Știai că tăcerea limpezește gândurile?

8 noiembrie 2017
Nu trebuie să îți fie frică să fii singur și înconjurat de tăcere. Tocmai în asemenea momente reușești să găsești soluții pentru problemele tale. Răspunsul se află în tăcere.

Societatea contemporană este atât de plină de zgomot, încât abia mai reușim să ne ascultăm propriile gânduri. Permanent căutăm să fim înconjurați de oameni și, pe cât posibil, evităm să fim singuri. Din păcate, aceste tendințe ne fac să uităm de faptul că tăcerea limpezește gândurile.

Multor persoane le este frică de absența zgomotelor—sau cel puțin de absența celor familiare. Poate fi vorba de larma produsă de automobilele de afară, de sirena mașinii de pompieri, de vocile celorlalți…

Când suntem singuri în natură, ne crește nivelul de anxietate. Drept consecință, chiar și cel mai slab sunet reușește să ne sperie. Dar la baza acestei reacții stă tocmai dorința de a scăpa de tăcerea interioară care ne chinuie.

De ce fugim de tăcere?

Deseori uităm că tăcerea limpezește gândurile

Oamenii fug de tăcere pentru a-și evita problemele zilnice. Nu vrem să ne gândim la asemenea lucruri, să înfruntăm durerea sau să avem ochii larg deschiși. Însă când simțim că am pierdut totul și că viața noastră a devenit lipsită de sens, tocmai atunci putem înțelege că tăcerea limpezește gândurile.

Cineva care simte că este încătușat sau nu reușește să pună capăt unei relații nu poate scăpa de furtuna nemulțumirii pentru că îi este frică să asculte. Cei mai mulți dintre noi avem impresia că autoamăgirea este cea mai simplă cale. Dorințele nu ni se împlinesc, zgomotele deranjante ne învăluie, dar alegem să rămânem pasivi.

Devenim victime când știm bine care este soluția de care avem nevoie. Dar, în loc să ne adunăm forțele și să punem capăt lucrurilor care ne aduc suferință, pur și simplu ne ascundem.

Este greu să fii curajos și să cauți răspunsuri în tăcere. La fel de dificil este să taci, să observi ce se întâmplă în jurul tău și să nu judeci sau critici.

Răspunsul se află înlăuntrul tău

Tăcerea limpezește gândurile și ne ajută să găsim răspunsul mult dorit

Când viața se întoarce împotriva ta și simți că ai parte numai de ghinioane, a venit momentul să privești înlăuntrul tău. Cel mai firesc lucru în asemenea momente este să vorbești cu un prieten sau un membru de familie și să îi ceri acestuia opinia. Dar responsabilitatea de a găsi o soluție pentru problema ta îți aparține.

Dacă ai cerut vreodată ajutorul unui specialist, cu siguranță știi deja asta. De pildă, un psihologic nu te va judeca și nici nu îți va sugera soluții. Acesta te va lua de mână și te va ghida, astfel încât să găsești răspunsul pe care îl cauți pe cont propriu.

Câteodată te vei îndoi de tine însuți și te vei concentra asupra aspectelor externe. Acest lucru este însă o greșeală deoarece soluția se află mereu înlăuntrul tău. Poate simți că nu poți, că ești slab sau că nu știi cum să revii pe drumul cel bun. Toate aceste impresii sunt consecința faptului că nu te asculți pe tine însuți.

Tăcerea limpezește gândurile și oferă soluții

Există o voce mică înlăuntrul tău care îți va spune ce trebuie să faci. Ascult-o. Liniștea te poate ajuta în acest scop.

Tăcerea limpezește gândurile și rezolvă dilemele

Deseori este cumplit să privești înlăuntrul tău pentru că acolo se află un copil rănit care încă suferă. Alteori cunoașterea de sine presupune să descoperi anumite laturi pe care le negi sau respingi.

În acest caz, este important să îți deschizi mintea și să accepți că ai dreptul să faci greșeli. Când te plimbi în natură, ești înconjurat de tăcere sau obișnuiești să asculți muzică? Răspunsul la această întrebare te va ajuta să constați dacă absența sunetelor te sperie sau nu.

Nu trebuie să îți fie frică să îți privești problemele în ochi. Da, vei simți durere, dar chiar și atunci când fugi de greutăți vei suferi în cele din urmă. A venit momentul să renunți la această strategie nocivă care, pe lângă faptul că nu poate rezolva nicio problemă, îți va cauza neplăceri suplimentare.

Ca să descoperi adevărul, reține că tăcerea limpezește gândurile

Tăcerea limpezește gândurile și te ajută te redescoperi pe tine. Nu uita, ești cel mai bun prieten pe care îl ai. Doar tu știi ce trebuie să faci mai departe, fără frică sau așteptări. Acum a venit momentul să renunți la scuze și să te apuci de treabă. Dacă vei continua pe același drum ca până acum, nu vei reuși să schimbi nimic.

Când te simți pierdut și ai impresia că întreaga ta lume este pe cale să se prăbușească, înconjoară-te de tăcere și reconectează-te cu tine. Doar în absența zgomotelor vei reuși să descoperi soluția salvatoare pe care o cauți.

Te-ar mai putea interesa