Legăturile dintre depresie și cancer - Doza de Sănătate
 

Legăturile dintre depresie și cancer

Studiile recente arată că depresia poate crește riscul de îmbolnăvire de cancer. Nu te îngrijora, totuși: depresia este și un indiciu că ar trebui să ai mai multă grijă de sănătatea ta fizică și psihică, fapt care te poate ajuta să previi numeroase boli. 
Legăturile dintre depresie și cancer

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Studiile recente au descoperit că depresia manifestată pe o perioadă îndelungată predispune persoana afectată la îmbolnăvirea și decesul provocat de cancer. Astfel, s-a dovedit o oarecare legătură dintre depresie și cancer.

Care este explicația?

Există, într-adevăr, o legătură între depresie și cancer?

Legătura dintre depresie și cancer

Depresia rezultă în urma unei interacțiuni complexe între factori sociali, psihologici și biologici. Aceasta poate provoca diverse complicații în diferite etape ale vieții.

Atunci când suferi de depresie timp de o perioadă îndelungată, această stare îți poate afecta și sănătatea fizică. Printre altele, te-ai putea îmbolnăvi de cancer.

Dovezi care atestă legătura dintre depresie și cancer

Diverse studii au asociat depresia cu o predispoziție mai mare la dezvoltarea mai multor tipuri de tumori. De exemplu, într-un studiu realizat în Regatul Unit, o analiză clinică a peste 160.000 de adulți a dezvăluit următoarele:

  • Multe persoane se confruntă cu probleme psihologice recurente.
  • Aceste persoane sunt mai predispuse la decesul cauzat de cancer de pancreas, de prostată sau de colon.

Totuși, nu există vreo dovadă concretă a faptului că legătura dintre depresie și cancer este una de tipul cauză-efect. Cercetătorii au precizat că studiul efectuat oferă doar niște concluzii importante la nivel de statistică.

Alte cercetări privind depresia

Studiile menționate anterior sunt însoțite și de alte dovezi științifice care duc la aceeași concluzie. Interacțiunea dintre sănătatea fizică și cea mentală a fost dovedită în repetate rânduri. 

De exemplu, se știe deja că există o legătură incontestabilă între simptomele depresiei și ale anxietății și bolile cardiovasculare.

Depresie și cancer, două boli care se pot asocia

Dezechilibre hormonale

Legătura dintre cancer și depresie este cauzată de anumite dezechilibre hormonaleDepresia crește producția de cortizol, fapt care poate provoca diverse probleme de sănătate. În plus, mecanismele naturale ale corpului de regenerare a ADN-ului sunt inhibate. Astfel, scade imunitatea împotriva cancerului.

Un alt factor important de precizat este faptul că persoanele care suferă de episoade frecvente de depresie sunt mai predispuse la consumul de alcool, fumat și obezitate, care sunt factori de risc în ceea ce privește cancerul.

Stresul și depresia

Stresul se manifestă atunci când o persoană este supusă unei presiuni mentale, fizice sau emoționale.

Este normal să fii stresat din când în când. Însă dacă îl resimți la un nivel foarte ridicat și pe perioade îndelungate sau repetate, stresul poate avea consecințe grave asupra sănătății fizice și psihice. 

Îți recomandăm să citești:

Alungă stresul cu 9 alimente sănătoase

În timpul episoadelor de stres, organismul reacționează la această presiune prin eliberarea de cortizol. Acest hormon poate cauza diverse efecte: creșterea tensiunii arteriale, accelerarea ritmului cardiac și mărirea glicemiei. Deși aceste reacții oferă mai multă energie pentru a face față stresului, ele pot provoca și diverse probleme de sănătate.

Stresul excesiv poate duce la îmbolnăvire

Stresul cronic care este la un nivel ridicat și se întinde pe perioade lungi de timp poate provoca probleme urinare, digestive, de fertilitate și ale sistemului imunitar.

În plus, persoanele care se confruntă cu stres cronic sunt mai predispuse la afecțiunile comune, cum ar fi gripă, răceală, dureri de cap și tulburări ale somnului, dar și la anxietate și depresie.

Gestionarea stresului și protecția împotriva cancerului

Asocierea dintre depresie și cancer
Persoanele care au fost diagnosticate cu cancer trebuie să învețe să își controleze stresul, dar și depresia. 

În primul rând, este important să se bucure de sprijin emoțional și social. Acest lucru ajută la combaterea anxietății și a depresiei, precum și la ameliorarea sau prevenirea simptomelor care pot apărea atunci când sistemul imunitar este slăbit.

Metode de a reduce stresul și depresia

Există diverse metode de a combate stresul și depresia. Printre acestea se numără yoga, meditația, tehnicile de relaxare și multe altele.

În plus, poți apela și la anumite terapii care reduc stresul psihic. În general, obiceiurile sănătoase, precum o alimentație echilibrată și o odihnă corespunzătoare reprezintă o soluție eficientă pentru a combate stresul, depresia, anxietatea și alte boli asociate acestora.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.