Stresul este un pericol pentru femeile cu vârsta sub 50 de ani

Stresul reprezintă un inamic pe care trebuie să îl înfruntăm în fiecare zi. Nu este bine când această stare afectivă devine excesivă și ne copleșește sau ne distruge echilibrul fizic și mental.

Deși stresul afectează ambele sexe, cele mai recente studii au dezvăluit anumite aspecte importante. Mai exact, femeile cu vârsta sub 50 de ani prezintă un risc crescut de a suferi de boala coronariană cauzată de stres.

Această informație este foarte importantă pentru că tulburările cardiace sunt în general asociate cu bărbații mai în vârstă. Însă statisticile prezintă o altă realitate.

În zilele noastre femeile sunt foarte vulnerabile stresului. Acestea nu reușesc să îi facă față în mod corespunzător și deseori ignoră semnalele de alarmă transmise de corpul lor.

De obicei, tindem să asociem simptomele stresului cu oboseala sau pur și simplu „nu avem timp să mergem la doctor”. Este esențial să îți reorganizezi prioritățile. Trebuie să te pui pe tine însăți pe primul loc și să nu treci cu vederea peste simptomele cauzate de stres.

Stresul zilnic este văzut ca un lucru firesc

Probabil că aici se află rădăcina problemei. Treptat, anumite probleme se acumulează, creând un abis de stres pe care, aproape fără să ne dăm seama, îl normalizăm.

Persoanele care au o slujbă ce le suprasolicită știu cum să identifice factorii problematici: presiunea de a atinge anumite obiective, nevoia de a se ridica la nivelul așteptărilor șefilor, competitivitatea…

Acestea fiind spuse, în cazul femeilor stresul este un amalgam de factori complecși care le alcătuiesc viața. Pe lângă serviciu, acestea întâmpină și probleme în sfera familiei. De pildă, copiii (în special cei foarte mici) necesită foarte multă atenție.

Pe lângă copii, femeile se pot confrunta cu probleme în relația lor de cuplu sau cu obligații care devin din ce în ce mai solicitante pe zi ce trece: mai mult de învățat, mai multe proiecte, mai multe rude pe care trebuie să le îngrijească…

Desigur, și bărbații se confruntă deseori cu aceste greutăți. Însă, în medie, femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani sunt cele mai afectate de problemele de natură socială, personală și emoțională.

În anumite circumstanțe stresul afectează femeile mai mult decât bărbații

Un studiu realizat la Școala Rollins pentru Sănătate Publică a Universității Emory (Atlanta, Statele Unite) și publicat în revista Health (Sănătate) a ajuns tocmai la această concluzie. În cele ce urmează îți prezentăm toate informațiile relevante.

Cum înfruntă femeile stresul

Studiul menționat anterior a fost coordonat de Viola Vaccarino, un medic și profesor în epidemiologie virală.

 • În urma monitorizării a 700 de bărbați și femei din mai multe spitale, Vaccarino a făcut o descoperire foarte interesantă.
 • Femeile nu înfruntă stresul la fel ca bărbații. Riscul ca fluxul sanguin al acestora către inimă să scadă poate fi până de patru ori mai mare.
 • Nu putem ignora consecințele posibile ale acestui simptom. Un flux sanguin scăzut poate cauza ischemie miocardică și, drept consecință, un infarct.

Dr. Vaccarino a mai descoperit că grupul cu cel mai mare risc de a suferi un infarct din cauza stresului este reprezentat de femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani. Persoanele de sex feminin cu vârsta între 45 și 50 de ani prezintă un risc foarte ridicat.

Tinerețea nu ne ferește complet de tulburările cardiace

Fiind tinere și active, avem impresia că suntem invincibile.

Străsul îți crește riscul de a suferi de boli cardiace

 • Însă, conform studiului realizat de Dr. Vaccarino, femeile cu riscul cel mai ridicat de a suferi de tulburări cardiace sunt cele care trebuie să se ocupe pe cont propriu de treburile casnice.
 • Îngrijirea membrilor de familie invalizi, locurile de muncă multiple și creșterea copiilor mici reprezintă, de asemenea, factori care cresc riscul de a suferi de o tulburare cardiacă.
 • Cea mai mare problemă este faptul că, în majoritatea cazurilor, aceste femei se obișnuiesc să trăiască astfel. Pentru ele, stresul devine o parte firească a vieții lor.

De ce ne doare capul atât de frecvent? De ce ne simțim sufocate când ajungem acasă? La un moment dat, răspunsurile la aceste întrebări nici măcar nu ne mai preocupă. Deși nu ne sfiim să însoțim o ființă dragă la medic pentru cele mai neînsemnate chestiuni, nu acordăm deloc importanță propriilor noastre simptome.

Nu este corect să adoptăm un asemenea comportament. Nu este firesc ca stresul să devină partenerul nostru de viață. Mai devreme sau mai târziu, acesta ne poate ucide.

Înfruntă-ți stresul și îmbunătățește-ți calitatea vieții

Cercetătorii care au realizat acest studiu publicat în luna septembrie a anului trecut ne-au prezentat niște informații de care trebuie să ținem cont. Nu este suficient să îți îngrijești doar inima, ci trebuie să te preocupi și de starea psihicului tău.

Stresul îți reduce categoric calitatea vieții

 • Trebuie să avem grijă de propriul nostru corp. Este esențial să descoperim cauza exactă a durerilor cervicale sau de spate dacă acestea sunt constante. Din când în când, aceste simptome pot fi consecința unei tulburări cardiace ascunse.
 • Fă mișcare. O singură oră de exerciții aerobice pe zi îți poate fi de mare ajutor.
 • Învață să stabilești anumite limite și să nu te suprasoliciți.
 • Odihnește-te și nu te grăbi. Exprimă-ți deschis emoțiile și înconjoară-te de oameni care te ajută să crești și să râzi.
 • Supune-te unui control medical în mod periodic.
 • Indiferent de vârstă, asigură-te că ai o tensiune arterială și un nivel de colesterol optim.

Nu este niciodată prea devreme să începi să ai mai multă grijă de tine. Ia măsurile necesare înainte să fie prea târziu!

Categorii: Curiozități Etichete:
Te-ar mai putea interesa