Când te simți copleșit, încearcă următoarele 6 trucuri

Dacă viața te face să te simți copleșit și nu știi ce să faci, oferă-ți un minut ca să reflectezi asupra obiectivelor tale și să te pregătești pentru a le atinge.

Viața nu este ușoară. Chiar și atunci când totul merge bine, este posibil uneori să te simți copleșit de situație. Cel mai important aspect este să nu permiți pesimismului să se instaleze. Este firesc și sănătos să fii trist, mânios sau deprimat. Ceea ce este anormal este să nu depășești aceste stări.

În articolul de azi te invităm să descoperi câteva modalități de a depăși acele momente în care te simți copleșit și a merge mai departe. Nu este vorba de formule magice, ci de simple schimbări de atitudine.

6 trucuri numai bune pentru momentele în care te simți copleșit

1. Fii generos

Generozitatea este benefică când te simți copleșit

Știi deja că, atunci când te simți copleșit, gândurile tale se centrează pe lipsurile pe care percepi că le ai. Însă să fii generos este o hrană pentru suflet. În loc să te plângi că nu ai suficient timp liber și bani sau că ai probleme acasă, găsește o modalitate să ajuți pe altcineva.

Te sfătuim să îi dăruiești ceva unei persoane străine. Nu este nevoie să îți golești portofelul. De fapt, nu este cazul să te gândești la bani. Poate vei întâlni pe cineva care se chinuie să care o pungă grea sau să traverseze strada. Oferă-i acestuia o mână de ajutor!

Când îi ajuți pe ceilalți realizezi că, indiferent cât de copleșitoare pare viața, poți mereu să faci un gest frumos pentru o altă persoană. Generozitatea te va ajuta să te simți din nou bine.

2. Așază-te pe o bancă și urmărește-i pe ceilalți oameni trăindu-și viața

Una dintre cele mai mari probleme cu care te confrunți atunci când te simți copleșit este faptul că te gândești doar la tine și la problemele tale. Data viitoare mergi într-un loc intens circulat, precum un parc sau o cafenea.

Apoi, așază-te și studiază-i pe oamenii din jurul tău. Nu uita însă că am spus să îi studiezi, nu doar să îi privești. Cu alte cuvinte, rezervă-ți un minut pentru a studia o altă persoană și a-ți imagina cine este. Studiază-i atent fața și încearcă să deduci ce fel de viață are.

Acest exercițiu te va ajuta să trăiești în prezent. De asemenea, vei vedea oameni care par supărați sau mânioși și poate chiar vei deveni martorul neputincios al unei situații neplăcute.

Nu este nevoie să vorbești cu nimeni sau să încerci să rezolvi problemele celorlalți. Acest exercițiu de observație te va ajuta să devii mai conștient de limitele tale, dar și de lucrurile bune din viața ta.

3. Du-te acasă și relaxează-te

Fă-ți timp pentru tine atunci când te simți copleșit

Te simți copleșit din cauza serviciului? Relația ta de cuplu a ajuns la un moment critic și te-ai certat cu partenerul tău de viață? Ai probleme cu familia? Dacă răspunsul la oricare dintre aceste întrebări este „da”, este cazul să faci un pas înapoi.

Nu este vorba despre a-ți evita problemele. Însă trebuie să îți rezervi câteva momente pentru a fi singur și a-ți îmbunătăți dispoziția. Cu cât te afli mai mult timp într-o situație precum cele descrise anterior, cu atât îți cresc șansele de a spune—sau de a ți se spune—ceva rostit fără discernământ.

Du-te acasă, fă-ți o cană de ceai sau cafea, trage un pui de somn sau fă o baie cu spumă. Mai târziu, poți să analizezi ceea ce s-a întâmplat și să găsești un răspuns adecvat. Dar mai întâi permite spiritelor să se calmeze.

Vei vedea că ziua următoare situația va părea mai puțin negativă și te vei simți în stare să iei decizii mai bune.

4. Iubește-te pe tine

Iubirea de sine este esențială când te simți copleșit

Te simți copleșit din cauza unei relații care îți creează probleme? Ți se pare că, dintr-o dată, prietenii tăi au decis că nu mai meriți să fii în viața lor? Nu trebuie să îți faci griji. În fond, singura iubire cu adevărat esențială este iubirea de sine.

Așadar, oferă-ți un minut pentru a te iubi pe tine în mod conștient. În acest scop, adoptă câteva obiceiuri benefice:

  • Ține un jurnal al recunoștinței în care să notezi în fiecare zi unul sau două motive pentru care ești special și meriți propria iubire.
  • Rezervă-ți timp în fiecare săptămână pentru a fi singur. Răsfață-te cu un masaj sau ocupă-te de unul dintre hobbyurile tale favorite.
  • Privește-te în oglindă în fiecare noapte înainte de culcare și rostește acele cuvinte magice: „Te iubesc”.

Lipsa iubirii de sine te poate determina să accepți circumstanțe și situații care îți fac rău. Evită aceste impedimente.

5. Învață lucruri noi

Uneori te simți copleșit pentru că ai o problemă pe care nu știi cum să o rezolvi. De pildă, poate ai mereu datorii la sfârșitul lunii, indiferent de cât de mult efort depui la locul de muncă sau încă nu ai fost promovat.

Dacă te afli într-o asemenea situație, ia în considerare posibilitatea ca problema să aibă bază emoțiile sau abilitățile tale. Nu comite greșeala de a fi convins că știi deja totul.

Caută modalități de a dobândi aptitudinile și cunoștințele care îți lipsesc. Totul depinde de ceea ce ai nevoie:

  • Un curs de finanțe personale îți poate fi de ajutor dacă nu știi cum să-ți gestionezi banii.
  • Un curs pentru a dobândi o anumită abilitate te va ajuta să avansezi la locul de muncă.
  • Psihoterapia te va ajuta să identifici și să rezolvi problemele emoționale din cauza cărora rămâi într-o relație abuzivă.

Nu uita, nu există nicio soluție magică. Uneori trebuie să iei o pauză și să te apuci să înveți ceva nou. După ce faci asta, îți va fi mult mai ușor să avansezi.

6. Găsește-ți inspirația

Încearcă să găsești un loc în care energia pozitivă este abundentă. Este foarte ușor să te simți copleșit și să devii dezorientat atunci când nu ești recunoscător pentru ceea ce ai și nu ai inspirație.

Vrei să călătorești în Asia? Ai nevoie de bani pentru a cumpăra casa visurilor tale? Dacă nu îți focalizezi atenția în mod corect, riști să te pierzi și să nu îți atingi obiectivele.

Ține un jurnal sau găsește un spațiu în care să poți ține fotografii, citate și orice altceva ce îți amintește de ceea ce vrei să obții. Când te simți copleșit de viață, mergi acolo pentru a găsi inspirație și a-ți planifica mai bine activitățile.

Te-ar mai putea interesa