieții sale. Dar fiecare dintre noi este responsabil de propriile sale gânduri.
  • Dacă spui „Nu pot”, te vei imobiliza în totalitate și vei fi copleșit de emoții negative. Spunând însă „Pot să trec peste această situație cu bine”, îți vei schimba complet perspectiva și vei dobândi mai multă forță.

Nu ezita niciodată să gândești mai pozitiv!

4. „Viața trebuie trăită fără frică”

În multe articole precedente ți-am vorbit despre așa-zisa „zonă de confort”. Aceasta este un spațiu invizibil în interiorul căruia se află tot ceea ce cunoaștem și putem controla și în care domnește un sentiment de siguranță.

Situațiile dificile ne fac să simțim că adversitatea a pătruns în zona noastră de confort. Calmul de care ne-am bucurat înainte s-a disipat. Pentru a ne putea lepăda de această frică, este nevoie să pășim în afara zonei noastre de confort.

  • Dacă îți este frică să te gândești la ce ți se va întâmpla în urma pierderii suferite, fă contrariul. Acceptă această nenorocire și amintește-ți că viața merge înainte, că nu poți sta pe loc.
  • În cazul în care te simți amenințat sau îți este teamă că vei rămâne singur, privește aceste frici dintr-un unghi mai rațional. Amintește-ți că în perioada anterioară dezastrului, nimeni nu-ți oferea ajutorul pe care ți-l oferi tu însuți. Permite-i sufletului tău să-ți dea tărie ca să poți depăși situațiile dificile.
Pacea interioară este esențială pentru a depăși situațiile dificile

5. „Trebuie să cultiv pacea și echilibrul interior în fiecare zi”

Îți monitorizezi dieta și greutatea corporală și îți programezi controale medicale în mod regulat. Te îngrijești pe tine însuți în fiecare zi și, atunci când mergi la culcare, ești fără îndoială epuizat.

Acum pune-ți următoarea întrebare: „Când a fost ultima dată când m-am ocupat de sănătatea mea emoțională și de pacea mea interioară?” Acest tip de exercițiu trebuie efectuat zilnic. Dacă îi pui mereu pe ceilalți pe primul loc, în cele din urmă vei ajunge să te neglijezi pe tine.

De asemenea, atunci când te străduiești să obții doar „lucruri”, începi să uiți de ceea ce contează cu adevărat: fericirea și integritatea ta.

  • Este bine să fii pregătit să înfrunți situațiile dificile. În acest scop, nu strică să-ți cultivi pacea interioară în fiecare zi, consolidându-ți stima de sine.
  • Ține cont de faptul că viața curge asemenea unui râu, schimbându-și cursul în mod constant. Fie că îți place, fie că nu, trebuie să te lași purtat de acest curent schimbător.

Te sfătuim să citești și: Vârsta de aur: a-ți regăsi echilibrul interior

Deoarece situațiile dificile survin adesea în mod neașteptat, trebuie să încercăm să fim pregătiți pentru a le depăși. Reziliența este indispensabilă pentru a putea face asta. Dacă vrei să ajungi să vezi curcubeul, trebuie să fii capabil să reziști furtunii.

Te-ar mai putea interesa