Țelina – 5 beneficii mai puțin cunoscute

Știai că țelina este una dintre puținele legume care nu își pierd proprietățile benefice atunci când sunt gătite? Poți să o servești atât crudă, cât și fiartă, iar beneficiile obținute vor fi identice. Citește în continuare pentru a afla toate informațiile relevante!

Țelina este o plantă comestibilă, membră a familiei Apiaceae. După cum bănuiești deja, aceasta are numeroase proprietăți incredibile care te pot ajuta să îți menții sănătatea.

În articolul de azi te invităm să descoperi câteva dintre beneficiile cele mai importante ale acestei legume delicioase. Nu ezita să o incluzi în dieta ta zilnică!

Țelina, un ingredient antic

Țelina a fost consumată de secole

Țelina sălbatică este originară din regiunile mlăștinoase și temperate din centrul Europei și vestul Asiei. Însă unii istorici susțin că aceasta provine din țările din bazinul mediteranean.

Cultivarea țelinei datează încă din secolul X sau IX î.e.n. De pildă, această legumă era foarte populară în rândul egiptenilor, al grecilor și al romanilor. Chiar și Hipocrat recomanda pacienților care aveau nevoie de diuretice să o consume.

Țelina a devenit populară în majoritatea Europei abia în Evul Mediu, când cultivarea acesteia a început să fie promovată. În zilele noastre consumul de țelină este esențial dacă vrei să pierzi în greutate. O porție de 100 g nu conține decât 16 calorii, iar 95% din componența sa este constituită de apă.

Dacă o consumi crudă, conținutul ridicat de fibre al țelinei te va obliga să o mesteci bine, oferindu-ți o senzație de sațietate. În cele ce urmează îți detaliem acest beneficiu și nu numai.

Beneficiile incredibile ale țelinei

Poți utiliza țelina pentru a prepara diverse smoothie-uri sănătoase

Includerea țelinei în preparatele servite îți oferă mai multe avantaje. Iată câteva dintre acestea:

1. Ajută la coagularea sângelui

Țelina este o sursă importantă de vitamina K, un component indispensabil pentru coagularea sângelui. O cană de țelină asigură 30% din necesarul zilnic de această vitamină.

2. Protejează inima

Această plantă celebră susține sănătatea sistemului cardiovascular. Iată cum:

  • Reglează tensiunea arterială datorită conținutului său de potasiu.
  • Reglează nivelul de colesterol. Fibrele țelinei determină eliminarea colesterolului din intestine, împiedicând această substanță să pătrundă în sânge.
  • Nu în ultimul rând, țelina are și un efect calmant. Acest beneficiu se datorează unui fitochimical numit ftalidă.

3. Are proprietăți antiinflamatoare

Antioxidanții din componența țelinei reduc inflamațiile. Pacienții care suferă de artrită pot profita de acest beneficiu. În plus, flavonoidele din componența țelinei protejează și fortifică atât articulațiile, cât și țesuturile conjunctive.

4. Îngrijește sistemul digestiv

Această legumă a fost utilizată timp de secole pentru a combate arsurile gastrice. Însă țelina oferă numeroase alte avantaje sistemului digestiv. Ea poate:

  • Preveni constipația (datorită conținutului ridicat de fibre)
  • Stimula secreția salivei și a sucurilor gastrice (beneficiu ce îi ajută pe oamenii cu o digestie lentă sau deficitară)
  • Îmbunătăți sănătatea mucoasei gastrice
  • Preveni formarea ulcerelor

5. Este un agent de curățare excelent

Țelina poate ajuta organismul să elimine toxinele și deșeurile de care nu mai are nevoie. Mai mult, această plantă ajută la eliminarea calculilor biliari și renali.

Alte beneficii interesante ale țelinei

Printre altele, țelina îți protejează starea generală de sănătate

Unul dintre principalele avantaje ale țelinei este faptul că o poți consuma atât crudă, cât și gătită. Spre deosebire de alte legume, aceasta nu își pierde proprietățile atunci când este fiartă. Așadar, dacă nu îți place țelina crudă, o poți găti fără a-i altera conținutul de nutrienți.

Vrem să îți prezentăm un ultim beneficiu al țelinei: bărbații vor arăta mai atractivi dacă o consumă. Da, nu este o glumă. Această plantă este bogată în androstenonă și androstenol, doi feromoni masculini. Mulți oameni de știință susțin că aceste substanțe cresc nivelul de atractivitate al bărbaților.

După cum bine vezi, țelina este un ingredient benefic pe care tu și partenerul tău ar trebui să îl încludeți în dieta voastră zilnică. Aceasta te ajută să îți protejezi sănătatea!

Te-ar mai putea interesa