Tot ce trebuie să știi despre fibromialgie

3 februarie 2018
Fibromialgia este o afecțiune caracterizată prin hipersensibilitate cronică și generală la durere. 

Fibromialgia este o afecțiune musculo-scheletică cronică ce se caracterizează prin hipersensibilitate la durere în anumite zone ale corpului, fără o cauză organică. Aceasta provoacă o gamă largă de simptome, printre care și dureri musculare, oboseală accentuată, tulburări de somn și schimbări bruște de dispoziție. Iată tot ce trebuie să știi despre fibromialgie!

Fibromialgia a fost recunoscută ca afecțiune în anii ’90. De atunci și până acum, mulți specialiști au inclus-o în rândul tulburărilor somatice. Cu alte cuvinte, pacienții au simptome fără o cauză fizică. Cele mai recente studii indică faptul că ar exista o cauză neurologică. Mai exact, afecțiunea rezultă în urma unor dezechilibre la nivelul sistemului nervos central.

Cine poate fi afectat de fibromialgie?

Iată ce trebuie să știi despre fibromialgie și persoanele afectate

Fibromialgia afectează 2 – 5% din populație. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în țări precum Italia, Germania, Portugalia și Spania. Grupul cel mai afectat de această afecțiune este reprezentat de femei. De fapt, femeile sunt de 10 ori mai predispuse la dezvoltarea bolii decât bărbații. Alte grupuri supuse unui risc major de fibromialgie sunt:

 • Persoanele care suferă de artrită reumatoidă
 • Pacienții cu boli autoimune
 • Persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani.

Principalul agent declanșator

Ce trebuie să știi despre fibromialgie este că aceasta este asociată cu anumite schimbări la nivelul sistemului nervos central. Cu toate acestea, nu cunoaștem încă întregul său mecanism declanșator. Alte posibile cauze sunt anumite modificări neuro-hormonale, factorii genetici, dieta sau stresul.

Principalele cauze ale fibromialgiei sunt căile nociceptive hiperactive și hipersensibile de la nivelul sistemului nervos central. Cu alte cuvinte, este vorba despre o sensibilizare centrală. Sensibilizarea provoacă o stimulare repetitivă și dureroasă. În final, aceasta provoacă și mai multă durere.

Ce trebuie să știi despre fibromialgie: simptome

 • Dureri de cap
 • Depresie
 • Alodinie
 • Rigiditate musculară
 • Tulburări de somn
 • Hiperalgezie
 • Mișcări paroxistice
 • Oboseală accentuată
 • Sensibilitate acută la atingere
 • Dureri musculare și osoase difuze și intense
 • Schimbări la nivelul auzului (tinitus) și al văzului (fosfene)

Boli asociate cu fibromialgia

Fibromialgia apare cu precădere în rândul pacienților cu boli reumatice, cum ar fi artrita reumatoidă sau spondilita anchilozantă. Totodată, această afecțiune este asociată și cu bolile autoimune, precum lupusul eritematos sistemic.

În plus, fibromialgia constituie un factor de risc pentru celiachie sau intolerența la gluten.

Tulburări asociate

Ce trebuie să știi despre fibromialgie și simptomele ei

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu fibromialgie se confruntă cu dificultatea de a adormi. Sau, în anumite cazuri, au un somn neliniștit, fapt care le agravează simptomele. În plus, acești pacienți suferă de moleșeală și somnolență în timpul zilei și de crampe dureroase pe timp de noapte.

Schimbările bruște de dispoziție, depresia și crizele de anxietate sunt, la rândul lor, consecințe ale fibromialgiei.

Diagnosticarea bolii

Nu există criterii de diagnosticare concrete sau definitive pentru detectarea fibromialgiei. În general, diagnosticul rezultă dintr-un proces de eliminare. Cu alte cuvinte, pentru a stabili acest diagnostic, medicul elimină posibilitatea prezenței altor afecțiuni.

Lipsa unor analize specifice îngreunează diagnosticarea fibromialgiei. Între timp, specialiștii încearcă să descopere dacă fibromialgia este o boală, un sindrom sau dacă apare ca urmare a mai multor simptome.

Pentru a fi diagnosticat cu fibromialgie, pacientul trebuie să prezinte cel puțin 11 dintre cele 18 puncte sensibile dureroase. Acestea au fost stabilite în funcție de frecvența apariției lor în rândul bolnavilor de fibromialgie. Durerea generală care persistă cel puțin 3 luni este un alt criteriu pentru diagnosticarea bolii.

Ambele criterii sunt foarte sensibile și specifice. În proporție de peste 85%, acestea ajută la diferențierea diagnosticului de fibromialgie de alte boli reumatice. Este important de menționat faptul că multe dintre persoanele afectate nu sunt diagnosticate din cauza dificultăților impuse de acest proces.

Ce trebuie să știi despre fibromialgie: tratamentul

Ce trebuie să știi despre fibromialgie și tratamentul acesteia

Terapiile nutriționale și strategiile pentru pierdere în greutate sunt printre cele mai eficiente tratamente pentru fibromialgie. De exemplu, dietele fără gluten s-au dovedit a fi foarte eficiente în ameliorarea simptomelor. 

Totodată, există mai multe tipuri de antidepresive, antiinflamatoare nesteroidiene și medicamente pentru relaxarea musculaturii care tratează fibromialgia. În plus, s-au obținut rezultate pozitive și în urma stimulării magnetice transcraniene. Aceasta reduce durerea în mod considerabil și îmbunătățește sănătatea pacientului.

Te-ar mai putea interesa