Logo image
Logo image

Plante benefice pentru sistemul renal

3 minute
Ca să ne protejăm sistemul renal, putem să încercăm diverse tratamente complementare pe bază de plante. Citeșe în continuare și ia aminte!
Plante benefice pentru sistemul renal
Ultima actualizare: 24 aprilie, 2019

Principala funcție a rinichilor este eliminarea toxinelor din organism – mai precis, din sânge – prin urină. Deși aceștia constituie un filtru pentru impurități, din când în când au nevoie de o mână de ajutor. Din fericire, avem la dispoziție diverse alimente și plante benefice pentru sistemul renal.

Protejarea rinichilor prin alimentație

N-ai nevoie de tratamente complicate sau costisitoare. Ca să ai rinichi curați și sănătoși, este în general suficient să adopți o alimentație mai sănătoasă.

Bunăstarea organismului uman necesită o dietă echilibrată. Anumite alimente stimulează eliminarea toxinelor acumulate în rinichi.

Dacă suferi de hipercolesterolemie sau diabet, redu-ți aportul de zahăr rafinat, grăsimi și făină albă. Uleiurile vegetale, precum cel de măsline, constituie o sursă mininată de grăsimi benefice. Alte opțiuni alimentare pe care merită să încerci sunt:

  • Făina integrală
  • Zahărul brun sau nerafinat
  • Mierea
  • Stevia rebaudiana
Some figure

Te sfătuim să eviți băuturile carbogazoase și cele îndulcite cu zahăr. Înlocuiește-le cu:

  • Sucuri naturale de fructe
  • Cafea
  • Vin
  • Bere
  • Ceaiuri

Totodată, încearcă să consumi mai puține surse de sare, cum ar fi mezelurile, alimentele conservate și cele de tip „fast food”. Decât să iei masa în oraș, mai îți prepari singur ceva acasă și ține solnița la distanță când servești masa.

Ce plante medicinale sunt benefice pentru sistemul renal?

La fel ca atunci când urmezi o cură de slăbit, adoptarea unei diete sănătoase nu este întotdeauna de ajuns pentru a avea rinichi sănătoși. Trebuie să fii dispus să depui un efort suplimentar.

Pentru a-ți fortifica sistemul renal, te sfătuim să încerci diverse plante care contribuie la eliminarea toxinelor acumulate în organism.

Plantele pe care le putem include în infuzii sunt cele cu proprietăți antiinflamatoare și diuretice. Acestea avționează la nivelul tractului urinar, facilitând urinarea. Dacă însă suferi de o boală renală gravă sau cronică, nu consuma următoarele plante fără acordul medicului.

Some figure

Ochii șoricelului (Phyllanthus niruri)

Această plantă originară din Peru era folosită de incași pentru a trata diverse infecții renale și urinare. Ochii șoricelului este bună pentru rinichi deoarece:

  • Are efect diuretic
  • Poate regla tensiunea arterială
  • Scade nivelul glucozei din sânge
  • Distruge calculii renali

Totodată, această plantă este benefică și pentru ficat.

Citește și:

Îngrijește-ți rinichii cu 3 smoothie-uri delicioase

Pătrunjelul

Pătrunjelul este o mirodenie inclusă în multe rețete culinare. El are proprietăți medicinale și contribuie la detoxifierea rinichilor datorită efectului său diuretic.

Pătrunjelul elimină toxinele și, în general, contribuie la sănătatea tractului urinar. Încearcă să-l consumi cât mai frecvent posibil, crud sau chiar sub formă de infuzie.

Some figure

Țelina

Atât planta propriu-zisă, cât și semințele sale prezintă un efect diuretic. Țelina contribuie la eliminarea urinei și tonifiază rinichii, astfel încât aceștia să funcționeze mai bine.

Sânziana

Sânziana este o plantă originară de pe continentul american, folosită de amerindieni pentru a proteja sănătatea tractului urinar. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și diuretice, ea simulează eliminarea toxinelor acumulate în rinichi și în vezica urinară.

S-ar putea să te intereseze:

Hipertensiunea și insuficiența renală

Hortensia

Ceaiul din rădăcină de hortensie ajută la eliminarea calculilor renali deoarece contribuie la erodarea marginilor acestora (acele părți care produc durere pentru că înțeapă) și la eliminarea lor prin urină.

Mai mult, hortensia contribuie la metabolizarea calciului, scăzând probabilitatea formării de pietre la rinichi.

Coada-calului

Fermierii și grădinarii o considerată o simplă „buruiană”, dar această concepție este eronată. Coada calului are multe proprietăți medicinale. De exemplu, prezintă o acțiune diuretică și favorizează producția de urină.

Coada calului combate și retenția de apă. Este bogată în antioxidanți care protejează sănătatea rinichilor și poate fi consumată sub formă de infuzie.

Some figure

Nalba mare (Althaea officinalis)

Rădăcina acestei plante susține sănătatea tractului urinar și este benefică pentru sistemul renal. Este un diuretic pe care merită să-l încerci deoarece elimina toxinele acumulate în rinichi prin urină.

Strugurii ursului (Arctostaphylos uvaursi)

Această plantă este deseori folosită împotriva infecțiilor urinare. Are un efect astringent care ajută la fortificarea tractului urinar și a rinichilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Bagnis, C. I., Deray, G., Baumelou, A., Le Quintrec, M., & Vanherweghem, J. L. (2004). Herbs and the kidney. American Journal of Kidney Diseases. https://doi.org/10.1053/j.ajkd.2004.02.009


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.