Supă de usturoi gustoasă și sănătoasă - Doza de Sănătate
 

Supă de usturoi gustoasă și sănătoasă

Astăzi îți prezentăm o rețetă minunată de supă spaniolă originară din regiunea „Castilla y León”. Acesta este un preparat tradițional de modă veche. 
Supă de usturoi gustoasă și sănătoasă

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Această supă de usturoi – numită și supă castiliană – intră în categoria „rețetelor bunicii”, fiind un preparat tradițional care nu dă greș niciodată.

Beneficiile usturoiului pentru sănătate

Pe lângă gustul său deosebit, usturoiul are și o valoare nutrițională extraordinară. Acest aliment oferă multe beneficii pentru sănătate, drept pentru care merită să încerci gustoasa supă de usturoi pe care ți-o prezentăm mai jos.

Foarte hrănitor și sărac în calorii

Supă de usturoi cu multe proprietăți benefice

Pe lângă faptul că este foarte sănătos, usturoiul ajută și la slăbit. Acesta este sărac în calorii, conține vitamine și minerale esențiale și contribuie la buna funcționare a metabolismului.

O porție de 28 g usturoi are numai 40 Kcal și mai puțin de 10 g carbohidrați. În schimb, acest aliment este bogat în vitaminele C și B6, mangan, seleniu și o cantitate mică de proteine.

Totodată, usturoiul conține o cantitate moderată de calciu, potasiu, fier, fosfor și vitamina B1.

Ingredientul secret al usturoiului: alicina

În vechime, usturoiul era folosit pentru tratarea bolilor și a disconfortului digestiv. În prezent, multiplele proprietăți benefice ale usturoiului sunt atribuite conținutului bogat de alicină, un compus sulfuros.

Îți recomandăm să citești și:

Usturoiul – proprietăți curative

Usturoiul: un antioxidant puternic

În ziua de azi, produsele bogate în antioxidanți sunt foarte apreciate și la mare căutare. Însă ceea ce puțini oameni știu este că au un antioxidant foarte puternic și ieftin chiar în bucătăria lor: usturoiul.

Usturoiul conține vitamina C și flavonoide care luptă împotriva radicalilor liberi și previn deteriorarea celulelor. Consumate zilnic, aceste substanțe previn uzura structurilor cardiovasculare la pacienții hipertensivi.

În plus, efectul antioxidant al usturoiului încetinește simptomele demenței și primele stadii ale bolii Alzheimer.

Întărește-ți sistemul imunitar cu usturoi

Probabil ai auzit de mai multe ori că infuzia de usturoi este cel mai bun remediu pentru răceală. Ei bine, consumul zilnic de suplimente cu usturoi reduce cu 60% riscul de a contracta o răceală. 

Ar putea să îți placă și:

Apără-ți inima cu supă cremă de usturoi!

Rețetă de supă de usturoi: gustoasă, practică și convenabilă

Ingrediente (pentru 6 persoane)

  • 10 căței de usturoi (50 g)
  • 6 ouă (opțional) (250 g)
  • 12 felii de pâine tare (72 g)
  • 1 bucată de șuncă afumată (150 g)
  • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin (50 ml)
  • Sare, piper și boia dulce (după gust)
  • 2½ litri de supă de carne roșie (poți folosi și supă de pui sau de legume)
Supă de usturoi cu felii de pâine prăjită

Mod de preparare

  1. Când prepari această gustoasă supă de usturoi, trebuie să te ocupi mai întâi de ingredientul principal rețetei. Curăță și taie usturoiul în felii nu foarte subțiri. 
  2. Ia o cratiță suficient de mare, toarnă niște ulei de măsline în ea și pune-o pe foc. După ce uleiul s-a înfierbântat, adaugă usturoiul și călește-l până capătă o nuanță ușor maronie. Usturoiul își schimbă foarte repede culoarea, așa că ai grijă să nu îl arzi.
  3. Adaugă apoi șunca afumată (tăiată în bucăți mici) și călește-o ușor. Din nou, ai grijă să nu se ardă și să nu se usuce.
  4. Adaugă 6 felii de pâine tare și prăjește-le împreună cu usturoiul călit și șunca afumată.
  5. După ce pâinea este gata, ia cratița de pe foc , adaugă boiaua și amestecă bine. Poți pune câtă boia dorești, în funcție de gusturile tale.
  6. După ce obții un amestec omogen, iar ingredientele capătă o culoare roșiatică oferită de boia, pune cratița din nou pe aragaz la foc mic, pentru ca usturoiul și boiaua să nu se ardă.
  7. Adaugă supa încălzită. Aceasta oferă un gust mai bun decât apa simplă.
  8. Lasă supa să fiarbă la foc mic timp de 20-25 de minute. Este mai bine să nu mesteci în ea și să o lași să fiarbă încet.
  9. Între timp, prăjește și celelalte 6 felii de pâine într-o tigaie cu puțin ulei de măsline.
  10. După 20 de minute, adaugă feliile de pâine prăjită în supă și lasă-le să se înmoaie. Asezonează apoi cu sare și piper și amestecă.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Baptista-González, H. A. (2005). ¿ Posee propiedades médicas el ajo?. Médica Sur12(4), 224-225.
  • Chaupis-Meza, D., Rojas, J., Gasco, M., & Gonzales, G. F. (2014). Efecto hipotensor del extracto de ajo (Allium sativum) macerado por 18 semanas en un modelo experimental in vivo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública31, 461-466.
  • Dominguez, E. M. S., Pérez, S. R., & Batista, N. N. A. (2016). Investigaciones actuales del empleo de Allium sativum en medicina. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta41(3).
  • San Miguel Borges, Janis, & Martín Aviague, Neorbis. (2005). Tintura de ajo en el tratamiento de la hipertensión y la cefalea. Revista Cubana de Enfermería21(3), 1. Recuperado en 28 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192005000300004&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.